Prăbuşirea zonei euro, o chestiune de timp

Un împrumut acordat Greciei nu ar face decât să amâne căderea monedei unice, din cauza discrepanţelor prea mari dintre statele care au adoptat euro, susţin analişti ai băncilor europene, cu doar o zi înaintea summitului miniştrilor de Finanţe de la Bruxelles.
Moneda euro se află în faţa unei căderi inevitabile, iar acordarea unui împrumut economiei greceşti, puternic lovită de criză, nu ar face decât să ascundă marile “fisuri” ale zonei euro, consideră Albert Edwards, analist al băncii franceze Societe Generale, citat de cotidianul britanic “Daily Mail”. “Opinia mea este că nu se poate acorda decât un ajutor temporar naţiunilor din zona euro, ajutor care nu ar fi decât un «plasture» menit să ofere un plus de încredere înainte de deznodământ: prăbuşirea zonei euro”, spune Edwards.

Previziunile pesimiste de mai sus au fost dezvoltate de directorul think-tank-ului bruxellez Open Europe, Mats Persson. “Zona euro se luptă cu o criză în toatp puterea cuvântului. Episodul Greciei a arătat în mod dureros toate defectele proiectului euro. Chiar dacă Grecia primeşte un împrumut, acesta nu va rezolva adevăratele probleme: diferenţele enorme de competitivitate dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci membri ai zonei euro”, spune Persson. Acesta a adăugat pe lista ţărilor necompetititive după standardele euro şi Portugalia, Spania şi Irlanda. Normele zonei euro nu le permit economiilor acestor state să crească prin reducerea dobânzilor sau devalorizarea monedei, iar nivelul de trai scade, mai susţine directorul Open Europe.

Criza Greciei şi contaminarea zonei euro au fost imediat exploatate de euroscepticii britanici, începând cu liderul conservator David Cameron. “Dacă voi fi ales, atât timp cât voi fi premier, Marea Britanie nu va adera la zona euro”, a spus acesta în cadrul unei reuniuni a conservatorilor scoţieni.

Nici veştile din Germania, principalul creditor al Greciei, nu sunt bune. Axel Weber, preşedintele Bundesbank, a avertizat că este posibil ca economia abia ieşită din recesiune să sufere o contracţie în primul trimestrui al anului, ca efect al iernii deosebit de grele. Potrivit “Daily Mail”, economia germană a înregistrat o creştere 0 în ultimul trimestru al anului 2009, în timp ce zona euro în ansamblu a crescut cu 0,1%.

Afirmaţiile pesimiste cu privire la viitorul euro vin cu doar o zi înaintea summitului european în care se va decide valoarea ajutorului financiar ce urmează să fie acordat Greciei. Decizia privind împrumutul a fost luată deja de către cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, însă în lipsa unor detalii concrete, moneda euro a pierdut 1% din valoarea sa în raport cu dolarul. Miniştrii europeni de Finante se vor reuni luni la Bruxelles, pentru a discuta detaliile măsurilor exepţionale de supraveghere a economiei elene. N-o să-i lăsăm liniştiţi, o să le cerem constant grecilor să arate unde se situează în programul lor de reforme”, a spus Jean-Claude Juncker, preşedintele forumului miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.