Poveste dramatică: Laureata Nobel pentru Pace, în greva foamei

Activista iraniană Narges Mohammadi, care se află în închisoare în ţara sa, va începe o nouă grevă a foamei duminică, ziua în care va primi Premiul Nobel pentru Pace la Oslo, unde va fi reprezentată de copiii săi, a anunţat sâmbătă familia sa, conform AFP.

Mohammadi, care militează împotriva obligativităţii purtării hijabului şi a pedepsei cu moartea în Iran, va intra în greva foamei în solidaritate cu minoritatea religioasă Baha’i, doi dintre reprezentanţii acesteia aflându-se, de asemenea, în greva foamei, au declarat fratele şi soţul ei într-o conferinţă de presă în capitala norvegiană în ajunul ceremoniei Nobel.

Prin ziua aleasă pentru începerea grevei, aceea în care va primi premiul pentru pace, Mohammadi vrea să aducă în atenţia lumii această minoritate religioasă, cea mai mare din Iran. Comunitatea Baha’i fiind ţinta discriminării în multe domenii ale societăţii, potrivit reprezentanţilor săi.

Deţinută din 2021 în închisoarea Evin din Teheran şi cu o stare de sănătate fragilă, Narges Mohammadi a făcut deja o grevă a foamei de mai multe zile la începutul lunii noiembrie pentru a obţine dreptul de a fi transferată la spital fără a-şi acoperi capul.

Recompensată cu Premiul Nobel în octombrie pentru „lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran şi pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi”, ea a fost arestată şi condamnată în mod repetat în ultimele decenii.

Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfăşoară anual la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, în timp ce laureaţii sunt anunţaţi în prima săptămână din octombrie.

Copiii adolescenţi ai laureatei iraniene a Premiului Nobel pentru Pace Narges Mohammadi, încarcerată, se tem că nu îşi vor mai întâlni niciodată mama, dar s-au declarat mândri de lupta acesteia pentru drepturile femeilor, în timp ce se pregătesc să accepte premiul în numele ei duminică, relatează Reuters.

Narges Mohammadi este una dintre principalele protagoniste ale revoltei „Femeie, viaţă, libertate” din Iran. Mişcarea, în cadrul căreia femeile şi-au dat jos vălul, şi-au tăiat părul şi au manifestat în stradă, a fost declanşată de moartea, anul trecut, a unei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost arestată la Teheran pentru că nu a respectat codul vestimentar islamic strict. Protestul a fost sever reprimat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

 1. „această minoritate religioasă, cea mai mare din Iran.”

  -„homosecsualitatea e un fenomen vestic” -M. Ahmadinejad
  presedintele Iranului spunea asta la ONU.

 2. Mentalitatea islamica este simpla: femeile au doar rolul de reproducere si de treburi casnice.
  De aceea nici nu au nevoie de scoala si educatie. Sa faci copii si mancare de oaie, nu-ti trebuie carte si educatie in general.
  Daca mai au si nesansa ca tara sa fie condusa de un popa tembel, este foarte normal sa fie bagate in puscarie daca isi cer dreptul de a fi considerate oameni……[Rumburak]

 3. Laureata Nobel pentru Pace prin incitare impotriva tarii sale…In realitate o Scula de propaganda occidentala contra regimului iraniam legitim..
  Astfel de laureati Nobel pentru Pace contribuie la la Gramezile de cadavre umane produse de confruntarea pe care au creat – o…..Laureatul Nobel pentru Pace Gorbaciov este in spatele zecilor de mii de morti din Ucraina….Dupa 1991 Ucraina a obtinut mai mult decat era drept prin faptul ca a fost ajutata abuziv de Occident…Ucraina a incalcat regulile Autodeterminarii fats de Rusia. Nu a admis Separarea unor regiuni prin Referendum, Crimeea, Lugansk, Donbas desi Rusia o lasase sa se separe in 1991…Ucraina a pus tunurile pr Separatisti, razboi civil de 8 ani.
  . De ce a facut asta Ucrsina? Pentru ca a putut, era scula NATO.

 4. Bahai’i este o religie foarte frumoasa si foarte logica:
  -Exista un Dumnezeu unic
  -Pamantenii sunt un singur popor iar Pamantul este o tara unica.
  Regina noastra Maria s-a convertit la Bahai’i, dupa moartea Regelui Ferdinand.
  Este normal ca musulmanii sa nu-i accepte pe credinciosii acestui cult, care il pune in umbra pe Allah al lor.

 5. Parcă Arahat și cel cu spitalu Regina Maria sînt cu Bahaiu.
  Citat: Primul baha’i aparținând unei familii regale a fost Regina Maria a Românie. gata

 6. Și Obooma a luat Nobelul pentru Pace, nu ?
  MAAARE PACIFIST, buey, MAAARE RĂU !
  măRog…😜
  […RumBurKaK-trolaK UrKaK]

 7. Daca tot se dau premii pentru pace pușcăriașilor,să-i dea și lui nuți !…a luptat săracă cât a putut …

 8. PENTRU PACEA CUI? ACEASTĂ LAUREATĂ CE ȘI-A PĂRĂSIT POPORUL? DE CE-I MAI SPUNE„NOBEL PENTRU PACE” ȘI NU PENTRU RĂZBOI?(RĂZBOIUL USA-DESIGUR)!

 9. Pardon: INTOX! HIJABUL NU ESTE OBLIGATORIU ÎN IRAN, si-n privinta pedepsei cu moartea, de ce nu se uita individa la SUA, tara … „libertatilor”? @Rammstein : Pentru Nutzi, Nobelul … economic, de acord. Si cu funditze. @axon: faci un inventar aproape complet al regimului de la Kiev. Ucraina ajutata de Occident. Pentru ce? ca sa-si masacreze o minoritate nationala? astea-s „valorile” SUA-UE? asa se-ntâmpla, de pilda, în România cu ungurii, nemtii, etc. ? DETURNARE COLOSALA DE FONDURI, asta fiind „SPECIALITATEA” URSSULEI si complicilor, respectiv a lui ROBINETTE si complicilor. @OOOAMAR KA: subscriu.

 10. Dacă este laureat al premiului Nobel ori stă in greva foamei pentru că vrea să-si îmbunătățească metabolismul …ori minte pentru că un om deștept trebuie să știe ce înseamnă privarea organismul de nutrienți in plus știe și el că nu interesează pe nimeni de gărgăunii lui …. sau este doar o știre mincinoasă că multe alte știri

 11. Ileana, nu e obligatoriu pentru upper class.Popoul(vb lui împușcatu’) are parte de sceleratele(ții) lui din buliția vestimentară, model”partidul te vrea tuns, oagăre!” pe steroizi, care fac legea prin orașe.Mai moare câte o femeie/adolescentă,sătulă de interdicțiile și batjocura islamică care se adaugă greutăților vieții, violată în grup și bătută pe la sediile politiei, dar asta nu contează pentru cei”pentru contra”.Faptul că politica vestului a mânjit cu rahatul ei Nobelul nu face Iranul mai potabil iar asta se uită mult prea ușor.Si pentru ăi de nu prea știu cu ce se mănâncă Șaria și Qumr’An -ul, care nu este versiunea oficială cosmetizată de pe net, cuvântul femeii cântărește cât jumătate din cel al bărmatului a cărui proprietate este, n-are voie să dețină avere odată căsătorită(de părinți, uneori de la 9 ani ) iar în Raiul Islamic poate, maximum, aspira la „onoarea” de a servi bărbații, asta in cazul în
  care”e curățată jos” de babe și accidental ajunge acolo, pentru că”femeile sunt sforile lui Șeitan”, bucuriile raiului fiind cvasiexclusiv rezervate fecioarelor „celor cu sâni mari și ochi neprihăniți” sau celor „de zece metri cu pielea atât de fină încât li se vede măduva” ca să citez un mullah.Dacă trăiești în Franța, îți sugerez să înveți toate astea.Nu se știe, poate vei avea nevoie deși, sincer, nu-ți doresc.

 12. Julian Assang mai mult merita premiul pentru pace..Șede de mai demult

 13. Ce legatura are premiul Nobel pentru pace cu nepurtarea hijabului (un obicei sau daca vreti o obligatie impusa de o religie care creaza restrictii arbitrare si neavenite, asa cum fac toate religiile intr-omai mica sau mai mare masura), sau cu eliminarea pedepsei cu moartea? Ia sa o fi vazut pe doamna ca zicea vreun cuvant care ar fi fost intr-adevar in favoarea pacii, cum ar fi fost sa critice expansiunea NATO, sau genocidul din Gaza, ca isi lua adio instant de la Nobelul pentru pace!

 14. Despre ținuta obligatorie circulă multe istorisiri.Una, reală, vine din Arabia Saudită de dinainte de liderul actual unde acum vreo 20 de ani, la un incendiu la o școală de fete, pentru că n-aveau „ținuta în ordine” pompierii le-au trimis înapoi în foc să se îmbrace după ce au spart ușa. Au murit, binențeles dar „codul vesti.entar” a fost respectat”.Acu vreun an-doi o prințesă scăpată în India a fost dusă înapoi și căsapită.Poveste tipică.Cât despre Asange, el a fost un rateu inacceptabil al lui D.J.Trump.Ed Snowden deasemenea.

 15. Dar Asange și Snowden sunt eroii noștri, nu ai celor care ne fură, de asta nu vor primi Nobelul. Noi ar trebui să punem presiune pe politic ca să-i amnistieze.Străinii primesc Nobelul când „dau bine” adică occidentul se poate vopsi ca mare fan al drepturilor omului la modul gratuit.

 16. Cum să fie discriminați bahaiști dacă bahaiul a fost înființat prin servicii de cei ce conduc lumea.

 17. Devin obositoare schemele acestea cu opozanti fabricati si legendati cap-coada, cu unicul scop de a crea o bresa intr-o tabara inamica altfel unitara.
  Scopul oricarui razboi, din negura istoriei si pana astazi, ramane exterminarea inamicului, si nici genul acesta parsiv, nedeclarat, de razboi hibrid nu face exceptie.
  Iranienii cu capul pe umeri nu-si fac nicio iluzie, au doar doua variante, lupta sau stergerea de pe harta.
  Vietnamul si Cuba au demonstrat ca lupta nu este inutila. Desigur, fara bani din pix viata e grea. Dar macar nu-ti dicteaza nimeni din afara.

 18. tragedia este ca drepturile omului ,valorile occidentale ,premiile nobel si ale miss alcelei mai frumoase femei undeva ,au fost deturnate de jidani si agentii lor in folosul israelul;ui si al teroristilor americani vinduti israelului..altfel israelul n-ar putea sa plua cu bombe asupra copiilor si civbililor si sa se bucure de sprijinul celei mai …groase democratii america ,campioana drepturil;or omului si a valorilor democratice …sic…ai caror 3000 de cetateni au fgost asasinati cu premeditatre de israel si cia in 11 septembrie 2001..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.