Premiat cu Oscar, decedat la Nisa

Compozitorul francez Francis Lai, premiat cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Love Story”, a murit miercuri, la vârsta de 86 de ani, a anunțat primarul orașului Nisa, Christian Estrosi, potrivit Variety.

Tema muzicală a filmului „Love Story”, lansat în 1970, cu Ryan O’Neal și Ali MacGraw, a fost un hit și i-a adus lui Lai un premiu Oscar și un Glob de Aur.

Inițial, Lai a refuzat oferta de a compune coloana sonoră a filmului care a marcat generații de americani și nu numai, a declarat compozitorul într-un interviu pentru The Los Angeles Times în 2001. Cel care l- convins în cele din urmă a fost actorul francez Alain Delon, care vizionase fragmente din acest film.

Francis Lai este autorul și unei alte teme muzicale celebre, „Dabadabada”, a filmului de artă premiat cu Palme d’Or „Un homme et une femme”, lansat în 1966 de regizorul Claude Lelouch.

De altfel, colaborarea dintre Lai și Lelouch s-a concretizat apoi în aproape 40 de proiecte – multe dintre ele romantice -, precum „Vivre pour vivre” (1967), „La bonne année ” (1973), „Bolero” (1981), „Edith et Marcel” (1983), „Un homme et une femme, 20 ans déjà” (1986) și „Chacun sa vie” (2017).

În tinerețea sa, Francis Lai a acompaniat-o pe legendara Edith Piaf, pentru care a compus și piese. De asemenea, a compus pentru Yves Montand, Mireille Mathieu, Charles Aznavour și Johnny Hallyday.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.