Polonia doreşte propriul segment din scutul antirachetă

Preşedintele Poloniei a declarat că ţara sa trebuie să-şi creeze propriul segment în cadrul scutului antirachetă pe care SUA doreşte să-l instaleze în Europa. Până în acest moment, Polonia, România şi Turcia sunt ţările care au semnat acordurile privind scutul SUA, iar acest plan este susţinut de NATO.

Într-un interviu apărut luni în revista Wprost, preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat că va priopune un plan pentru un sistem de apărare aeriană şi terestră care să aparţină Poloniei.

Primele faze ale scutului antirachetă al SUA presupun instalarea unor radare Aegis pe nave şi al unui radar puternic în Turcia. Interceptoprii vor fi instalaţi în alte state europene, printre care România. În fazele ulterioare, radarele Aegis vor fi instalate în România şi Polonia.

În acelaşi interviu, Komorowski declară că acordul pentru instalarea radarului SUA a fost o “greşeală politică”. „Greşeala noastră a fost că, acceptând propunerea americană, nu am luat în calcul riscul politic legat de schimbarea preşedintelui american. Am plătit un preţ prea mare pentru aceasta”, a spus presedintele Poloniei.

Stratfor interpretează declaraţiile lui Komorowski drept o strategie de verificare a angajamentul şi de a forţa mâna Washingtonului în relaţia strategică cu Polonia. Agenţia americană notează că adevărata raţiune a scutului antirachetă american nu este cea oficială (anihilarea unui atac cu rachete balistice venit din partea Iranului sau a Coreei de Nord), ci constituirea unui scut în faţa Rusiei. Deşi scutul antirachetă al SUA nu poate acţiona împotriva unui atac convenţional al Rusiei, prezenţa sa şi a trupelor americane care îl deservesc pe teritoriul unui stat pot acţiona ca factori descurajanţi.

Cum planul de instalare a scutului prevede că acesta nu va fi 100% operaţional decât în 2018, până atunci vor avea loc două alegeri prezidenţiale în SUA, iar proiectul se poate opri, în funcţie de orientarea învingătorului, acesta fiind motivul pentru care Polonia doreşte o implicare puternică a SUA în proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.