Pohta ce-a pohtit Dragnea. S-a votat!

UPDATE Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României a fost adoptată în plenul Senatului cu 60 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” și 16 abțineri.

Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, marți, raport de admitere a proiectului de lege.

Raportul favorabil la propunerea legislativă include un amendament admis formulat de senatorul PNL Florin Cîțu, inițiativa fiind modificată după cum urmează:

„(1) Banca Națională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea și riscul specific activelor externe, stabilește și menține rezerve internaționale, în astfel de condiții încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:

a) aur deținut în tezaur în țară sau depozitat în străinătate;

b) active externe, sub formă de bancnote și monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituții financiare în străinătate, exprimate în acele monede și deținute în acele țări, pe care le stabilește Banca Națională a României;

c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internațional, inclusiv dreptul de a efectual cumpărături de la Fondul Monetar Internațional în cadrul tranșei de rezervă, precum și deținerile de drepturi speciale de tragere;

d) cambii (act prin care cel care semnează se obligă să plătească, necondiționat, la un anumit termen și într-un anume loc, o sumă de bani, definiție DEX, – n.r.), cecuri, bilete de ordin, precum și obligațiuni și alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agențiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internațional, exprimate și plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Națională a României;

e) bonuri de tezaur, obligațiuni și alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituții financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate și plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Națională a României.

(2) Banca Națională a României urmărește menținerea rezervelor internaționale la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României”, potrivit raportului de admitere al Comisiei pentru buget care va fi votat luni de Senat.

De asemenea, amendamentul liberalului a introdus un termen de 20 de zile în care BNR să prezinte Guvernului și Legislativului un raport privind situația rezervelor internaționale, dacă există pericolul diminuării acestora. Raportul va include și cauzele reducerii rezervelor internaționale și recomandările BNR pentru Executiv.

„Art. 30 (3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaționale, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situația rezervelor internaționale și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările BNR privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației”, conform sursei citate.

Amendamentul senatorului PNL prevede și introducerea unui nou alineat la art. 30 al Legii care stipulează că: „(4) Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeșai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României.

Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Senatul a adoptat inițiativa legislativă ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaților având rol de for decizional.

De asemenea, amendamentul liberalului a introdus un termen de 20 de zile în care BNR să prezinte Guvernului şi Legislativului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale, dacă există pericolul diminuării acestora. Raportul va include şi cauzele reducerii rezervelor internaţionale şi recomandările BNR pentru Executiv.

„Art. 30 (3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările BNR privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, conform sursei citate.

Amendamentul senatorului PNL prevede şi introducerea unui nou alineat la art. 30 al Legii care stipulează că: „(4) Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Iniţiativa legislativă a preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi a senatorului PSD Şerban Nicolae va fi votată de Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeşai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Faţă de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Suntem de acord CA AURUL ROMANESC (care are propria sa compozitie/amprenta chimica), de ORIUNDE DIN LUME, SA FIE STOCAT IN BANCA ROMANII !

    Adica, TOATE TARILE CARE DETIN AUR ROMANESC sa-si DEPOZITEZE AURUL IN BANCA ROMANIEI !!!!

    ASA ESTE CORECT !!!!

    Fie ca este: aurul din Imperiul Roman, din Imperiul Otoman,din Imperiul Tarist, din Imperiul Austro-Ungar, din Germania (goti.vizigoti/germanici …P !!!
    Fie, si pentru/sub numele actual al acelor tari: Italia, Turcia, Rusia, Austria, Ungaria, GERMANIA, SUA ….

  2. Nu trebuie sa stea in Romania. E aurul Romaniei. Trebuie sa stea in afara. Stie mai bine Mugurel. O sa dea Parlamentul act normativ si pana sa se aplice, vin smecherii BNR, UE (cu vreun infringement) si rezolva ca si cu ROBORUL. O sa o invaluiasca, asa, frumos, ca la sfarsit, mai trimitem inca vreo 3-4 tone sa fie o cifra rotunda 😀 * Cat de transparent va fi ROBORUL dupa aceste modificari? Lasa lasa prostii trebuie sa plateasca. Ramane cum am stabilit.

  3. Asa a facut si Venezuela acum ceva timp a vandut rezervele de aur. Maduro si Dragnea cer repatrierea aurului din Londra.Bravo, psd asta era in programul de guvernare la capitolul JAF NATIONAL!?

  4. Si la aia 5% nu tot chirie o sa platim?
    O fi la rusi chiria mai mica?

  5. @Tunadule, aurul Venezuelei a fost confiscat de Banca Angliei adică exact de ăia la care l-a trimis Venezuela spre păstrare. Ești prea DUMB să faci legătură intre hoții de la Banca Angliei in care nu mai are nimeni încredere si nevoia României de a-si vedea aurul acasă în siguranță. Aurul României de la Londra e, Pa. Să-i mulțumim escrocului Isarenstein pentru „gheșeft”.

  6. Daca te uiti la Dragnea si Serban Nicolae,astora eu nu as avea curaj sa le dau doi lei spre pastrare,daramite o suta de tone de aur.
    Va scilpesc ochii baieti,dar o sa ramaneti cu ei in soare.
    Ia povestiti voi, in’96 cat ati lasat in visteria tarii, cateva mil de Usd,tara aproape in incapacitate de plata.
    Acum cand avem 36 miliarde de Euro,Isarescu e tradator,vandut,mason iar voi marii patrioti.Mama voastra de nenorociti.

  7. Eu propun ca dupa ce aducem ligourile de aur acasa, sa- l punem pe vilcov guvernator la BNR.Ca lui darius ii plac lingourile!

  8. Este „pohta” noastra, a romanilor, nu a lui Dragnea.

    De ce cu totii va ocupati impotriva lui Dragnea ? Pentru ca a patimit pentru partidul pe care il conduce ? Sau va trebuie un procuror – din nou – si la conducerea tarii ?

    Nu va sunt suficiente exemplele de teroare prin care au trecut sute de romani – de la doctori, profesori, judecatori, avocati si chiar si unii procurori – !!??? Mai doriti… ?

    Dar inainte ca aurul sa fie adus in tara, sa mearga o comisie _ fara BNR – sa verifice daca mai este intreaga cantitate de aur si daca este aur romanesc. Aurul romanesc este cel mai pur aur din lume! Si nu stiu da\r cred ca nu mai este intreaga cantitate.

    Altfel de ce atata deranj la BNR? Vai cresc dobanzile…vai, vai… creste euro… Parca pana acum au avut vreodata grija de soarta romanilor. I-a interesat numai si numai profitul lor si al bancilor acreditte de insusi antiromanul Isarescu!

    Astia de la usr/pnl …parca ar fi hoti cu totii.!

    Se opun sa nu cumva sa fie o justitie independentea, sa nu avem autostrazi, stau pres in fata unor indivizi trecatori prin functii de la UE, se opun sa nu cumva sa avem aurul in tara. Toti – in cor – striga DRAGNEA! Si, si mai si, corul striga AOLEUUUU! Covesi… saracuta tradatoare de neam si tara !

    Si vad ca si ziarul Cotidianul s-a alaturat corului distrugator.

  9. Pai daca s-a votat, Valcov sa pregateasca cavourile unde sa ascunda tezaurul national pe care-l fura PSD.

  10. Excelenta initiativa. Acum asteptam ca psd sa-si modifice legea asa cum fac ei de fiecare data cand au un puseu de curaj care ii tine doar trei zile. OUG 13, OUG-ul cu lacomia cu gazele etc etc nicuna n-a ramas ca la inceput.

  11. Tot chirie plătești dar proporțional, adică tot 5%! Nu te mai cufuri pe ventilatorul pornit!

  12. Venezuela are un PIB de 460 $ fata de 210 $ miliarde al Romaniei, o populatie de 32 milioane fata de 19 milioane, o suprafata de 900 de mii fata de 238 mii km2, rezerva este de 140 tone a noastra de 103 tone, https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/opt-tone-de-aur-scoase-pe-ascuns-din-banca-nationala-a-venezuelei-1090585 pare ca traieste un cosmar, la fel ni s-a spus si de Grecia, dar cu toate ca are imprumuturi mai mari decat PIB-ul in Grecia salariul si pensia au valori superioare…mai bine ai spune daca si cat aur a repatriat Germania, cu ani in urma in presa s-a scris despre aceasta cerere…

  13. in vitrinele unor magazine de bijuterii sunt expuse si lingori de 5-10 grame, bancile vand, preturile sunt accesibile o unicie are in jur de 30 de grame aur de 24K si costa in jur de 1300 $, deci in jur de 43$ gramul de aur, mai ieftin decat mofturile cu sampanie estivale, un lingou de un kg costa in jur de 43000 $, mai putin decat o ”tinichea” de lux aurul valoros ca simbol si sentiment de siguranta, rezerva Romaniei in valuta este cam de zece ori mai mare decat valoarea de piata a aurului, ridiculizand un om care a detinut 3 kg de aur adica 150.000 de dolari, ne intoarcem la epoca cand unii au facut puscarie pt ca detineau cocosei/monezi de aur, parea ca astepti un 11 iunie 1948…istoria e ciclica…

  14. O masura proasta, caci cinci tone de aur nu reprezinta o garantie, asa cum este sensul acestor depozite. In tara adus, o sa-l joace Dragnea la pacanele sa faca pui? Tragica este lipsa de informare si de intelegere ce este reflectata de unele comentarii si, cred ca sunt si reale. Am intalnit oameni ce sustin aceste tampenii si, unii zic ca au si educatie. Zic ei!

  15. Bai baieti,eu daca as putea as obliga antenele tv si ghita tv la fiecare ora cineva sa spuna Tatal nostru, dupa care sa cante Imnul cu Desteaptate romane din somnul cel de veci…., si sunt convinsa ca un roman dint-o mie se va trezi si nu va mai asculta mizerile ce li se spun. Pensionarii saracii de ei fara copiii si nepoti care toti sunt refugiati pentru un trai mai bun, pentru un leu la pensie isi pun stampila votat si in frunte. Romania e in mare pacat!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.