Ponta III şi FMI, ucigaşi de firme mici

Titlul de mai sus nu este deloc unul hazardat. O fi el dur, dar, din păcate, este adevărat. Guvernul Ponta şi cămătarii de la FMI (o, ce bucurie pe ei, „prospătura” Ucraina e pe listă!) au pus bazele genocidului împotriva firmelor mici. Guvernul va declanşa, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii, în semestrul II al acestui an, o serie de controale la firme, în cadrul unui „proiect-pilot” care va fi definitivat în perioada imediată, pentru identificarea muncii la negru şi a cazurilor de evaziune, potrivit unui angajament luat în faţa FMI. Angajamentul de a iniţia astfel de controale a fost avansat de Guvern în ultimele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din luna februarie, şi inclus în scrisoarea de intenţie transmisă la Washington.

Să traducem în dulcele stil mioritic frazele de mai sus. Guvernul Ponta III, în loc să fie preocupat de a oferi şanse de existenţă (facilităţi) firmelor mici, motorul oricărei economii serioase, se va pune pe controale. În loc să se ofere o bază reală pentru a se putea plăti taxe şi impozite, în loc să se ofere posibilitatea de a da locuri de muncă, care aduc bani în buzunar, ceea ce înseamnă plata mai uşoară a taxelor şi impozitelor, PSD pune căruţa în faţa boilor şi merge direct la firme. Gândirea din puţul social democraţiei româneşti spune că nu, nu lăsăm firmele nou înfiinţate şase luni, un an, să se pună pe picioare, să aibă un start cât de cât sustenabil, ci, direct, din a doua zi, tăbărâm pe ele şi le îngropăm în amenzi. Are doi angajaţi şi neplată la buget de 200 de lei! Pe ei! De ce să aşteptăm câteva luni ca firma să se pună pe picioare, să poată oferi 10 locuri de muncă, să facă profit şi să plătească fără probleme, la zi, impozitele?! Găsim 10.000 de asemenea firme start up, în ţară, şi raportăm la amenzile la Centru. Cu amenzile nu e problemă. Avem atâtea legi, decrete, HG-uri, normative şi modificări ale Codului Fiscal, şi ele sunt atât de idiot formulate încât lasă loc intepretării, încât în secunda trei după ce ţi-ai înfiinţat o firmă, deja eşti pasibil de o amendă. Revenind la Centru, acesta apoi realizează bugetul. Cu bani scriptici, pe hârtie. Apoi, ne trezim că de fapt nu avem bani, pentru că, normal, acele amenzi nu au fost încasate (majoritatea sunt contestate, unele anulate, altele pur şi simplu neplătite)! Aşa că apelăm la FMI. Care cu drag ne împrumută! Şi uite aşa distrugem micile firme şi sprijinim libera iniţiativă privată dându-i în cap de la naştere. Totul pentru un nou împrumut de la FMI.

Între timp, cu siguranţă aceste controale nu vor veni pe marii contribuabili care au datorii de zeci de milioane de euro la bugetul de stat. Mmm, peste ei sărim pentru că acţionarii din spatele lor sunt de fapt paravane pentru aleşii locali şi naţionali. Omitem şi firmele de apartament care câştigă licitaţii de milioane din banul public. Le lăsăm, pentu că ele mai cotizează la campaniile electorale. Sărim şi peste firmele a căror contabilitate este ţinută de nevestele şefilor din Finanţe. Sărim şi peste giganţii din Occident, care raportează profituri de batjocură la nivel intern, banii scurgându-se spre vest. Rămânem cu magazinul de la parterul blocului, cu Xerox-ul din colţ, cu mica firmă cu 5 angajaţi, cu făbricuţa de lumânări, cu atelierul auto din capătul cartierului. Pe ei pe mama lor!

Noapte bună, economie de piaţă, oriunde te-ai afla. Noapte bună, liberă iniţiativă economică, noapte bună, spirit întreprinzător. Guvernul Ponta este mai atent la FMI decât la tine, sinucigaşule care te gândeşti să îţi deschizi o firmă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.