Premieră în tenisul masculin mondial

Jucătorul Duckhee Lee, în vârstă de 21 de ani, a devenit primul tenismen surd care câștigă un meci în circuitul ATP. S-a întâmplat luni seară, în turul 1 de la Winston-Salem (SUA), când sud-coreeanul l-a învins pe Henri Laaksonen, scor 7-6 (4), 6-1.

Site-ul ATP i-a dedicat un material special lui Duckhee Lee, care a explicat prin ce a fost nevoit să treacă pentru a putea să-și realizeze visul – acela de a juca tenis.

„Oamenii râdeau de handicapul meu, îmi spuneau că nu ar trebui să joc. A fost foarte dificil, dar prietenii și familia m-au ajutat să merg mai departe. Vreau să le arăt tuturor că pot face asta. Mesajul meu pentru oamenii care nu pot auzi este să nu fie descurajați. Dacă încerci din greu, poți face orice|, a spus Lee, pentru atptour.com.

Lee a fost diagnosticat cu surzenie la vârsta de doi ani. Tenismenul nu poate auzi deciziile arbitrilor sau scorul, fiind nevoit să își dea seama de aceste lucruri prin semnele făcute de arbitrul de scaun sau de oamenii din echipa sa.

Un moment inedit a avut loc în setul al doilea al meciului cu Laaksonen, disputat luni. La scorul de 5-1, tabela de scor arăta 40-15 pentru sud-coreean, însă rezultatul corect era 30-15. Văzuți în imposibilitatea de a comunica cu acesta, un voluntar prezent la teren i-a arătat trei degete lui Lee, care a înțeles că este vorba de „30”.

Duckhee Lee nu cunoaște nici limbajul semnelor pentru că a fost învățat să citească pe buze în Coreea, când era copil. De asemenea, coreeana vorbită de acesta nu este una nativă. La interviul de după victoria de la Winstom-Salem, Soopin, logodnica sa, a primit întrebările tradusă din engleză în coreeană, și i le-a oferit lui Lee. Acesta i-a răspuns lui Soopin, care le-a transmis mai departe translatorilor și reporterilor.

Nici colegii din circuit nu au rămași indiferenți față de provocarea pe care o înfruntă sud-coreeanul. Tennys Sandgren (73 ATP) a explicat prin ce a trecut când l-a întâlnit într-un meci pe Lee: „L-am învins acum câțiva ani și a venit după meci la mine cu un translator Google și m-a întrebat <Care îmi sunt slăbiciunile?>. Pentru cineva care este surd și nu poate vorbi engleza deloc bine, este ceva incredibil. Eu n-aș fi făcut-o. A fost foarte tare”.

De asemenea, Andy Murray, fost lider mondial, eliminat în primul tur al turneului american, a spus: „Dacă ar fi să joc cu căștile în urechi, mi-ar fi incredibil de greu să-mi dau seama de viteza mingii sau de efectul care vine din rachetă. Noi ne folosim urechile foarte mult. Evident, este un dezavantaj uriaș, iar ceea ce face el este un efort incredibil”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.