Prețul gazelor și energiei. ANRE a venit cu precizări

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) derulează, în prezent, 171 de acţiuni de control în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, mare parte de tip verificări, iar rezultatele controalelor vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice după finalizarea acestora, a anunțat instituţia într-un comunicat transmis vineri.

„La momentul actual sunt în derulare un număr de 171 de acțiuni de control din care:

  • 77 de acțiuni de control de tip verificare,
  • 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control;
  • 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE.

Printre principalele acțiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022, respectiv:

  • 6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici;
  • 4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI.
  • 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată,
  • 4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, printre principalele acțiuni de tip verificare, se regăsesc:

  • 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

Cu titlu de exemplu pentru gaze naturale:

Pentru luna aprilie 2023, am solicitat și primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eșantionării un număr de cca. 3.100.000 de facturi emise pentru clienții casnici și cca. 166.000 de facturi emise pentru clienții noncasnici„, transmite ANRE.

Precizările au venit după ce premierul Marcel Ciolacu a spus, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că există furnizori care au crescut „nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au scăzut în alte state europene. El a cerut ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze această situaţie.

Sebastian Burduja a arătat că instituţia pe care o conduce susţine demersul verificării stricte a respectării legii de către furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică, însă, conform cadrului legal, aceste verificări sunt efectuate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Acesta a subliniat că Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”.

Sebastian Burduja a menţionat, în precizările transmise de Ministerul Energiei, că sesizările primite de la persoane fizice şi juridice sunt înaintate ANRE, care efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Și Limberali ce zice ?! E de acord , că R Bogdan să poarte un ceas mai eftin la piata ?
    Controalele ANRE sunt sublime și inutile , Romania a avut energie ieftină , FMI și Banca Mondială i-au distrus prin reforme adaptate , rețeaua energetică , iar acum de când am vândut totul străinilor suntem fericiți și îndestulați de mărimea prețurilor și prețuirea trecutului . Avem o lege a energiei la fel că europenii , prin care li se fura statelor tot.
    Trăiască și înflorească scumpă noastră Specula ! Rahat și patrie !

  2. Abureli, cînd, după Eurostat, plătim al 5-lea cel mai scump gaz din Europa și al 3-lea cel mai scump curent tot din Europa. Nu vă amăgiți cu plafonarea deoarece restul, de la prețul pe factura fiecăruia pînă la prețul ce-l încasează trîntorii/furnizorii, este plătit tot din banii noștri, de la buget.
    Minciuna oficială este cu liberalizarea. A doua minciună oficială, vînturată ca de opoziție, este că statul taxează profiturile nesimțite ale furnizorilor, transportatorilor și al producătorilor ca să acopere găurile din buget. A doua este praf în ochii, păcăleală, pt cei către două miliaone de bugetari și, am uitat cîte, milioane de pensionari ce cred că nu va fi de unde să-i plătească dacă bugetul e secătuit.
    Precum cu orice alt lucru, adevărul trebuie căutat de la 3-a posibilitate în sus.
    Ce este limpede este că ne sărăcesc furăndu-ne la orice colț prin tot felul de minciuni. În fiecare țară oamenii sînt furați după specificul fiecăreia, din ce este mai mult și mai ușor de furat.

  3. ai 12-15000E salariu, ti se rupe de palmasi.
    Apoi, curentul si gazele subventionate, tot contribuabilii le subventioneaza, ca doar nu ia Ciolacu banii de la covrigarie!
    Asta-i echitatea romaneasca, la muncitori le marim taxele si la speciali salariile si pensiile. Nesimtite!

  4. A spus Ciolacu in ședința de campanie electorală de 3 lei … „Mircea fa-te că lucrezi” uitați cum Poetul lucrează se concentrează pentru voi …..am spus si repet să le scumpească până le vor lua dracii să numai plătim niciunul NIMIC să vedem ce mai conduc ei …. vă dați seama toți ieftinesc ca le spune Vătaful Ciolacu … dacă nu ar fi Ciolacu in ședințe la TV murim toți …. cât de impostor să fi să gândești o astfel de campanie și cât de prost ne cred ei pe noi ….huaa nesimțiților

  5. una dintre marile crime economice dupa 1090 a fost liberalizarea preturilor la energie el si aparitia a sute de firme parazite numite ‘furnizori’
    Furnizorii nu produc energie el ei doar stabilesc niste contracte,toate cu parandarat, cu producatorii reali de en el
    Furnizorii nu transporta energia el, o face Transelectrica
    Furnizorii nu iti aduc en in casa,asta o fac companiile de distributie de tipul ENEL
    furnizorii iau doar banii fraierilor de consumatori ,datorita nemerniciei Comunitatii europene
    majoritatea firmelor de furnizare sunt sereiste,parte din Levant si toate au un numitor comun:sediul este intr-un apartament iar activitatea lor principala este numaratul banilor

  6. Apa de ploaie…stat imbecil si hot!!!! Din moment ce „Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”, atunci despre ce vorbim ??

  7. ANRE are in derulare zeci de verificari , si dai si verifica si dai si deruleaza si tot asa! Vreo vorba despre concluziile acestor verificari? Nuuu , nici vorba ; asa ca … si dai verifica si deruleaza , si dai verrifica si deruleaza…si dai si dai..! HI,hi,hi ! Munca grea , ce te joci?

  8. Cînd furtul e cît casa iar minciunile îngheață apa vara, cum reușesc să adoarmă oamenii, să-i păcălească, să nu-i ia la…întrebări? Știe cineva dacă cei din spatele aruncatului cu praf în ochii oamenilor sînt români sau sînt firme străine?

  9. sa ”dormiti”? De luni de zile pretul a variat in jur de 30-40euro Mwh ca sa spun ca au fost perioade si sub 30 de euro. Azi e 38,6 euro si voi nu ati observat nu numai ca noi platim cel mai scump gaz si curent din Europa desi il producem in parte ”verde” Pt ce nu se desfiinteaza o institutie a pagubei nationale? https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

  10. Odata era tara impartita intre francezi si germani ca si la banci acum s-ar putea sa fie si austrieci de la OMV pt ca exista gaz de sonda pe langa petrol si altii, presa poate sa ne spuna mai mult, dar guvernul si Parlamentul au grija sa ne tina sub observatie banii sa nu cumva sa cumparam cu bani, in schimb nu pot urmari cum invart gazul si curentul ca sa para cat mai scump. De ce nu-l cumpara din Spania sau Germania unde este 80-100 euro Mwh de elecricitate si deci intre 0,39 si 0,496 lei kwh, iar la noi subventinat se vinde cu 0,8 lei sau 1 leu. De ce? De ce statul nu-l cumpara prin ministerul energiei si lasa geambasii de cai sa o invarta cum vor?

  11. Virgil al peneleului și mafia din energie asta trebuie să facă dna

  12. Pariu ca este o aiureală a mafiei fsn condusă de ciulacu .Mafia din min.energiei si anre încasează enorm de la camatari din distributie si furnizare .Cred ca salariul de la stat nici nu si-l ridica.La 150kw pe factura apare-distributie 44 lei plus tva, furnizare 14 lei plus tva.ertificate verzi 12 lei plus alte escrocherii mai mici .150kw =205 lei .

  13. Ati inteles ce scrie pe factura? Ati spus ca pt 150 de kw pe factura erau 205 lei. In acest context daca consumul este casnic aveati un pret de 0,68 sau de 0,8 lei pe Kwh. Deci la 0,8 lei ati platit 120 de lei cu sau fara TVA, daca e si TVA atunci inseamna 142,8 lei, dar cred ca TVA-ul e inclus. Deci restul pana la 205 lei il plateste STATUL si reprezint pretul ”aranjat” de furnizor, deci 205-120=85 lei 85/150=0,567 lei deci pretul folosit de furnizor este de 0,8+0,567=1,367 lei La ora actuala pretul este 77,14 euro/MWh conform https://euenergy.live/ deci 77,14X4,96/100=0,382 lei la care chiar daca ai adauga taxe impozite transport, etc. in valoare de 100% deci ai dubla pretul ar insemna 0,382X200/100=0,76 lei deci pretul corect cinstit pe care statul l-a calculat maximal 0,8 lei este corect, ceea ce depaseste se numeste… deja intre 0,8 si 0,76 este un castig de 5%. Iar dupa cum va puteti imagina 19% TVA si altele nu pot dubla pretul, restul sunt din ciclul Baietii destepti care practic au declara un pret urias. Asta cred ca n-ati observat din factura. Chiar DVS scriti distributie 44 de lei asta pe Kwh inseamna 44/150=0,293 lei deci daca pretul este de 0,382 lei/kwh si distributia este 0,293 nu observati ca reprezinta un adaus la pretul de productie de 76,7%

  14. Domnule ministru, Burduja,ați auzit de OG.27/1996????? Ati modificat-o,ati aprobat-o, ați si promulgat-o în Monitorul Oficial,ce faceti domnule cu ea???? Cetățenii asteaptă sa fie aplicata de catre furnizorii de energie…..nu luati masuri????
    Sau mergeți la,, mica intelegere,,unii cu alții????
    Ca se aplică retroactiv lunii septembrie….că pe luna octombrie vine deja factura conform legii…Nu va e rușine domnule ministru???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.