PR-ul Fiscului face mişto de „managerii de succes” de pe litoral

Echipa de comunicare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe Facebook un text extrem de ironic la adresa managerilor de „succes” de pe litoral despre care spune că au raportat creşteri ale afacerilor de circa 1.500% odată cu înteţirea controalelor Fiscului la cârciumi, magazine şi buticuri. Evident că nu este vorba de o strategie de marketing sau management inovatoare, ci doar o simplă operaţiune de înregistrare în contabilitate a veniturilor şi cheltuielilor făcută de teama ANAF-ului. „Din ciclul „a crescut consumul cu 5,4%, e normal să colectezi 39% în plus la TVA în zona Bucureşti-Ilfov” şi pentru a elimina cea mai mică umbră de îndoială cu privire la perspicacitatea frăţiei „consumiştilor”, vă prezentăm astăzi un top 10 al managerilor de succes de pe litoral care au înregistrat creşteri ale business-ului cu adevărat miraculoase. De exemplu, dacă în perioada mai-iulie 2014 unul dintre ei a fiscalizat 88.497 lei, în mai-iulie 2015 rapoartele caselor de marcat ale aceluiaşi club au înregistrat un uimitor 1.444.307 lei, ceea ce înseamnă o creştere de cca 1.500%”, se arată în textul Fiscului.

Pe lista primilor 10 performeri se află baruri, restaurante, cluburi, fast-food-uri. Iar ironia continuă: „Ne putem doar închipui cum ar suna declaraţia acestui manager excepţional, în cadrul unui interviu din revistele de business care prezintă top-uri şi poveşti de succes în afaceri, cu personaje care pleacă la drum cu 100$ împrumutaţi de la familie şi ajung peste un an la cifre de afaceri de milioane de euro”, scriu oamenii ANAF-ului. Şi ca să fie şi mai acizi, ei imaginează şi o mostră de discurs pe care respectivii manageri l-ar avea în revistele de business: „Sincer, nu ştiu exact să vă spun. Eu sunt acelaşi, iar clubul nu are nimic în plus faţă de anii trecuţi. Cred că a crescut consumul. Este posibil ca românii să fi fost extrem de însetaţi în această perioadă. După cum ştiţi, a fost şi secetă. Mă mai gândesc şi la faptul că este posibil ca turiştii de anul acesta să fi băut mai mult şi de nervi când au văzut cum inspectorii Antifraudă intră în club în timp ce ei sunt la distracţie”.

Apoi tunurile sunt îndreptate către politicieni şi analişti, care îşi dau cu părerea în necunoştinţă de cauză despre fiscalitate. „«Miracolul de pe litoral», cum va rămâne de acum înainte în memoria colectivă a românilor, este o demonstraţie extrem de clară a viziunii de excepţie a unor politicieni, deveniţi peste noapte specialişti în domeniul fiscal, cu o capacitate de deducţie rafinată care au intuit cu precizie faptul că cca 5 miliarde lei colectate în plus la TVA, pe primele 8 luni din 2015 faţă de aceeaşi perioadă din 2014, după o «gaură» la venituri de aproape 1 miliard lei în urma scăderii TVA la alimente, provin exclusiv din consum, fără ca acţiunile de combatere a evaziunii fiscale de către ANAF să aibă vreun rol”, se spune în textul Fiscului.

În finalul textului, echipa de comunicare păstrează acelaşi stil: „Precizăm că, în timp ce consumul creştea cu 1.500% pe litoral, inspectorii Antifraudă veneau la serviciu şi, între meciurile din campionatul intern de Solitaire, rezolvau cazuri de buticari şi precupeţe de zarzavaturi”. Şi vin exemplele:

– identificarea unui lanţ de 70 de firme controlate de doi fraţi de origine turcă, prin intermediul cărora, din 2013 până în prezent, au cauzat un prejudiciu de peste 31 milioane euro (cca 140 mil lei)
– identificarea unui circuit tranzacţional fictiv format din patru firme cu sediul în România (Oradea) şi Ungaria, prin intermediul cărora, în perioada 2012-2014, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1,3 milioane euro
– stabilirea unui prejudiciu de 30 milioane euro cauzat prin operaţiuni economice fictive suspecte de evaziune fiscală şi spălare de bani efectuate de firme din domeniul tehnologiei informaţiei şi construcţiilor
– identificarea unui lanţ de 40 firme tip “fantomă”, care au cauzat un prejudiciu de 14.365.874,71 euro, reprezentând accize şi TVA, prin comercializare frauduloasă de produse energetice în perioada 2013–2014
– identificarea unui prejudiciu de peste 7,6 milioane lei (cca 1,7 milioane euro) cauzat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale de către o fundaţie, care avea drept scop principal de activitate organizarea de concursuri şi teste de evaluare în educaţie pentru elevi şi studenţi, în unităţi de învăţământ la nivel naţional
– identificarea unui prejudiciu de 11,2 milioane lei cauzat prin sustragerea de la plata TVA datorată bugetului de stat de către o reţea de 10 firme controlate de un grup de cetăţeni chinezi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.