Andrei Marga: Planul german de pace

Într-o atmosferă în care sunt obsesive armele și folosirea de noi bombe, a discuta despre pace stârnește suspiciuni. Cum s-a și întâmplat deja.

Desigur, amploarea propagandei din ultimii ani nu a fost egalată, ne spun unii istorici, decât de începutul Primului Război Mondial. Lipsa de informare a ajuns să fie din nou exploatată, mulți care se pronunță și-au pierdut capul, destui cugetă doar cum li se cere. Să nu amintim câte falsuri s-au debitat, cât s-au personalizat deciziile și cât de suficient s-au evaluat faptele. Peste toate, cât de ușor se abandonează luciditatea.

S-au petrecut lucruri chiar șocante. Personalități care au semnalat că războiul din Ucraina a plecat de la invitarea Ucrainei și Georgiei să intre în Alianța Nord-Atlantică – în pofida opoziției Germaniei, Franței și, cum spune un demnitar american, a SUA – și au prevenit că strategiile adoptate periclitează pacea lumii au fost stigmatizate. Promotori ai „realismului politic” al școlii de la Chicago, ca John Mearsheimer, și al școlii de la Harvard, precum Steven Walt, creatorul „terapiei de șoc”, Jeffrey Sacks, cel mai profilat filosof de azi, Jürgen Habermas, numeroși americani, germani, francezi, israelieni și alții, au fost puși pe liste negre. Ca și cum cine gândește ar fi dator să tacă!

Azi, la aproape doi ani de conflict armat în Ucraina, se cedează încă unei propagande improvizate, se comercializează intens arme, slăbește infrastructura energetică și economică în Europa, intră în recesiune economii, scade nivelul de trai în numeroase țări. Devine cert că Europa va deconta întreaga aventură.

Cum remarca titularul geopoliticii de la Harvard, sensul istoriei contemporane nu se decide însă în războiul din Ucraina. Stilizarea ideologică care vorbește de „lupta libertății contra autoritarismului” repetă deja cea din anii treizeci-patruzeci, care a alimentat războiul mondial. Oricum, oameni de pe o mare suprafață a lumii  plătesc din greu războiul de azi. Care acutizează întrebarea: cine va plăti înarmarea, după ce abia vine plata pentru crimele de pe același teritoriu, din ultimul război mondial, contra evreilor, polonezilor, rușilor și altora, pe care deschiderea arhivelor din diferite țări le fac azi cunoscute?

La rândul meu, am reflectat asupra războiului. Am cunoscut Ucraina turistic, apoi din contacte cu universități din Odessa și Kiev și din vizite oficiale ca ministru – copreședinte ale comitetului guvernamental de cooperare între cele două țări. Cu autorități ucrainene am cooperat. Am fost delegat să vorbesc la lansarea programelor academice ale UE în Ucraina. Dacă Universitatea din Cernăuți s-ar fi reorganizat pe linii de studii – ucraineană, română, germană, ebraică – conform tradiției locurilor, proiect pe care l-am elaborat din însărcinarea președinților Emil Constantinescu și Leonid Kuchma,  eram cu toții astăzi departe.

Mi-am dat seama de semnificația maidanului de la Kiev, deloc greu de ghicit. Am susținut și susțin oricând mișcări de lărgire a libertăților și drepturilor, pentru indivizi și comunități, dar nu împărtășesc contrafacerea și ura. Mai ales când mulți trăiesc din așa ceva. Geopolitica germană, franceză, americană mi-au fost aici sprijin.

Pe de altă parte, războiul actual readuce în actualitate datele istoriei reale a regiunii. Treptat, devine tot mai clar că se ajunge în fond la soluția pe care, la rândul meu, am dat-o.

La timpul potrivit am spus, inclusiv într-o conferință la Alba Iulia (14 septembrie 2022), că este nevoie de o abordare mai profundă a războiului în scopul păcii durabile. În esență, a fost vorba de patru idei: 1. Conflictul din Ucraina nu se poate încheia decât printr-o înțelegere care să implice Rusia, SUA, Ucraina, Germania, Uniunea Europeană, China. Indiferent de cine „învinge”, nu va fi pace în Europa dacă nu se iau în seamă interesele de securitate ale fiecărei părți. Oricum, europenii vor fi cei care vor achita facturile. 2. Ar trebui trase consecințe și din faptul că Ucraina este în granițe nefirești. După criteriile istorico-demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în granițele cunoscute – în cazul României, fiind vorba de Bucovina și județele sudice. 3. Nu au suport iluziile, căci, în Ucraina actuală, până la democrație este un drum. 4. România nu are ce căuta în acest conflict. Ea nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, din cauza conflictului.

Am spus ulterior, replicând trabuceilor și altor trepăduși catapultați la Externe, că repet oricând acele susțineri. Ele corespund adevărului istoric și dreptului internațional, dincolo de propaganda care,  poimâine, va fi socotită o regretabilă eroare.  Cu atât mai mult cu apare tot mai clar faptul că legitimitatea unor regimuri devine  chestionabilă.

Abordările păcii în condițiile războiului actual sunt variate și depind, desigur, de intuiții și de orizonturile dorințelor. Autoritățile Rusiei consideră că păstrarea înțelegerilor Bush-Gorbaciov-Kohl și cooperarea, pe baza comună a drepturilor omului, rămân soluția în Europa. Autoritățile Ucrainei actuale par să nutrească aspirația înfrângerii Rusiei printr-o coaliție și reactivând memoria anilor treizeci. Unii nu se feresc să instrumenteze diferite țări, vizând slăbirea Rusiei, dacă nu cumva chiar partajarea ei, cum sfătuia Zbigniew Brzezinski și insistă Boris Johnson și adepții lor.

Cei mai profilați gânditori avertizează însă asupra pericolului de a se ajunge la punctul fără întoarcere, al războiului nuclear. Împărtășesc părerea că este de gândit nu doar pacea, ci o pace durabilă (A. Marga, Ordinea viitoare a lumii, 2023) – aceasta fiind ținta veritabilă a celor care vor rezolvări de oameni responsabili, nu conflicte din care să profite.

Recent, s-a pronunțat în chestiunea păcii un grup de autori prestigioși din Germania, avându-i în frunte pe Peter Brandt (istoric), Hajo Funke (profesor, Freie Universität Berlin), Harald Kujat (fost șef al Statului Major al Bundeswehr-ului și fost președinte al Comitetului Militar al NATO), Horst Teltschik (consilierul de politică externă al cancelarului Helmut Kohl, președinte al Conferinței de Securitate de la München). Planul lor de pace (28 august 2023) are premise explicite, pleacă de la principii, ia în seamă datele politice și militare, implică instituții internaționale și culminează cu chestiunea securității europene. Să le redăm pe scurt, în formulările planului însuși.

Premisa planului  german este aceea că „și în timpul războiului – și mai ales în timpul acestuia – eforturile constante de a ajunge la o soluție diplomatică nu trebuie să scadă. Acest lucru se aplică la fel de bine și statelor implicate indirect, inclusiv Republicii Federale Germania, care este constrânsă în mod special de imperativul de pace din Constituția sa”. Principiile pe care planul se bazează  se pot rezuma astfel:  „Apărarea legitimă și urmărirea unei păci juste și durabile nu sunt contradictorii”; „Niciuna dintre părți nu poate câștiga războiul”; „Cu Rusia trebuie negociat”; „Trebuie găsită o cale de ieșire din pericol”; este esențial „să se renunțe la precondiții ale începerii negocierilor”; „documentul de poziționare al Chinei oferă o abordare rezonabilă”.

Planul german consemnează că „Ucraina a rezistat războiului datorită sprijinului occidental amplu”. Dar intensificarea și continuarea războiului mărește efectivul de victime și distrugerea infrastructurii și „sporește dificultățile de a se ajunge la o pace negociată, justă și durabilă, care să asigure și securitatea statelor care sprijină Ucraina”. Există deja posibilitatea escaladării prin ofensivele previzibile ale forțelor ruse spre Odessa. „Forțele ucrainene au încercat să străpungă pozițiile defensive ruse, foarte bine dispuse, și să rupă podul terestru dintre Rusia și Crimeea, pentru a izola forțele ruse de centrul logistic din Crimeea”, dar „pierd un număr mare de soldați și echipament (occidental) în lupte, fără a obține până acum vreun succes de amploare”. Fapt este că „nici măcar livrările de arme occidentale planificate nu pot compensa pierderile enorme de personal militar ucrainean. Rusia, pe de altă parte, nu a desfășurat încă marea masă a trupelor sale active de luptă”. Vor fi pierderi ucrainene în contraofensivă, iar Rusia va securiza teritoriile ocupate pentru a atinge astfel obiectivul „operațiunii militare speciale”.

Alte considerente sunt politice. Planul german de pace în Ucraina atrage atenția cădeciziile nu mai trebuie să fie lăsate doar în sarcina guvernului ucrainean”. Nici Rusia, nici Ucraina nu își vor atinge obiectivele politice din război. „Ucraina nu poate învinge Rusia din punct de vedere militar, chiar și cu sprijinul occidental sub formă de arme și muniții și de instruire a soldaților ucraineni. Nici măcar livrarea de <arme miraculoase>, nu ar putea schimba situația strategică în favoarea Ucrainei. În același timp, însă, crește riscul unei intensificări și mai mari, care să ducă la un conflict militar între NATO și Rusia și la pericolul real al unui război nuclear limitat la continentul european, deși SUA și Rusia doresc să îl evite”.Este astfel în interesul Ucrainei să caute o încetare a focului cât mai curând posibil.

Pe de altă parte, planul german spune că nu există nicio dovadă că scopul politic al „operațiunii militare speciale” ar fi acela de a cuceri și ocupa întreaga Ucraină și că, ulterior, Rusia ar intenționa să atace alte state. Nu există nici semne că Rusia și SUA ar face pregătiri pentru această eventualitate. Din punct de vedere militar, nu se poate exclude, desigur, ca forțele ruse să aibă intenția de a cuceri la vest de Nipru, deoarece nu au distrus încă podurile peste râu, deși ar fi fost în avantajul lor în lupte. Vladimir Putin respinge din capul locului acuzația că ar urmări refacerea Uniunii Sovietice, despre care a spus: „Cine nu duce dorul Uniunii Sovietice nu are inimă, cine o vrea înapoi nu are creier”.

Războiul, continuă autorii, ar fi putut fi evitat. El s-ar fi încheiat la începutul lunii aprilie 2022 dacă s-ar fi continuat negocierile de la Istanbul, brusc întrerupte. Autorii planului german de pace consideră căacum depinde de statele europene și de Uniunea Europeană, a căror pondere politică globală este în mod constant redusă în și prin război, să își îndrepte toate eforturile spre restabilirea unei păci stabile pe continent și, astfel, să prevină un război european major”.

Planul german de pace cere activarea instituțiilor internaționale în ambele faze: încetarea focului și negocierile.

De încetarea focului țin pași precum: Consiliul de Securitate al ONU stabilește încetarea completă a focului între Rusia și Ucraina și încredințează unui Înalt Comisar responsabilitatea politică pentru punerea în aplicare a calendarului și a programului, precum și a tuturor măsurilor. Părțile încetează ostilitățile la data stabilită. Nu se mai furnizează arme și muniții Ucrainei, Rusia încetează să mai furnizeze arme și muniții forțelor sale din teritoriile ocupate începând cu 24 februarie 2022 și din Crimeea, iar „toate forțele străine neregulamentare, consilierii militari și personalul de informații sunt retrase de pe teritoriul ucrainean”.

Negocierile de pace ar urma să înceapă sub autoritatea ONU, la Geneva. „Ambele părți în conflict își reafirmă hotărârea de a purta negocieri cu intenția fermă de a pune capăt războiului și de a căuta o soluționare pașnică și durabilă a tuturor problemelor în litigiu”. Părțile vor ține seama de scrisorile Rusiei către Statele Unite și NATO din 17 decembrie 2021 și de documentul de poziționare al Ucrainei pentru negocieri din 29 martie 2022, și vor construi soluții pe baza rezultatelor de la Istanbul.

Succesul lui Andrei Marga la Alba Carolina

Ca elemente ale Acordului negociat „părțile se vor angaja să revină la principiile securității egale și indivizibile”; să renunțe la amenințarea și la utilizarea forței; să dea dovadă de transparență în planificarea și exercițiile lor militare și de previzibilitate în acțiunile lor militare și politice; acceptă desfășurarea unei forțe de menținere a păcii a ONU pe teritoriul ucrainean într-o zonă cu o lățime de 50 km de la granița cu Rusia, incluzând regiunile Donețk, Lugansk, Zaporijie și Herson; Rusia își retrage forțele armate de pe teritoriul Ucrainei până la frontierele de la 23 februarie 2022;  Ucraina își retrage forțele armate dintr-o zonă situată la cel puțin 50 km de frontiera rusă, inclusiv regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson; „suveranitatea, integritatea teritorială și independența statală ale Ucrainei ar fi asigurate prin garanții corespunzătoare din partea puterilor garante”.

Marga a scos păduchii la suprafață: Baconski și Cioroianu

Garanțiile nu s-ar aplica Crimeii și regiunilor menționate, al căror statut se va decide prin negocieri, la nevoie prin referendum, în cadrul căruia populația, înregistrată la 31 dec.2021, decide asupra viitorului statut. Ucraina va încorpora în Constituție drepturile minorităților în conformitate cu standardele europene și le va pune în aplicare, în conformitate cu Minsk II. Reconstrucția infrastructurii ucrainene va fi susținută de donatori.

Planul german încorporează adevărul că, pe termen lung, „numai o ordine de securitate și pace europeană poate garanta securitatea și libertatea Ucrainei, în care Ucraina și Rusia să-și aibă locul”. Această ordine include opțiunea ca „poziția geostrategică a Ucrainei să nu mai joace un rol-cheie în rivalitatea geopolitică dintre Statele Unite și Rusia”. Modalitatea de a ajunge la un asemenea acord este o conferință în formatul OSCE.  Tratatul dintre Ucraina și Rusia va intra în vigoare imediat ce ambele părți și cinci state garante îl vor fi semnat, iar „Ucraina își va fi înscris în Constituție statutul de stat neutru, independent și nealiniat (fără a avea ca obiectiv aderarea la NATO)”.

Planul german de pace este cel mai cuprinzător și, astfel, cel mai realist dintre propunerile de încheiere a conflictului din Ucraina. Acest plan trece, cu atentă menajare a intereselor părților, dincolo de compromisuri, care se pot succeda, desigur, dar, cum se observă ușor în istorie, nu fac decât să pregătească alte conflicte.

Sunt de părere că cine se preocupă de oprirea războiului are de învățat din istorie. „Pacea eternă”, concepută de Kant, se bazează pe acorduri între state și apelează la rațiune, dar s-a dovedit utopică. Fie și asigurată de instituții internaționale, pacea concepută după două secole de Habermas, este încălcată. Conflictul din Ucraina este probă. Opinez că nu poate fi pace durabilă fără legitimarea democratică a celor care reprezintă statele.

Rămâne actuală, desigur, soluția „păcii durabile” – a „păcii stabile”, cum se spune în planul german. Fac însă trei completări.

Cotidianul.ro, citat în Franța

Fiind în joc securitatea europeană, prin noua ei arhitectură ar trebui  pus capăt tuturor vestigiilor celui de Al Doilea Război Mondial în regiune. Adică, scoțând de pe scenă, prin acorduri, rămășițele acelui război, precum azi zdrențuitul pact Ribbentrop-Molotov. Ar trebui recunoscut că suveranitatea națională este și asupra unor teritorii răpite prin încălcarea ei la un moment dat.

Apoi, dreptul internațional se cuvine eliberat de înțelegere trivială. Spus simplu, dreptul internațional nu se reduce la acorduri semnate, ci stă pe temelia dreptului istoric. De aceea, confuzia între declarații comune, acorduri de la un moment dat și dreptul internațional ar trebui înlăturată. Dreptul internațional rămâne în esență drept istoric consacrat de tratate. Există tratatele, bunăoară, după Primul Război Mondial. Dar tratate de reglare a situațiilor, altele decât cele ale încheierii păcii, lipsesc după Al Doilea Război Mondial. Se poate conveni ca niciun stat să nu recurgă la schimbări ale statu quo-ului cu mijloacele forței, dar o convenție nu reprezintă dreptul internațional dacă nu stă pe temelia dreptului istoric.

În sfârșit, dacă se vrea pace durabilă, atunci securitatea europeană trebuie să fie parte a unui aranjament de securitate internațională. China nu va putea fi indiferentă la aranjamente de securitate din vecinătatea ei. Fapt este că ceea ce se petrece în Răsăritul Europei, în era rachetelor cu diferite raze de acțiune, o privește, de asemenea.

 Andrei Marga

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33
Andrei Marga 578 Articole
Author

115 Comentarii

 1. Plan realist, prezentare inteligentă. Da, Andrei Marga a avut dreptate când a declarat în septembrie 2022 că se va ajunge la situația teritoriilor. România are cuvîntul.

 2. ma ia cu ameteala nu alta… as numi-o mostra de perfidie si cinism, minciuna, un fel de apucatura inumana care creeaza o bula in timp ce tine captiva lumea la cheremul bestiilor…

  „S-au petrecut lucruri chiar șocante. Personalități care au semnalat că războiul din Ucraina a plecat de la invitarea Ucrainei și Georgiei să intre în Alianța Nord-Atlantică – în pofida opoziției Germaniei, Franței și, cum spune un demnitar american, a SUA – și au prevenit că strategiile adoptate periclitează pacea lumii au fost stigmatizate.”

  da, e nevoie de stapini care sa spuna ce e voie si nu e voie. si cam de fiecare data aceiasi care au facut lumea asta un cosmar prin alegerile lor. franta, germania, sua, rusia, austria, ungaria reminiscente ale unui primitivism feroce, criminal de-a dreptul. asa, astia sa faca regulile…

  cu asa mentalitati timpul omenrii scade exponential catre 0! asta inseamna civilizatia, asta inseaman democratia vestica… lipsa viziunii de la nivel superior este inspaimintatoare! precum gainile, orizontul se limteaza la graunte….

 3. a spune adevarul, in timp de restriste, este un act de CURAJ. pentru a afla adevarul trebuie sa asculti pe cei ce mint (trebuie sa fii surd, orb si mut sa nu SIMTI MANIPULAREA SI PROPAGANDA – aceleasi declaratii, exacte peste tot. si concluzia: daca nu esti cu noi esti impotriva noastra – iaca „majoritatea”: adica media si te-ve, cele mai multe publicatii, toate apartinand ACELORASI STAPANI UMBRITI).
  https://i.ytimg.com/vi/DmoUthmBXeg/maxresdefault.jpg

 4. Când faci o înşiruire de state pe care le acuzi că ar fi „reminiscențe ale unui primitivism feroce, criminal de-a dreptul”, te-ai întrebat ce sau cine eşti tu în raport cu toate acestea? Ca să ajungi la un răspuns cât de cât rezonabil, porneşte de la un raport matematic de 1 la…. cât crezi tu că poți acorda îşiruirii făcute apoi trecem la altele.

 5. Majoritatea vorbesc despre victorie cu orice pret , razboi cu orice pret ! Despre pace cu orice pret nu se poate vorbi ? Pacea este cel mai important lucru din lume .

 6. poeumbelul pacii de la Cluj,din rasa Vysokoletnye-Babuska cand citesc astfel de ciuperci otravitoare ma ia cu temperatura
  in opinia mea poti intinde de adevar ca de aluatul pentru pizza ,dar in final, nu mai sti ce mananci blatul de la masa de bucatarie in afecteaza dantura daca musti din el

 7. Din pacate , cred ca putini citesc comentariile dlui Marga , mult mai multi se uita la tv si se lasa ametiti de propagandisti care ‘cugeta doar cum li se cere’. Chiar mai ieri , morsa competenta (plosnita umflata) comenta si aprecia la superlativ spusele yankeului senil , referitor la atacarea EU de catre Rusia (in caz ca ucraina pierde),
  daca nu le dau ukranilor bani si arme , in prostie !!! Doamne-fere ! Despre pace , nimic ! Ce papusari mizerabili !

 8. Un articol complet şi valoros.
  „Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.”
  ” Caută pacea şi urmeaz-o pe ea.”
  Fără rațiune umanitatea poate cădea sau recădea în acea zonă de care credem sau doar pretindem că am scăpat.

 9. Totul se poate – in teorie – discuta .Dar ca Rusia sa-si pastreze teritoriile rezultate dupa raptul din 2014 ??? Si daca lui Putin ii vine maine sa ocupe nordul Kazahstanului sau altceva din tarile desprinse din URSS ?
  Daca vorbim si de drept istoric atunci Donbas si Zaporojie cui ar trebui sa apartina ? Rusia, putere ocupanta, a rusificat multe zone ale Imperiului. Chiar Soljenitin revendica o treime din Kazahstan pentru Rusia !
  O problema discutata pe care o aprob este cea a urmarilor pactului Ribentrop-Molotov ! Cred ca pentru asta a sosit timpul ! Pornind de la datele demografice de atunci si nu cele actuale, rezultate din refugii, deportari, asasinate si colonizari …

 10. Invazia Ucrainei este o noua demonstratie, la ce pierderi uriase materiale si de vieti poate duce o minte bolnava a unui singur specimen uman, incapabil sa inteleaga ceva din aventura similara inceputa de Hitler, alt dereglat mintal ca si el.
  Germania, Franta si SUA incearca sa gasesca solutii, precum filosofii din zicala, cum sa scoata piatra aruncata de nebun in balta……[Rumburak]

 11. Nici o solutie alta decat cea militara nu este viabila atat timp cat SUA se afla sub conducerea de facto a nebunilor furiosi.I.e. a fundamentalistilor evanghelici.Si asta va mai dura.Este simptomatic faptul ca guvernul nici unei tari „mari” nu a propus nici un plan de pace.Fie el cat de mic.Este interzisa pana si pronuntarea cuvantului Pace.Orice arma a existat si exista pentru a fi in cele din urma folosita. Asadar, asta ne asteapta.

 12. iar analizam zicerile celebrului MiniRibbentrop dar mai degraba miniMolotov de la CLuj care le zice bine intr-un cuvant ‘granitele Rusiei sunt acolo unde ajung tancurile rusesti’obligatia noastra, a ‘suverenistilor’, e sa gasim scuze autocratiei ruse,nu pot toti sa fie platiti de americani,nu incap

 13. 1.Andrei Marga, gânditorii pe care i-ai înșiruit au fost trecuți pe lista neagră! Ce înseamnă asta, au căzut de la etajul patru, au fost loviți de o mașină pe trotuar sau de un glonț rătăcit? Nu, au fost criticați și atât, dacă ei au libertatea cuvântului, o au și alții.
  2.Îi dai cu Maidanul, ca și cum acea minoritate de protestatari ar fi întors Ucraina cu fața spre Europa! Nu, fake, Zelensky, ales de ucraineni cu 73% a făcut-o, tocmai de asta a fost ales în alegerile organizate nu de el ci de contracandidatul lui, nu cum face Putin și Lukașenko.
  4.Cât despre negocieri, e clar că ar avantaja Europa dar nu și Rusia și Ucraina, prima voind să păstreze tot ce a acaparat iar Ucraina voind totul înapoi. Imposibil!
  5.Înțeleg că articolul ăsta a fost scris de Andrei Marga, care îl tot citează pe …Andrei Marga!!! Asta a lipsă de bun simț, Andrei Marga.

 14. Articol extrordinar sub orice aspect. Informație, cultură, clariviziune, curaj! Tu vulgar, ca de obicei, mă Margelatu, vulgar! La usr doar asta învățați? Vezi-ți de necazurile tale. Lasă tu istoria în seama altora. Mizeria mentală e doar prefața celui materiale. Nu ai învățat?

 15. Faptele contrazic .Planurile vin si trec .Ambitiile si de o parte si de alta ramin .Donbas si Lugansk sunt doua teritorii deja distruse si depopulate acolo unde convietuirea ucrainienilor si rusilor nu mai este posibila .Interesele Europei si cele ale tuturor statelor Europene foste comuniste sau nu aflate in flancul de est sunt defavorabile aparitiei unui Tratat de pace ce favorizeaza Rusia .UE nu se mai poate asocia cu acesta Rusie a lui Putin .Banii rusilor (sume uriase stocate inainte de invazie ) s-au terminat .Inlocuirea componentelor de tehnologie militara devine inexistenta .Relatiile UE cu China sunt parte a unor intelegeri in favoarea UE . NATO ul European se inarmeaza si creste ca si teritoriul UE .Europa , noi toti , platim acum viitorul nostru fara Rusia .Practic este un nou an 1989 dar care are in compozitie si razboiul .Razboiul distruge intreg armamentul vechi .Razboiul creste forta militara a Europei. Razboiul inlocuieste Rusia ca si mare exportatoare de armament . .Razboiul ofera UE reconstructia Ucrainei .Fara razboiul declansat de Putin toate acestea nu se puteau intimpla .Concluzia este simpla .

 16. Bun articol, legat și relativ concis. Domnule Marga, vă reprosez doar faptul că nu l-ați scris în urmă cu ceva vreme. Într-adevăr, clasa politică actuală, cel puțin cea americană dar si cea europeană într-o bună măsură, se remarcă, mai degrabă, prin somnambulism atunci când refuză să subordoneze rațiunii politice variile i terese economico-strategice.Și cum somnul rațiunii naște monștrii, n-eam trezit la ceasul plății cu belele inutile și contrare, inclusiv interesului mediului financiar care le-a creeat.Lumea de azi nu mai e lumea anilor 60-70 iar prostocrația euroatlantică se trezește încet, cu ochii cârpiți de somn ,la o realitate pe care n-au preconizat-o, scuturată de probleme care-i depășesc.Spune românul”boală lunga, moarte sigură”.Osatura morală a occidentului a căzut la pat de vreo trei decenii iar resuscitarea e anevoioasă, dacă nu, imposibilă.Dincolo de „sanț” decrepitul visează profituri majore tip „vietnam” în vreme ce doarme pe el, uitând că ceasul adevărului pentru ce au făcut Wilson și Nixon se apropie de „alarmă”.O să ieșim toți șifonați din povestea asta.

 17. @neparcelatu,canta la alta masa.Rolul suverenistilor, (de la rusescul’severen’:) de coloana a V-a e sa aduca in discutie iar si iar,Rusia cea buna,care ea,IMperiul rus taristo-bolsevic, nu alta tara de pe planeta,a furat pamanturile romanilor,a adus saracia si bezna in dreapta Prutului si a furat literalmente tezaurul Romaniai

 18. Într-adevăr, Prostia îngroapă … proști cu semnează cu ea. Care se și bagă, cu diversiunea lor în subiecte în care nu pricep nimic. Domnul Marga are dreptate: adevărul istoric este fundamentul dreptului internațional. Adevărul istoric nu e Ribbentropp-Molotov, cum crede Prostia îngroapă. Articol execelent pe un subiect foarte actual. Că autorul trimite la scrierile sale este conform regulii – să nu te repeți, spațiul fiind mic, trimiți cititorul la locuri în care ai dat argumente detaliate. Așa că ar fi bine să discutați miezul articolului, nu din bîrfele voastre, mă marcu de la marginea cătunului.

 19. Dacă acest plan german rămâne ca model de negociere puteți fi siguri că Ucraina nu v-a mai exista in forma actuală. Se încearcă marea cu degetul înainte de final, războiul se va termina într-o perioadă relativ scurtă și în niciun caz cum vor vesticii. Cine crede că rușii vor accepta asemenea „întelesuri” e naiv , problema lor e că rușii vor merge spre cerințe maximale și nimeni nu o să se poată opune. Cât despre atacuri în alte țări mai ales NATO iarăși e o sperietoare de război pentru cei ce vor să-și susțină politica agresivă, nimeni nu va ataca NATO e o tâmpenie, NATO a atacat alte țări fără acordul ONU dar invers e mult mai greu ținând cont de puterea militară implicată. Mie mi-e teamă de provocări ale unor inconștienți din NATO care pot duce la război între Rusia și alianță cu intervenția altor state care sprijină Rusia deci război mondial. Dar cum spuneam finalul războiului va fi din nefericire cum vrea Rusia și nu Europa și trebuie să mulțumim de asta tuturor „războinicilor” din vest incepând cu mesagerul Boris Johnson.

 20. „cind faci…te-ai intrebat … porneste de la”

  zau? fa tu asta. te priveste direct si personal. spor! conditionari… inchis, tributar flasului si minciunii… amuzant

 21. @Luciditate: ai fost la piata?nu pierde legatura cu realitatea,este specifica varstei dar cu peste la masa e tratabila

 22. Cu cultura ta după ureche, nu cunoști și măsluiești istoria, biete Margelatu. Nu-i de tine. Acum un an Rusia a cerut riveranilor să-și ia Bukovina și județele. De ce nu se începe cu astea? Sunt alt dosar decît Moldova, care depinde de voința moldovenilor. Eu zic să vorbești după ce ai trecut clasa.Vorba de mai sus a lui Zalmoxis: fă tu asta. Apoi grăiește. Altfel, vorbele goale, sărăcia omului.

 23. hahahha… eu unu propun ca in cazul Nulandistanului sa se aplice pacea impusa Germaniei in ’45 cu mici retusuri, toti neo-nazistii pro-NATO sa primeasca un Nuremberg 2.0, judecat in Donetsk… si impartita frumos, cei care se cred ucrainieni sa fie mutati in Lvov, doar acolo, si de pe aia sa-i bage Ursula in UE.

 24. @Neparcelatu:nici tu nu crezi ce spui,cum vrei sa te creada altii?mai panarama,Ucraina e un tort din care fiecare prost taie o bucata?:)))))))
  Eu cand spun ca dl Marga nu va fi niciodata presedintele vreunui colhoz,stiu ce spun

 25. Pardon, nebunii furiosi.I.e. a fundamentalistii evanghelici sunt satanisti. Cu cat par a fi mai crestini, cu atat sunt mai posedati. Religia principală a iezuiților de top, a creștinilor evanghelici de rang înalt, a membrilor organizațiilor puternice, a multor membri ai congresului american și a Pentagonului este satanismul. Intr-o poză de grup la aniversarea a 95 de ani a lui Billy Graham în 2013 îi vedem printre altii pe Trump cu sotia Melania, alături de Bill Graham si Rupert Murdoch care deține FoxTv, care era „împotriva” lui Trump. Oral Roberts sau Billy Graham sunt satanisti de elita. „Eu (Fiona Barnett) am fost traficată în SUA, în Bohemian Grove, unde am fost drogată și violată de reverendul BILLY GRAHAM – prietenul lui Richard Nixon”. Există peste 285 de milioane de evangheliști printre creștini, ceea ce reprezintă mai mult de 15 la sută. Marea majoritate dintre ei sunt posedați. Încercările, ispitele și chinurile aplicate de Adversar au puterea de a distruge un individ sau de a produce un individ excepțional cu o mai mare putere de caracter. Rezultatul depinde de liberul arbitru al individului. Agenda: Haos și conflict în societate. Daca se hrănesc cu emoțiile noastre negative, fie că este vorba de pasiune, poftă, lăcomie, ură, invidie sau mânie e mai mult ca sigur ca doresc să ne slăbească spiritul pentru a ne face mai ușor „digerabili”.

 26. Prostia îngroapă …pe proștii închipuiți. Dezlînarea minții li se vede de la o poștă, așa că nu insist. Altceva vreau să lămuresc pentru prost. Un autor competent și responsabil citează și se citează și pe sine. Așa fac cei mai mari autori.Nu se poate într-un articol spune tot ce ai vrea și atunci, onest, trimiți la detalieri la scrieri, inclusiv la ele tale. Este semn de respect pentru oricine. Domnul Marga citează scrieri fundamentale, citează și din cărțile sale, căci are ce. Ordinea viitoare a lumii (2023), cartea citată aici, este în continuare cea mai amplă și solidă explorare a ordinii viitoare a lumii din cultura noastră. Contraziceți! Vedeți că nu aveți cum? Despre cărți se pronunță pe ascuns aici unii sau alții. Le-au citit, oare? Deocamdată un fapt e clar: diagnozele și prognozele profesorului Andrei Marga se confirmă mai mult decît crede. Nu ați putut, nici voi, trimiși prin subsoluri, infirma vreuna, băieți de cătun!

 27. @Luciditate:important pentru tine e sa te simti bine,iti recomand piesa „Regele gol” a lui Evgheni Şvarţ in care acţiunea piesei se situează la curtea militarizată a unui rege, unde „pomii în grădină sunt puşi în linie, păsările zboară în batalioane”, legea şi ordinea nu se cunosc şi toată lumea vede adevărul, dar nu îndrăzneşte să îl mărturisească. Toţi ascultă orbeşte de ordinele regelui, a cărui autoritate şi competenţă nu o contestă câtuşi de puţin: „Regele nu poate fi idiot… el trebuie să fie întotdeauna deştept.” „El nu rânjeşte…el râde cel mult cu mărinimie”. Monarhul cultivă în jurul personalităţii sale un mit care să îi menţină şi să îi întărească puterea şi să îi ţină cât mai departe de adevăr pe supuşii săi.
  Seamana cu ‘doctrina’ Marga:)))))))’numai eu ,eu,eu,am dreptate’

 28. uita-te in ochii celui pe care ai de gind sa-l omori. nu este nimeni altcineva decit tu insuti!
  uita-te in chii celui pe care chinui. nu este nimeni altcineva decit tu insuti.
  uita-te in ochii celor impotriva carora unlstesti. nu este nimeni altcineva decit tu insuti.
  uitate-in in ochii celui pe care il minti. nu este nimeni altcineva decit tu insuti.


  lume nauca si bestializata de vicii de carater, de lipsa de intelepciune, empatie si altruism… este era pradatorului ca asa a invatat el din istoria lui cu care se faleste…

 29. Acuma ma doare capu si trebuie sa fumez a tigara olandeza trecuta prin rijnita mea. Deci intreb pentru un prieten de ce a fost implicata Germania in revolutia bolsevista, de ce farimiteaza Germania natiunile europene.

 30. Te minți și vrei să-i minți și pe alții, Prostia îngroapă … prostul ei autor.Nu vezi că nu ai nici un argument. Și eu pot să-ți dau ilustrări cîte vrei. Dar asta cu prostul îngropat de prostie este cea mai bună pentru nivelul tău. Monarhul, pe care-l pricepi ca gîsca,este metaforă de nivelul tău, nu mai mult. Nu știu ca cineva să fi avut doctrina de care spui. Minți la patrat și speri să-i poți minți și pe alții. Numai că unii oameni știu argumenta, iar priceperea ta a argumentelor este, într-adevăr, zero. Dar asta ține de prost.

 31. Distinsul autor ar merita sa fie mai succint. Un articol de ziar cu mare circulatie nu e un curs universitar si nici o prelegere academica.

 32. Tov.ka ka nari trebuie sa shtie ca orice plan de pace dupa WW2, trebuie sa inceapa cu desfintzarea paktului Hitler-Stalin, de unde s-a inceput marele macel Pobeda de ucidere a creshtinilor, ca acum de altfel cu raz belitzii khazari Zelea=Legioanrul Verde vs. Putin=Legionarul Roshu galbejitul. Acest lucru macar acum din lipsa minimala pentru Umanitate a unui proces de condamnare a kamunizmului ca la Nurenburg!!! Daca Ukraina se imbata shi ea cu arogantza imperiala a bolshevicilor roshii kamunternishti, are toate shansele sa fie inghitzita cu totul de marele Urs, shi sa nu de vina pe mintea cea de pe urma, devenind ca in WW1 anexa de carne de tun a imperiului rus. Are ocazia UNICA sa rezolve problemele de granitza cu R.Moldova prin schimb macar de teritorii, mai ales ca pot pune mana pe un depozit uriash aflat in Transsinistria. Ei viseaza inca precum Pomponel Lenin bolshevicul la cotropirea Moldovei, Romaniei shi a Balcanilor,fiind calul troian al lui Putin, cu care tov.Zelea zicea ca sa fie ales, ca el va face pace cu Rusia, el fiind de fapt vorbitor de lb.rusa, ca shi masa. WW2 nu s-a terminat, mai ales ca Rusia are dispute teritoriale ex.Japonia, iar daca se continua tot asha va fi distrugerea Omenirii, ka doar ka kazarii nu este nimeni: sa fie sange mult, da mult sange, ca doar este de goyim. Trolyy Rushi pot sa votca royu, ca totul este vazut foarte clar din ceruri, care le va da shi lor pedeapsa divina, asha cum a fost cu Hitler, Stalin, samd.
  O zi buna.
  Con

 33. @Luciditate:ti-am dat mat,papasha!’să-ți dau ilustrări cîte vrei.’sterge-te cu ilustrarile tale de doi bani la gura si nu numai. tu si argumente,ma faci sa rad,daca dai afara din speculatii,filsofia e strict gargara , este studiul întrebărilor

 34. În loc să o luați razna de la subiect și să argumentați, pro sau contra acestui articol formidabil, Planul german de pace, vă țineți doi-trei impostori de giumbușlucuri. ca acesta care semnează Prostia… Nu-l putem contrazice, din cele ce le zice. Dar la comentarii ar fi normal să acceptăm sau să respingem susțineri. Firește, cu argumente. Să te iei de autor este mereu semn de incapacitate a celui care o face. Semna de prost, cum bine s-a zis. Se simte usrismul combinat cu misiuni de la popotă.

 35. @Walter ??????: alte nick name nu ai mai gasit mai luciditate,neparcelatu,etc., te lauzi singur,mai ia o prajitura

 36. Este un analfabet functional care nu-si da numele,comenteaza sub pseudonismul Margelatu, il critica pe Andrei Marga care este o mare personalitate .
  Dar oameni mici ca Margelatu ,care nu fac altceva decat sa taie frunze la caini se mai gasesc din pacate.
  Margelatu , apucate de citit ca sa poti comenta in cunostinta de cauza.

 37. Prescott Bush, bunicul președintelui G.W. Bush, a servit ca partener de afaceri și agent bancar pentru arhitectura financiara a mașinii de război naziste din 1926 până în 1942, când Congresul a luat măsuri agresive împotriva lui Bush &co. Acesta, după confiscările la sfârșitul lui ’42 a cinci întreprinderi pe care le-a condus în numele industriașului nazist Thyssen, tot nu a reușit să se desprindă de mai mult de o duzină de relații „amical-inamice” care au continuat până mai târziu în 1951. Un pic mai tarziu, baza tehnologică și de producție a statului sovietic, angajată în suportul trupelor nord-vietnamezilor cu armament și provizii pentru a ucide și răni soldați americani, a fost construită și plătită în mare parte de contribuabili americani prin bunavointa unor corporații americane. Efectiv, le-a pus Dumnezeu mâna pe umăr. Documentele îngropate în AUS National Archives includ un raport din 1934 al Congressional Committee Report care dezvăluie un complot fascist de asasinare a lui FDR. Generalul american în retragere Smedley Butler a mărturisit în fața Comitetului că i s-a cerut de către agentul lui JP Morgan-Dupont, Gerald C. Maguire, să conducă „500.000 de super-soldați… [pentru a deveni] un asistent al Președintelui”. Butler l-a citat pe Maguire: „Știi că poporul american va înghiți asta. Avem toate ziarele”. Mușamalizarea cu succes a fost orchestrată de agentul nazist George Scherf, Sr.

 38. Planul nemtesc de pace, oricit de genial pare, uita un aspect absolut esential: Biden/ Reserva Federala/ Industria Armamentistica Americana, NU VOR PACE si ei sint care hotaresc deoarece ei stapinesc Europa. Putin a fost gata sa semneze un Acord cu Ucraina care implica reintoarecera Rusiei la granite dinaintea inceperii razboiului. Adica, sa dea inapoi teritorul cucerit de rusii. Biden a impiedicat semnarea Acordului.

 39. Strict din acest punct de vedere, Germania și SUA sunt două entități statale mai mult sau mai puțin artificiale, care pot fi plasate la rândul lor în relații antagonice sau simbiotice, după cum dictează narațiunea. După antagonismul conflictual dialectic al hoaxului planetar Războiul Rece, trecem la o cooperativă tehnocratică planetară care se dizolvă la comandă și apoi facem fast skip back la alternativa inițială, care ne duce la dilema existențială: cine a fost primul ?

 40. După cum vezi, spre deosebire de tine, eu nu fac asta pentrucă îmi cunosc limitele şi nu încerc să mi le impun nimănui. Cu atât mai puțin cu referire la o sumă de persoane sau state. Fiecare să-şi vadă „lungul nasului” cum se spune, înainte de a emite păreri sau convingeri intime cu non-şalanța sau siguranța ignorantului. Aş fi putut spune ignoranța prostului însă nu vreau să te jicnesc căci nu am avea niciunul dintre noi ceva de câştigat din asta. Vreau în schimb să-ți arăt că trebuie să fim mult mai atenți atunci când aruncăm vorbele cu greutatea unor fulgere deoarece ştim sigur că vorbele pot îmrăca acte şi acțiuni sau forme materiale cu puterea unor dezastre. Nu ne mai putem permite să ignorăm puterea lor. Sper că nu întâmplător ți-ai ales un pseudonim cu o rezonanță atât de înaltă. Toate răspunsurile la problemele omenirii se află în memoria şi mințile noastre. Acolo trebuie căutate nu în altă parte.

 41. Mon cher,planul german de pace ?Cu 3-5 zile in urma un comandant din staful armatei germane afirma.. -FORTELE ARMATE ALE R.F. GEMANE pot rezista unui atac exterior cel mult DOUA ZILE…orice comentariu privind avantajele unei PACI cu RUSIA sunt inutile…Avantajele pacii sunt pentru vestul EUROPEAN….

 42. @Dumitru.
  mai uncheasule,te poti lua de mana cu academiciana Sosoaca,aveti acelasi limbaj elevat!Nu stiu cine te tine,dar nu iti meriti banii, faci mai mult rau cauzei suveraniste care are totusi o ratiune.Nu prin spume la gura dovedesti ca ai dreptate,daca i fi cat de cat rational si adevarat in ceea ce scri as mai zice,dar cu dumneata e pierdere de vreme.Perspectiva ta asupra lumii e gresita

 43. „…scade nivelul de trai în numeroase țări. Devine cert că Europa va deconta întreaga aventură”…
  Stați liniștiți, ăsta-i numa’-‘nceputu’! …să vedeți ce se va întîmpla cu Ioropa, dupe ce Rusia „termină” Ukraina! Adeca LA PRIMĂVARĂ.
  În vremea U.R.S.S. erau o mulțime de R.S.S.-uri, făcute dă Stalin: Riepublika Socialistă Sovietikă Moldova, R.S.S. Gruzină, R.S.S. Karelo-Finikă, R.S.S. Tătară, etc.
  Acum, Putin nefiind Stalin, nu mai e vorba dă bolșevism la Moscova, nici dă R.S.S.-uri în komponența Federației Ruse.
  Așea că statele Ioropiii vor fi numite altfel în viitoru’ apropiat, poate că nici măcar cu o formulare standardizată ca pînă în 1990, li se va oferi chiar independență în duhu’ patriotizmului lokal, la alegerea numelui! Să dzîcem: Riepublika Lăbărală iEșuată Rromînika iEdukată, Cumhuriyeti Türkaletză-Kitaiyetză-Yiddish a Jarmaniyei (se știe că, în rusă, chinezii sunt „kitai”), Ripablik Monarchykă (în inglișă nu se acordă în gen șî număr!) Kromwelleză YouKey, Repubblika Mafiotă N’drangheteză ‘Taliia MellOdioasă, Pеспублика шведский-Finik союз (că tot au fost ele împreună în iEvu’ Mediu, șî acu’ intrară iele două deodată în N.A.T.O., la cererea lu’ Joiana dăbuleană), etc. Poate că va re-înființa Republica de la Vichy, iar nordu’ dă la Repiublique Arrabă Vălurită l’Affrance va fi înglobat în Marele Dukat dă Lux Embourg, șî-l va pune monarque acol’ pă Micronu’ ‘lii.. Nu știm încă că ce va fi……[Rumburak]

 44. Are dreptate Dumitru. Acest Margelatu e unu în afara subiectelor, unul ce se multiplică, alături de alt impostor, care face același lucru. Ambii în misiune de la unitate,ca nu cumva să lase oamenii să discute liber, cu probe, fiecare subiect. Se mai și dau, cei doi, ca moderni. De fapt doi semidocți impertinenți, impostori și agresivi. Simple unelte.

 45. Desigur, Domnul profesor are perfectă dreptate, din punct de vedere filosofic, diplomatic și oficial. Realitatea istorică ne arată însă ca după WWII toate războaiele mai mici sau mai mari au fost create și/sau purtate de Statele Unite care pretextând instaurarea democrației au urmărit de fapt propriile lor interese. Războiul actual din Ucraina nu face excepție dacă ținem seama de declarația Secretarului pantei apărare al SUA la începutul conflictului ca scopul lor este de a slăbi cat mai mult cu putință Rusia. Înțelegem ca ori și cat de morți și distrugeri vor fi războiul se va termina când ei vor considera ca Rusia a ajuns slăbită destul. De exemplu, azi rezoluția Consiului de securitate a ONU de încetarea a focului în Gaza a fost respinsă pentru ca Statele Unite a fost singura care a votat contra opunând hotărârii dreptul ei de veto. Ori ce rezoluție favorabilă păcii în Ucraina propusă în Consiliul de securitate al ONU va fi respinsă dacă nu va corespunde intereselor SUA. Teoria ca teoria dar practica ne spune ca în actuala organizare, în lume se va face numai ceea ce este și în interesul Statelor Unite.

 46. @Dan;aka Dumitru imi pare bine ca tu centrezi,tu dai cu capul teatru de marionete: unul scrie articolul si tot el sub alte pseudonime de postac il lauda:))))esti infantil tataie,

 47. Margelatule, folosești un nume din istorie pentru un simplu impostor! Dacă chiar vrei, nu-l știu pe autor decît din citit, dar îmi plac oamenii cultivați și curajoși. Îmi displac impostorii. Așa că mai bine ai citi și pricepe textul, decît să tot te legi de persoane. E semn de minte slabă atacarea autorilor fără a fi în stare să pricepi articole și volume. Așa că te du la școală. Apoi grăiește ce vrei. La obiect, însă, căci de inși ca tine e plin și la Ferentari.

 48. De ce ar incheia Rusia pace in Ucraina , garantata de Occidentul sperjur ? Ca sa le dea o gura de oxigen ?

 49. In trimiterea la Succesul lui Andrei Marga la Alba Carolina
  21 septembrie 2022 Cornel Nistorescu Editorial
  se face referire la „afirmațiile filosofului român Andrei Marga, cetățean, liber, fără de partid, fără nici o oră de curs sau seminar la Universitatea Babeș Bolyai pe care a ridicat-o la nivel internațional, un intelectual cu operă „marcat” pentru Academia Română și pentru toți patrioții de ocazie aflați la cîrma țării noastre:
  ”Suntem aici cu o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești.
  Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări.”-va continua-

 50. Margelatule, nu nu esti bun nici sa-i faci pantofii domnului profesor Marga. Ai fost ori militian, ori activist, iar acum traiesti dintr-o pensie nemeritata si mananci cacat pe forum.

 51. ce nu sesizeaza si nu comenteaza nimeni…cel putzin pina acum
  de-alungul istoriei..cine furnizeaza arme ‘babuinilor tribali’ are interesul de a-i stapini…modelul englezesc/frantzuzesc brevetat
  acu e rindul americanilor sa furnizeze arme babuiniloe europeeni..si sa-i stapineasca
  armele sint super sofisticarte…datacener globale, sisteme de platzi globale, technologie it, inteligentza artificiala..infrastructura prin care care se vor controla armatele de drone…ce sint deja in productie
  hai sa ne imaginam ce ar insemna un atac simultan cu zeci de mii de drone coordonate central prin AI si sistemul de satelitzi Starlink…ca doar nu credetzi ca banii bagatzi in Tesla se duc in masini electrice…
  lumea incepe sa fie cucerita de la west la est…ca niciodata pina acum

 52. Din comentariile fata sunt de parere ca si @Con”ca orice plan de pace dupa WW2, trebuie sa inceapa cu desfintzarea paktului Hitler-Stalin, de unde s-a inceput marele macel Pobeda de ucidere a creshtinilor” etc.
  PLanul de Pace german propus elimina desfiintarea urmarilor paktului Hitler-Stalin,ceace inseamna ca o parte,Germani,dupa ce a cauzat ce a cauzat nu poate fi obiectiva in clarificarea problemelor create de ea.
  Diplomatia are un rol crunt,si decidenta marilor puteri nu mai putin crunt.-
  Insa calea diplomatiei si negocierilor este singura.
  La aceasta masa trebuie sa stea si natiunile implicate in primul rins Ucraina si Rusia,Polonia,Romania,Ungaria,Rep Moldova -parte a sfirtecarii noastre cit si alte forte garante cu obligatii precise.
  Ucraina nu va accepta(sau poate da?)neutralitatea,de ce nu ar accepta si Polonia,Romania,Ungaria etc.?Nu ne lasa UE din brate,sau NATO?Deci crearea pacii presupune probleme colosale,blocuri precum NATO,UE etc.se opun lasarii in libertate a natiunilor,si cu atit mai mult insasi aceasta Germanie aducatoare de razboi, pt.ca de Marea Britanie si SUA nici nu mai vorbesc!
  Fortele ONU cui apartin,in definitiv ?
  Nici Ucraina,nici Rusia nici nici-o tara nu vor trai in Pace si nu bor avea nimic din libertate sub „fortele ONU”!
  Pacte de neagresiune bilaterale incheiate intre natiuni pe baza de referundumuri,exprimind vointa popoarelor,opozabile tuturor pt.ca regimurile sa aiba fundament juridic si intemeiate corect.O opera ce ar cutremura toti insealtorii si acparatorii de natiuni si teritorii.
  Glasul popoarelor ramane surd in urechile lor,ei omoara si ucid inainte copii,barbati,femei ucid viata pt.ca napirca banului si a lacomiei le ia mintile monstruoase.

 53. Faptele contraZic !
  Credibilitatea Germaniei e ZERO, după ce a garantat în mod mincinos Acordurile Minsk (împreună cu Franța).
  Rusia nu își va abandona Rușii din Donbas și Crimeea.
  Care nu-și vor părăsi casele. În ciuda bombardamentelor criminale ale Urcacilor, începând din 2014.
  Europa e pe butuci fără gaZul ieftin Rusesc și piața Rusească.
  Va deveni doar un loc unde Chinezii vin să-și facă vacanțele, iar Arabii bogați vin sa f***ă !
  Concluzia este simpla:
  Rușii își vor lua Donbasul, Crimeea, Kievul, Odesa etc.
  Polonezii își vor lua Galiția.
  Ungurii și Slovacii își vor lua TransCarpatia.
  Românii, în frunte cu Dulapu, măCiucă și cioVrigaru vor MUTA DECISIV: vor lua PRAFU’ DE PE TOBĂ !
  măRog…😪

 54. @Dumitru: mai scoate limba la doamna din cand in cand, sa o aerisesti, nu tot cu ea in propriul tuhas si NU uita :adoratia propriului EU este idolatrie,interzisa crestinilor,mai multa modestie nu-ti strica

 55. simti neovia sa te raportezi la mine???

  ha ha ha ha

  ramin la ceea ce am spus. alte nelamuriri mai ai?

 56. Siii… evreii ? In tot articolul nu se vorbeste deloc de ei, deloc ! Ori in ecuatia Ucraina sunt factorul determinant pentru ca razboiul ii are ca parte. Ei, evreimea mondiala sunt cei cu care poarta rusnacii razboiul ! s-au mai spus unele lucruri despre interesele uriase ale Rothshild-ilor in Ucraina dar timid, foarte timid fata de amploarea implicarii. Fara a-i introduce in ecuatie un plan oarecare nu se va realiza. Dl. Marga stie dar iata ca si lui ii este frica ! Si germanilor ! Si noua….Ii este frica sa-i numeasca. Sigur ca se poate spune da, asa este dar ei se afla in delegatia americana nu mai trebuie nominalizati separat. Se pare ca nu-i asa !

 57. INTREBARE !…”EVREII din Forumul Economic Mondial-Davos (STATUL PARALEL MONDIAL),vor fi de acord sa renunte la intemeierea Marelui Israel-2 sub umbrela SUA-UE, in locul Ucrainei!??”.

 58. Avetzi dreptate domnule Marga dar din nefericire intre timp situatzia s-a agravat. Poate ca ar fi fost posibila pacea daca U-kraina ar fi cedat Romaniei Bucovina, Maramureshul de nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor shi Rusiei Crimeea, Donbasul, Zaporojia shi Hersonul dar intre timp criminalii terorishti nazishti U-Krainieni au comis multe crime care nu pot ramane ne-pedepsite chiar daca nazishtii criminali se afla la vest de Nipru. Catzi nazishti criminali sunt in U-Kraina nu stiu dar va fi pace doar dupa ce ei vor fi judecatzi shi pedepsitzi. Shi in Germania doar un mic procent din populatzia tzarii a fost judecat shi condamnat dar fara condamnarea lor pacea ar fi fost imposibila. Vor trebui cautatzi nazishtii U-Krainieni inclusiv in Canada shi SUA shi adushi de acolo pentru a fi judecatzi pentru crimele lor.

 59. Margelatule, vulgaritățile nu sunt de oameni cultivați și de bună condiție morală. Vedem, tu nu ești dintre aceia. Ce cauți la Comentarii, care trebuie să fie proba demnității?

 60. Foarte interesante și realiste sunt considerațiile dlui Marga, ca de obicei, dar nu până la capăt. Precum de fiecare dată, curajul i se oprește tocmai când să pună degetul pe adevărata rană, adică pe adevărul adevărat:de ce război în general, de ce nu se poate, nu se vrea, ieșirea din logica războiului, cine anume nu vrea. Cine, ce este mereu la originea războiului, chiar dacă făptașul se acoperă precum miezul de ceapă în multe, multe foițe. Nu cumva să ziceți că e vorba de capitalism că veți fi făcuți imediat comuniști, antiamericani, antieuropeni, anti, anti etc.Eu cred că dl. profesor știe foarte bine ce și cum, dar e foarte riscant să spui adevărul până la capăt. Oricum, dânsul îndrăznește măcar să spună o parte din adevăr, cum face și în alte intervenții ale domnniei sale, ceeea ce merită apreciat. Faptul că pune pe tapet problema teritoriilor, a dreptului istoric, a teritoriilor care ne-au fost furate pur și simplu de ruso-ucrainienii sovietici în împrejurările cunoscute e binevenit, dacă aplicăm corect dreptul internațional – bibia relațiilor dintre state. Dle Zalmoxis, nu vă onorați numele, lăsați-o baltă! Dle Marcu, „evanghelia„ matale e de proastă calitate, se vede și de pe Marte. Mai gândiți, dacă aveți cu ce!

 61. Azi dictatorul nazist Zelenaky se plange ca nu mai are RECRUTI pentru armata sa,dar se face ca uita ca in tot anul 2022 sute de avioane decolau zilnic din Ucraina pentru a evacua pe TOTI etnici evrei indiferent de varsta si sex,pentru a nu participa la razboiul cu Rusia.

 62. Mos Margarina crede ca ne ameteste cu planuri germane scoase din burta lui umflata de flatulente.
  De unde si odorul pestilential lasat de acest articol, care incearca sa ne ia de prosti.
  Cum sa accepte Rusia retragerea in vechile granite inainte de febr. ’22 si cu forte ONU la 50km de ganita intre rusi si uki?
  Fortele ONU nu au reusit sa impuna pacea in nici o regiune a lumii, unde au adus numai boli contagioase, inclusiv venerice pe unde au pus piciorul. Vezi mai recent Haiti.
  Este un plan total nerealist si departe de practica verificata a dreptului international de care Margarina nu prea are cunostinta. Rusia are nevoie de garantii ca rachete ostile nu vor fi instalate in spatiul ei de aparare strategica, la o distanta de sub 500 de mile de Moscova.Vezi Criza Rachetelor din Cuba.
  Margarina nu aminteste de loc ca cei care nu respecta legile internationale din Carta ONU, din Statutele de la Roma etc. sunt americanii si golanii din NATO. Tot vorbeste de garantii legale dar nu vrea sa vada ca cei ce nu respecta legile si nu pot da garantii sunt tocmai cei care l-au platit pe el sa fie in Coloana a V-a si sa torpileze Romania dupa ’89 din functiile sale din guvern, fapte pentru care Margarina nu va fi iertat in veci. Acum dupa ce le-a facut pe plac alogenilor este santajat de platnicii sai. Ma mir ca mai are curajul sa apara in public cu pacatele lui spurcate.
  Chinezii de data asta nu l-au mai invitat, dupa ce a fost mereu la congresele Confucianiste ca specialist, desi nu vorbeste o litera chineza si nu-l poate pricepe pe Confucius nici din benzile de desene animate. In schimb anul acesta a fost invitat un on cinstit si patriot Corvin Lupu de la Sibiu.
  Nu mai frecati texte de ale lui nea Margarina ca se umfla maioneza …

 63. Oare cum se face că tot ce se întâmplă rău în lumea asta , dar mai ales în partea asta de lume, e vrei, nu vrei , legat tot de ei. După ce Nuland și cu „ai ei” a organizat Maidanul ce l-a proțăpit pe Zele în fruntea Ucrainei, alungându-l pe fostul președinte au început toate nenorocirile care au dus la milioane de morți pe câmpurile de luptă , dar și la distrugerea și sărăcirea altor multe milioane de cetățeni ai unor state obligate să susțină criminal toată tevatura asta internațională, urmată imediat de o altă făcătură menită să consolideze teritorial un stat prin dispariția altuia. Și toate astea sub oblăduirea și strictul control al celor de peste Baltă pe care-i doare la bască (ei îi zic altfel 😎 ) de tot ce se întâmplă pe aici, că ei sint departe !
  Ca spațiu, cî în rest sunt în tot ce mișcă, sau nu mai mișcă pe aici, din interese personale care vin în contradicție cu ale noastre, ale europenilor, pe care-i falimentează parșiv fără să primească nici un fel de replică pe măsură !
  Singura explicație : teama de o prietenie ruso-germană care ar face din cele două state o forță mondială imbatabilă și atunci au preferat să arunce Rusia în brațele Chinei, mu,ai pentru a trage de timp și a întârzia inevitabilul, mai ales că ei sunt singurii care câștigă din nenorocirile altora : război pe bune, sau măcar sanitar !😒

 64. cei care-l injura pe profesorul Marga sunt postacii sri-aripa cia, ceea ce e alarmant, fiindca inseamna ca Romania nu va putea sa iasa din groapa in care au varat-o tradatorii! vom pierde totul, fara drept de apel, inclusiv Transilvania si Banatul

 65. @Ziarist & Dan:vezi-ti, bolsevic batran de drumul tau,nu te mai baga in seama, nu esti din neamul romanilor!Chiar vrei documente,lomonosove?

 66. Un comentariu profund și cunopscător la un plan german de pace foarte actual. Nu va fi soluție în Ucraina fără a se face pace. Ce fel de pace, vom vedea. Dar nefiind capabili să discute la subiect, tot felul de nulități se aventurează în minciuni, epitete, adjective, imprecații. Aiureli de oameni fără autocontrol. Toate, vulgarități din capul celui care semnează Radu, Margelatu etc. Nici de astă dată nulitățile nu au putut clinti un cuvînt din ce spune articolul. Aici, despre planul german de pace, care este real, pentru oamenii cu simțurile întregi, doar că trebuie citit din documentele institutelor germane, din presa germană și din relatări internaționale. Fiindcă se atacă vârsta, ar fi bine ca senili evidenți, precum Radu sau alții să aibă capacitatea de creație a autorului – de fapt a oricărui creatori veritabili. Fiindcă se vorbește de cine și cum îl invită pe autor, tocmai de invitații domnul Marga nu duce lipsă. Nici de deplasări în țară și în afara țării nu duce lipsă – dacă așa ceva interesează, cum o spun, acești senili. Pe care invitații dînsul le onorează, fiecare la un moment dat. Cînd le poate onora, este, cred, treaba domniei sale, ca a oricărui om.

 67. Semne de primitivism. Nu numai vulgaritățile arată cine sunt acei postaci care, bine s-a zis, incapabili de vreun gînd normal, recurg la singura lor armă, expresii vulgare. E și altceva. Acei postaci, aici acest Radu, dar sunt și alții, deduc din faptul că ei au altă părere că autorul articolului respectiv nu ar avea dreptate. Înșelare de prostănac. Nota bene, părerea unora ca acesta este de lăsat la lada de resturi, pentru a fi dusă unde se știe. Și eu cred că planul de pace german este solid, echitabil, binevenit. Nu se vrea acest plan? Să se scrie altul. Profesorul Marga are pregătirea și curajul de a spune realității pe nume. Nu ești de acord cu planul german sau cu domnia sa? Scrie tu altceva, competitiv cultural, profesional. Altfel, doar belferism primitiv.

 68. @”sus patria” ceea ce onorez eu este fix treaba mea. ceea ce vezi tu, te priveste direct si personal. nu e nimeni altcineva vinovat. asuma-ti… atit intelegi, la atit se rezuma experienta ta, si exact viziunea pe care am numit-o: nu poti acea asteptari de la o gaina care scirma tota ziua cu ochii in pamint dupa graunte, sa perceapa orizontul… singura limita este propria viziune. de unde pleaca viziunea este treaba personala. cu cit te ridici mai sus cu atit vei reusi sa vezi mai mult. va tine dl. Marga in joc de glezne, acelasi joc de glezne al mafiei mondiale pentru ca nu se poate rupe de context si cutume. drumul din fata sta in necunoscut. cu tot ceea ce adaugi din trecut si arunci peste el nu faci decit sa-l ingropi… spor si succes la o alta intreprindere fara rezultate. vrei evolutie? te rupi de trecut! mai ales in acest context in care crima a devenit sport. asta este in mentalul colectiv actual iar toate sistemele prezente, economic-militar-social-filozofic intretin iadul. deci unde se afla solutiile pina la urma?

 69. Aveți și vedenii, băieți! Sunt multe mafii. Aveți vreo probă sau vorbiți căci nu aveți chev de muncă.Semne de primitivism. Nu numai vulgaritățile arată cine sunt acei postaci care, bine s-a zis, incapabili de vreun gînd normal, recurg la singura lor armă, expresii vulgare. E și altceva. Acei postaci, aici acest Radu, dar sunt și alții, deduc din faptul că ei au altă părere că autorul articolului respectiv nu ar avea dreptate. Înșelare de prostănac. Nota bene, părerea unora ca acesta este de lăsat la lada de resturi, pentru a fi dusă unde se știe. Și eu cred că planul de pace german este solid, echitabil, binevenit. Nu se vrea acest plan? Să se scrie altul. Profesorul Marga are pregătirea și curajul de a spune realității pe nume. Nu ești de acord cu planul german sau cu domnia sa? Scrie tu altceva, competitiv cultural, profesional. Altfel, doar belferism primitiv. lume. Aveți vreo dovadă sau vorbiți ca să vă aflați în treabă?

 70. @Profesor de Cluj-Napoca; esti din orasul de piticanii primaroase,securisti de partid,turnatori de profesori,cretini cu acte bagate la diverse partide si manelisti sociologi

  PS stiti cine l-a inaltat in scari pe Iohannis inspector general scolar? ministrul invatamantului pus la pamant,Marga
  acum nu-l mai cunoaste

 71. Cum nu ai nici cunoștințe și nici scrupule, minți, nene Margelatu. Se vede că asta te ține de dimineață pînă seara pe la subsoluri. Nu au lucrurile nici o legătură cu ce zici, sibianul fiind adus inspector general adjunct înainte de ministeriatul domnului Marga. Când s-a vacantat postul, adjunctul a concurat spre a deveni titular, fără altceva. Domnul Marga nu a susținut președinția sibianului, știind că nu face față. A spus-o răspicat. Sunt documente, insule. Cînd vei fi terminat documentarea, spre a fi în cunoștință de cauză, discutăm învățămîntul. Oricum, ministeriatul despre care spui prostii a închis primul capitol în negocierile României de aderare la UE și a schimbat în bine, cum a consemnat opinia națională și internațională de atunci, învățămîntul din România.Că l-au stricat oamenii cărora le aparții, discută cu ei, nene. Nu te pricepi, cum se vede, decît la vorbe goale și, în loc să discuți planul de pace, care e subiectul aici, o iei razna, prin ignoranța matale.

 72. Excelent comentariul tau RADU ! Complimente ! Despre aceste lucruri , proful nu vorbeste . p. s. Cit de penibil si straveziu este sa scrii articole , la care sa-ti faci singur comentarii !

 73. cine citește,cat de cât,ar fi trebuit să observe falsitatea propagandei imperiului american ,inca dela inceputul ostilitatilor dintre Rusia si SUA ,o propagandă aberantă imperialistă conform intereselor lor.PROFESORUL MARGA are perfecta dreptate are cunoștințele necesara ,este ROMÂN …. dar ce ne facem cu un guvern TRĂDĂTOR al interesului național,sclav al imperiului euro atlantic si cu mass-media aservită….IEȘIȚIla vot si schimbați gasca pestilențială care guvernează de 34 de ani…..

 74. @Profesor de Cluj-Napoca: nu e vorba de scrupule,ci de adevar,de adevarul’german’
  atentie la date:
  dl Marga Ministrul Educației Naționale În funcție 5 decembrie 1997 – 28 decembrie 2000
  În decembrie 1999, Klaus Iohannis avea să devină, în urma unui concurs desfăşurat la Bucureşti, inspector şcolar general la Sibiu, post pe care l-a ocupat până în anul 2000, când a câştigat primul mandat de primar al Sibiului
  PS Inspector general adjunct a fost numit tot in decembrie 1997 in urma unui concurs din 26 noiembrie 1997
  nota bene : numirea lui Klaus Iohannis ca senator de onoare al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj tot de către rectorul Andrei Marga,in 2008
  AM a fost rector la BODE-bolyai intre 1993-2004 si a doua oara intre 2008-2012 intre rectorate a fost pres

 75. iarna grea: prophetica … rece … LIPSA DE ENERGIE … 🙁

  -> „NINGE PE FED !” 🙁

 76. @Profesor de Cluj-Napoca: nu e vorba de scrupule,ci de adevar,de adevarul’german’
  atentie la date:
  dl Marga Ministrul Educației Naționale În funcție 5 decembrie 1997 – 28 decembrie 2000
  În decembrie 1999, Klaus Iohannis avea să devină, în urma unui concurs desfăşurat la Bucureşti, inspector şcolar general la Sibiu, post pe care l-a ocupat până în anul 2000, când a câştigat primul mandat de primar al Sibiului
  PS Inspector general adjunct a fost numit tot in decembrie 1997 in urma unui concurs din 26 noiembrie 1997
  nota bene : numirea lui Klaus Iohannis ca senator de onoare al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj tot de către rectorul Andrei Marga,in 2008
  AM a fost rector la BODE-bolyai intre 1993-2004 si a doua oara intre 2008-2012 intre rectorate a fost Președinte al Consiliului Academic al Universităţii „Babeș-Bolyai”2004-2008

 77. A fost pentru c-a fost massiv ajutat altfel nu prea … merita , academic !
  Nu-i o surpiza ca lauda o anumita cultura mai mult decat moral o merita
  si nu vorbesc deloc de cultura nemteasca ci de cea „nemteasca” (stie ‘mnealui 🙁 !)
  PS: Sti ce spun ?
  (sau vrei detalii punctuale… in arhiva e si despre cum a ajuns Pop rector 😉 !)
  😀 🙂 … unii tac pentru ca nu stiu , altii tac desi stiu ! Fiecare cz paragul lui de … toleranta ! 😐

 78. „Dan spune:
  10 DEC. 2023 LA 1:23”
  HAHAHA … habar n-ai ce-a fost MARGA inainte de ’89 😀 !
  Dare desi stiu , cu acces la dossare „distruse” 😉 ! TAC ! (nu crezi ? poat da detalii PUNCTUAL.CONCLUDENTE 🙁 )

  I se iarta ❤️ domnului MARGA pentru ca la batranete e (sentimental!) si pentru …
  ROMANIA -> DODOLOATZA!

 79. @postacul cu emoticoane :)))cel mai bine stie dl Marga ce si cum a fost
  citez din biografia oficiala ; ‘În împrejurările deschiderii politicii externe a României comuniste spre Occident, Marga a fost unul din 75 tineri români trimiși pentru o lună în vizită la familii americane din Statele Unite și, în 1975, a fost beneficiarul unei burse de studii de un an în Germania Federală.[5] Între 1980 și 1994 a efectuat mai multe stagii de studii/documentare la universități din RFG (Erlangen, Münster, Frankfurt am Main) și la Institutul „Max Planck” din Starnberg, RFG. Cu acest prilej Marga a susținut doctoratul în filozofie”https://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Marga
  eu stiu foarte bine cine a intrat atunci pe lista, a fost o operatiune ‘la lumina zilei’am vrut sa ma inscriu pe lista eram un student bun,dar securitatea mi-a spus ‘verbal in ochi’sa imi vad de treaba,ca o patesc. Stiu si cum a fost ‘organizata’:))))si imi amintesc perfect ca au plecat in SUA si din judetul Hunedoara unul-doi activisti UTC,fara cunostiinte minime de engleza,care au povestit la intoarcere ce si cum
  nu am negat niciodata pregatirea d-lui Marga,e de exceptie, dar ‘fara umilinta, nu primesti puterea”filosoful nostru germanist o stie cel mai bine

 80. Bieți proști care se joacă cu știri de infantili, bade Margelatu! Și minți la fiecare pas. Noroc că nu meriți să ți se răspundă. Dar ca să nu rămîi gură cască, în noiembrie 1997, cînd a fost la minister concursul de inspector general adjunct al idolului tău, johannis, domnul Marga era încă rector la UBB. La remanierea din 5 decembrie 1997 a plecat la minister. Concursul era deja reglat. Minți și în rest, ca biet ignorant. Senatori de onoare ai UBB au fost mulți primari de mari orașe și lideri bancari și economici din Transilvania, din țară în întregime, din Europa și America. Minți împreună cu alții. Nu-i secret, Andrei Marga a fost totdeauna lider și a demisionat de fiecare dată cînd nu i-a convenit contextul. Deciziile lui sunt publicate. Bineînțeles că așa ceva stîrnește niște nulități ca voi. Nu-i de mirare. Nulitățile așa judecă. Precum cățeii privați de ceva.

 81. @Profesor de Cluj-Napoca :bine draga,eu mint si tu spui adevarul,’filiera germana ‘nu a existat pentru dl Marga,pentru ca nu a existat Germania. Multumit???Hai pa !

 82. Ar trebui mers la medic sau măcar la școală, Margelatu. Ar fi bine pentru tine. Minciuni zici și apoi vrei felicitări. Cam de minte slabă. Vezi că Arestovici, fostul șef de cabinet la Kiev, confirmă cam tot articolul domnului Marga. Aceasta-i temă de cap matur. Nu-i pentru tine. Dar pentru oamenii maturi contează subiectul și discuția pe subiect. Restul sunt vorbe de inși rătăciți unde nu le e locul.

 83. @Dan opera lui Oleksiy Arestovich il inspira pe dl. Marga ???citez:’intr-un interviu din 9 noiembrie 2023 cu Meduza, Arestovich a spus că a părăsit Ucraina pentru că se temea să fie arestat’:nu stim de ce,dar banuim,stim de ce si-a dat demisia:))))))))

 84. bai baietzi…
  sint romani care au trait in lumea libera din 90 incoace si inteleg de jdemii de ori mai bine situatia internationala decit scremerile unora care au trait doar in Romania …
  ma uit si ma crucesc …cind vad pe cine promovatzi…
  sint expiratzi totzi astia…

 85. Prostia îngroapă într-adevăr, cum mai sus cineva a observat, prostul care semnează. Domnul Marga și-a exprimat opinia privind dreptul internațional ca drept istoric în cărți. Dacă se citește cartea sa, Ordinea viitoare a lumii (2017), devine clar. Opinia privind soluționarea conflictului ucrainian domnul Marga a exprimat-o la două luni de la izbucnirea lui, în aprilie 2022. A reiterat-o la alba iulia în sepetembrie 2022. Stă scris. Arestovici a vorbit în aceeași direcție zilele trecute.Gigel bate record de stupizenie: pretinde că oamenii nu ar înțelege viața internațională decât dacă nu ar fi trăit în afara României. Complet fals! Numai unul cu minte îngrămădită ca l lui Gigel putea debita enormitatea asta. Dar fiindcă nu poți opri un prost să spună prostii, prezizez că domnul Andrei Marga a trăit după 1990 mai mult de un an în SUA, doi ani în Germania federală, multe luni la Ierusalim, a avut contacte și conferințe în SUA, Japonia, China, Brazilia, Egipt, Kenya, Ungaria etc. Ca ministru în patru guverne cu atât mai mult. De aceea a și putut da analize de pondere în sfera studiilor internaționale: The destiny of Europe (2011), America clasică (2017), China ca supraputere 92023), Europa și israelul (2019) etc.Se vede că prostia îngroapă mulți gigei. În loc să meargă la școală, să citească, să cugete, gigei se ocupă de pietricele de pe drum.

 86. @Vadim : ai dreptate frate,cariera domnului Marga a inceput dupa 1990; pana la varsta de 44 ani, el si CV-ul sau practic nu existau,erau doua nule, Marga cel Adevarat s-a intrupat si s-a re-proiectat, dupa victoria ‘Revolutiei’ din 1989 si disparitia Serviciului 3 de contrainformații al Securității! A ramas cooperativa ‘Nufarul’pana in ziua de azi
  Ce comod,ce noroc chior!

 87. traiasca set-up ul istoric…. tare greu de dobindit mintea incepatorului… ceea ce e plin nu lasa loc pentru nimic altceva…

  teorii, concepte, afirmatii legate ele de adevar sau de inchipuiri si minciuni? nu stiu… dar imi permit luxul sa fiu in dubiu…

 88. Trăiești doar din minciuni în șir, mă Prostia ce îngroapă prostul. Ți se poate face inventarul. Este caracterizarea ce ți se poate face. Confunzi pe alții cu zeroul din dreptul persoanei tale. Ridicilă confuzie, amărîtă lichea. Andrei Marga, dacă chiar te interesează, a fost șeful profesional al promoției sale, a fost reținut la universitate, a realizat doctoratul în Germania federală, a scris cărți, a publicat traduceri, a fost atașat ca tânăr unor catedre de prestigiu din lume, a inaugurat cursul de Istoria filosofiei contemporane la Cluj, etc. Nu toți au trăit și trăiesc din securisme, ca tine, cum crezi. Confuzie de minte joasă între tine și ceilalți!

 89. @Viorele=canta la alta masa,recomandare muzicala Ansamblul Liviu Dragnea din Teleorman – VIORELE, VIORELE

 90. Este amuzant, dar cu gust amar să vezi la un articol excelent acești usriști (Gigel, Prostia ce îngroapă, Margelatu etc.) plini de ignoranță trăindu-și înșelarea prostească. Au pălăvrăgit verzi și uscate despre Ucraina și împotriva Rusiei. Acum se trezesc că situația este pe dos. Ucraina a luat-o razna, prin leadership, iar Occidentul cere pace. Doctul și vizionarul articol de mai sus o spune limpede, comentînd planul de pace german. În fața lui, nulitățile procedează cam psihopatic, ca inșii degradați: atacă chestiuni fără legătură cu subiectul, chiar nesemnificative, eventual persoane. În loc să cugete asupra erorilor lor, ca banale unelte ale propagandei, cu grade! Oricum, articolul Planul de pace este primul care arată că situația conflictului din Ucraina este diferită de clișeele în circulație, că se pregătește o nouă ordine europeană și mondială și că dreptul international nu ar trebui să fie pe lîngă dreptul istoric,, ci pe temelia lui. Cu acest articol s-a construit mai departe o concepție solidă cu privire la pace, care va avea greutate.

 91. Arunca un om hitru o piatra in balta , si o suta de viorei , sociologi , profesori de cluj , vadimi , etc, se arunca dupa ea . Si ramin acolo caci nu stiu sa faca pluta .

 92. Se văd bine inepțiile unor unelte de serviciu. mi le explic prin cîteva fapte : 1. Domnul Marga a dat teorii ale vieții internaționale ce se confirmă zi de zi; 2. Dînsul a anticipat efectele negative ale băsismului (vezi volumul său România actuală, 2009) și johannismului (Justiția și valorile, 2014). Diagnoza sa a regimului prostocratic (Statul actual, 2019) se adeverește cu fiecare săptămînă. Crizele României actuale nu au găsit nicăieri o prefigurare mai clară decât în cartea România în Europa actuală (2018). Cotitura la suveranism are anticipare deja în Identitate națională și modernitate (2018). Se pot da și alte exemple ale unei concepții organizate, actuale și de utilitate socială; 3. În septembrie 22 în declarația de la Alba iulia, profesorul Marga a arătat că nu va fi pace în Ucraina fără normalizarea teritoriilor, prin negocieri Rusia, UE,China, SUA, Ucraina, iar recent, 72% dintre cetățenii țării sunt de această părere; 4. La sondajul Cotidianului 67% dintre respondenți susțin candidatura domnului Marga la președinția României. În vreme ce sondajele au dat peste 50 % susținere în Oltenia, Moldova etc.. Se vede cum o personalitate, la noi, este luată la rost de neisprăviți, după ce nu au putut clinti un cuvânt din articole și cărți. Domnia nu a spus dacă va candida sau nu. Bine ar fi să o facă.

 93. domnul Marga e atat de mare incat provoaca eclipsa de soare
  La sondajul Cotidianului 167% dintre respondenți susțin candidatura domnului Marga la președinția României. În vreme ce sondajele au dat peste 150 % susținere în Oltenia, Moldova etc.. Se vede cum o personalitate, la noi, este luată in loc de balon pentru experimente astronomice; precizez că domnul Andrei Marga a trăit după 1990 mai mult de un an în SUA, doi ani în Germania federală, multe luni la Ierusalim, a avut contacte și conferințe în SUA, Japonia, China, Brazilia, Egipt, Kenya, Ungaria etc,ajutand aceste tari sa ajunga la lumina. Ca ministru în patru guverne cu atât mai mult si-a adus experienta profesionala la reformarea invatamatului care a ajuns datorita eforturilor dl profesor pe ultimul loc in Europa. De aceea a și putut da analize de pondere în sfera studiilor internaționale: The destiny of Europe (2011), America clasică (2017), China ca supraputere 92023), Europa și Israelul (2019)(mumumu) etc.Se vede că prostia îngroapă mulți gigei. În loc să meargă la școala distrusa de eminentul, să citească, să cugete, gigei se ocupă de pietricele de pe macadam.

 94. Infantilisme demult consumate, biete loaze! Valoarea oamenilor nu o puteți afecta. Că șoricei rod la pingele e demult știut. Să fim sănătoși, că Prostia îngroapă pînă la urmă orice prost.

 95. multumim pe aceasta cale tuturor care-l sustin pe dl Marga pentru candidatura in alegeri.eminentul profesorsustine ca planul de pace german este solid, echitabil, binevenit,prea fericit,pre bun,pre ca la Moskova. Nu se vrea acest plan? Să se scrie altul. Profesorul Marga are pregătirea și curajul de a spune realității pe nume. Nu ești de acord cu planul german facut de rusi’ mini Ribbentrop -maxi Molotov’? sau cu domnia sa? Scrie tu altceva, competitiv cultural, profesional,academic,filosofic,teologic. Altfel, doar belferism primitiv.. Aveți vreo dovadă despre evolutionism sau vorbiți ca să vă aflați în treabă?

 96. Prostia a îngropat dea binelea prostul. Vezi că planul german de pace este plan german, biată lichea! Nu are nici o legătură cu Rusia sau cu ce-ți trece prin capul tău micuț.Nu amesteca ceea ce nu cunoști cu paranoia. Mai bine te-ai duce la medic. Faceți de minune și usr-ul și pe cei care vă trimit prin subsoluri, ca șoarecii. Sau ca hamașii.

 97. Gigel da la giaole si loveste in PLEX 🙂
  zice omul ceva de bun simtz si ce sa vezi…surle, trimbitze, fanfare
  sa traiesti in lumea liberea inseamna sa iti cistigi piinea acolo nu sa primesti stipendii
  inseamna sa te impui si sa cistigi respectul prin munca in acea lume…
  inseamna multe…care se pare ca nu sint intelese de MULTZI dintre aia cu surle si fanfare vor sa se urce pe scara sociala..
  da deh…modelul merge in romanistan si de stinga si de dreapta…

 98. Păcat că în loc să se discute tema crucială a păcii în Ucraina, intervin acești impostori, ca Prostul îngropat de prostie, cu mîrlăniile lor. Interesant, azi ministrul de externe al Cehiei a spus clar: Ucraina trebuie să accepte urgent orice (any) pace. Se confirmă iarăși ce spune de mai bine de un an domnul Marga.De aceea, nu m-aș impacienta știind, deja de la Aristotel, că bîrfa este arma ultimă a necopților. Este hrana lor. Se observă și la Comentarii că nu s-a putut pune sub semnul întrebării vreo formulare din articol. Istoria folclorică este luată însă de impostori ca istorie. Minciuni și aberații de bolnavi. Cum bine scria cineva mai sus, hamașii nu sunt doar unde se știe, ci strecurați prin orice subsoluri. Deh, pasiunea subsolului. Pe sol sunt adevărul, dreptatea, care ard proștia. Chestiunea dreptului istoric este, într-adevăr, cheia realității și a articolului.

 99. @Profesor :nu iti convin comentariile?cumpara-ti masina mica Planul de pace e facut de Ivan ,numai din ciocan si aparat de sudura,sau l-a ajutat vecinul?

 100. Dragii mosului,am sa va spun o poveste :traia odata si inca mai traieste agentul KGB Vladimir Yakunin din cercul lui Putin,oligarh cu interese in caile ferate rusesti,care fondeaza The Dialogue of Civilizations Research Institute, un independent think tank.cu birouri la Berlin si Viena
  Planu ‘german’este elaborat de niste ‘fosti’incurca lume germani,toti nascuti inainte de 1950,dar dupa 1945 si care, contra o bruma de verzisori de la rus,scriu la comanda dar cu staif
  e atat de simplu

 101. Profesorul are dreptate. Tot mai multe parlamente, guverne și miniștri spun că pacea este singura soluție pentru conflictul din Ucraina. Cel mai nou, mai mult de jumătate dintre senatorii republicani ai SUA au cerut stoparea înarmării acelei țări. Slovacia a făcut oprirea. Diplomația Ungariei este în contact cu Congresul american și pledează pentru a opri înarmarea. Felicitări domnului Marga pentru încă un articol clarvăzător, pe care îl confirmă tot mai multe analize. Nu trebuie luați în serios aceși nimeni în drum de la usr, care se văd și mai sus, și îi tot dau cu rusia. Inși mediocri, ignoranți sadea, care se bagă în ce habar nu au. România nu are cum să-și rezolve necazurile cu așa inși.

 102. @ PROFESOR DABIJA – Nu este cazul sa rida un expirat ca tine , de HAMAS si membrii HAMAS . Tu vezi de postarile tale gretoase . Alea sunt de tine si de suptsolurile pe care le iubesti .

 103. Prostia îngroapă proștii, mai bine te-ai duce la școală și la medic. Lumea este alta decît vrei să impui în întunericul prostiei. Vezi că tot mai multe țări europene cer oprirea conflictului din Ucraina prin pace. Altfel, s-a zis bine mai sus că doar imitați hamașii în organizarea lor la subsoluri. Lumina la cap, la trup și în viață pune capăt Prostiei care îngroapă proștii. Așa că mergeți la școală și la medic. Vi se cronicizează.

 104. Cred că pierzi vremea cu loazele, Nesingur. Ai dreptate, dar cu loaze nu merită discutat.Fapt este că pînă și presa britanică, The Guardian, de pildă, spune că ar fi nevoie de realism în conflictul ucrainian. Cum spun și universități americane, Ucraina nu poate căștiga războiul. Senatori americani spun că ea va trebui să accepte cedări teritoriale. Ne îndreptăm spre aplicarea dreptului istoric – care, așa cum observă și articolul Planul german de pace, este baza, totuși, a dreptului internațional.

 105. pentru astia desteptzii de baune…
  voi credezti ca rusii vor mai permite EXISTENTA Statala a Ukrainei in geografia actuala…?
  vise, fratzilor, vise…
  si fara geografia actuala credetzi ca Ukrainia va mai exista ???
  vise fratzilor, vise….
  si voi credetzi ca ..stitzi voi cine…va renuntza la idea farimitzarii rusiei…
  vise fratzilor, vise….
  si voi chiar credetzi ca lumea va ‘write off’ chiar asa de usor pierderile financiare ale acestei aventuri si nu va incerca sa ‘turn around’ pierderea in cistig…?
  vise fratzilor, vise…
  si din incrincenarea asta banuitzi ce o sa iasa…nu-i asa ? ca nu degeaba rusii si-au sporit productzia militara si americanii au fast tracked programul ‘Replicator’
  statzi pe vine…ca vine…
  de, joc si eu ‘pietre’ foste ‘arshice’ ca orice oltean care se respecta…si nu e ifosar cu betze-n tur de prin Cluj
  apropos… amd inteles ca astia basteptzi din cluj, maninca slanina si miros a usturoi 🙂 e adevarat 🙂
  s-or apara de strigoi asa ‘tula-i doamne’ 🙂

 106. Foarte temeinică analiza din articolul Planul de pace german, din august 2023. Germanii operează cu această premisă: nu va fi cîștigător în înțelesul clasic în războiul din Ucraina. Susținerea se confirmă zi de zi. Este ceea ce s-a spus în septembrie 2022, expressis verbis, de autorul articolului. Cam tot ceea ce s-a spus în discutata declarație de la Alba Iulia de către profesorul clujean se adeverește.Observ în ziarele franceze constatarea că frontul rămâne cum este multe luni de aici înainte.

 107. a vazut cineva ultima conferinta a SPD ului nemtesc, cu ukraina pina la capat si ajutor pe banda rulanta?

  asta cu tot mai multe tari vor pace… toti oamenii vor pace insa sint incurcati de guverne, presedinti si alte interese pe care acestia trebuie sa le satisfaca… circ de la un capat la altul… ce rost are cicrul? sa-i faca pe fraieri de cap… iar kgb-ul este maestru al manipularii…

  ma uit si ma amuza teribil aerul asta statut prorusesc… de parca in ucraina nu traiesc oameni dincolo de guvernul ala timpit, la fel de timpt ca cel de la moscova… dar deh, prostia omoara omenia… iar bestiile au inceput sa intreaca ca numar oamenii.

 108. Băiețașii de mingi de cîrpă nu știu decît să fie cu o parte sau alta. Nici nu știu că există drept și dreptate în istorie. Articolul domnului Marga este al unui om care a cooperat cu Ucraina, o cunoaște, a sprijinit-o, dar consideră că țara se autodistruge din cauza unor decizii greșite ale grupării zelenski. Este oportună pledoaria pentru pace pe baza dreptului istoric. Nici nu va fi altă pace. Dacă cuvîntul este înțeles. Bine se face trecerea de la pacea eternă a lui Kant, pacea cu asistență de organizații internaționale a lui Habermas, la pacea durabilă cu legitimarea democratică a liderilor, pe care articolul o profilează. Vin continuu voci pentru soluția din urmă.

 109. @ AMBASADORUL NICULAE , declara ca –” vin continuu voci pt. solutia din urma ” ! De fapt , solutia din urma este moartea ! Sa nu stie Niculae asta ? Oricum ar fi , postarile lui Niculae si partenarii , sunt de mare comedie !

 110. Situația internă a Ucrainei este deja grăitoare. Primarul Kievului Kriuciko a spus lucrurilor pe nume. Așa se merge la dezastru pentru țară. Fără alegeri și cu decizii eronate.

 111. Daca germanii se uita la rusi prin ochii lui Kant nu au inteles nimic nici din Kant nici din faptul ca rusul nu are ratiune.

 112. Printre multe considerente se pune întrebarea: au fost consultați ucrainienii, din diferite regiuni, orașe, sate, cu privire la deciziile luate de șefii lor? Nu cumva are loc ceva în numele lor, dar fără ca ei să fi fost consulțați. Toate analizele arată că ucrainienii și rușii mai curând s-ar împăca, decît ar face război.

 113. Bună observație! Nu i-a întrebat nimeni dar cine a avut nevoia sau interesul să îi întrebe când ştiau sigur că vor fi contra!?

 114. Din toată discuția a rezultat așadar articularea unei concepții competitive în spațiul internațional asupra păcii. Știu că domnul Marga discută în diverse capitale cu specialiști. Nu ar strica o dezbatere în țară, mai ales că profesorul nu tăinuiește implicații directe ale concepției în ceea ce privește teritoriile românești din est.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.