Premieră națională în județul Bihor

Judeţul Bihor va avea, în acest an, infrastructura asigurată pentru funcţionarea a cinci parcuri de specializare inteligentă, unul în Oradea şi alte patru în Beiuş, Ştei, Aleşd şi Marghita, fiind primul judeţ din ţară în această privinţă, a anunțat luni directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi.

În anul 2024, pentru Agenţia de Dezvoltare Locală (ADLO) Oradea acesta este cel mai important proiect, beneficiind şi de fonduri europene totale de 140 milioane de lei.

Anul trecut, ADLO a pregătit documentaţia pentru înfiinţarea în judeţ a cinci parcuri cu specializare inteligentă, planificate în Beiuş, Ştei, Aleşd şi Marghita, precum şi în Oradea (pe Calea Sântandreiului, în suprafaţă de 18,5 hectare). În anul curent, 2024, se aşteaptă publicarea Ghidului privind accesarea de finanţări în cadrul acestor parcuri, în scopul demarării licitaţiilor pentru popularea acestora. Din martie a.c., s-ar putea lansa deja licitaţiile pentru companii.

„Ne propunem ca ele să aibă infrastructura finalizată până pe finalul anului, astfel încât companiile să poată accesa finanţările directe. Este foarte important, având în vedere ghidurile ce se lansează anul acesta, să reuşim să ajutăm cât mai multe companii să obţină finanţare, să intre în parcuri, să dezvolte noi facilităţi. Îmi doresc foarte, foarte mult aceste parcuri cu specializare inteligentă, pentru că ar ajuta mediul de afaceri local, românesc. Eu cred că este şi foarte important faptul că poţi accesa o finanţare directă, fără să concurezi. Ai participat la licitaţie, ai primit parcela în concesiune, poţi să îţi depui proiectul, adică întreprinzătorul are o linişte care îi permite să se concentreze pe business”, a precizat Alina Silaghi în conferinţa de presă, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2023.

Conform informaţiilor furnizate de Alina Silaghi, Parcul de specializare inteligentă din Oradea ar putea găzdui primele companii cel mai devreme în primăvara anului viitor, 2025. Pe lângă companiile locale, se vor putea localiza aici şi altele din toată ţara, dar şi din străinătate, dacă îşi constituie o persoană juridică în România.

„În aceste parcuri inteligente se vor putea localiza companii cu o componentă de inovare, care să fie sustenabile pe termen lung, care creează locuri de muncă, cu o activitate având plusvaloare mult mai mare. Noutatea pentru aceste parcuri este că firmele care vor intra aici pot accesa o finanţare dedicată, directă, alocată pentru aceste parcuri, cererile de finanţare urmând să se depună la ADR Nord-Vest. Valoarea maximă accesată de o companie este de 2,5 milioane de euro”, a precizat Alina Silaghi.

La nivel de ţară, comparativ cu alte judeţe, până în acest moment judeţul Bihor a depus cele mai multe proiecte pentru parcuri de specializare inteligentă, anume 5 parcuri. Mai există un singur judeţ, potrivit Alinei Silaghi, Maramureş, care a depus proiectul pentru înfiinţarea unui parc de specializare inteligentă.

În privinţa bilanţului activităţii în 2023, reprezentantul ADLO a menţionat buna colaborare cu colegii din Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean, dar şi finalizarea unul dintre cele trei blocuri de locuinţe, cu 65 de apartamente, pentru companii, dar şi demararea Incubatorului de afaceri „CRESC Oradea Mare”, în care activează, în prezent, 20 de start-up-uri.

„Pentru mine, acest proiect al Incubatorului de afaceri este un proiect foarte drag, pe care l-am scris cu multă dedicare, pentru că vreau să văd cât mai mulţi antreprenori tineri, locali, care doresc să-şi dezvolte aici afaceri şi, de ce nu?, să vândă pe toate pieţele internaţionale şi să promoveze Oradea şi judeţul Bihor”, a punctat Alina Silaghi.

La capitolul dificultăţi, Alina Silaghi a menţionat foarte multe întârzieri care ţin de proceduri, de modificări legislative, de aprobări la nivel central.

ADLO S.A. este o companie publică al cărei acţionar majoritar este Primăria Oradea, care funcţionează de 15 ani. Principalele activităţi ale agenţiei sunt administrarea parcurilor industriale şi atragerea de investitori. De asemenea, susţine antreprenoriatul şi învăţământul tehnic dual, asigură legătura între investitorii privaţi şi instituţiile de învăţământ şi sprijină investitorii străini şi locali în relaţia cu instituţiile publice. Echipa ADLO se implică şi în zeci de activităţi de promovare a oportunităţilor de investiţii, în ţară şi peste hotare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Alina , de se vrea romúncă, de ce nu-și schimbă numele in mod legal din Szilágyi in Sălăjean,.. Doar e simplu și ușor, nici nu costă mult..

  2. Dacă nu mai avem în România persoane inteligente specializate, că nu mai având industrie specializată, nu mai pe ce să te specializezi, doamna Alinei Silaghi recurge la cinci parcuri de specializare inteligentă, unul în Oradea şi alte patru în Beiuş, Ştei (Doctor Petru Groza), Aleşd şi Marghita unde poţi accesa o finanţare directă, fără să concurezi!!! În nota, avem în loc ferme de vite, ferme solare. Sau la Calan unde cubiloul de fontă care produce cunoscutele sobe de fontă, existent de la sfârșitul secolului XVIII, a fost dărâmat și s-a ridicat, zicea primarul, cu fonduri europene un Centru de afaceri de 40000 metrii pătrați. După ce îți depui proiectul, era să zic icrele, cât costă o accesare directa prin ALDO, sau o eclozare în Incubatorul CRESC Oradea Mare? Sigur Oradea Mare ca să sune a ungurește! Că pe gratis nu crește nimic oricâtă dedicare

  3. Un singur lucru( in fapt, esențialul) mai lipsește: forța de muncă… Asta, la îndemnul și cu largul concurs al Bășhinescului, a emigrat. Demult…

  4. Catuvencu @
    Gaseste-ti alt nume draga, nu-l mai imprumuta pe-al meu

  5. Ministrul Securitatii Statului, era prin anii 1970 unul Ion Stanescu ( de fapt, Silaghi ) La fel Ministrul Fortelor Armate ,Leontin Salajan avea numele de Silaghi !

    La origine numele e de origine slava ! SILA inseamna PUTERE in rusa, bulgara, etc.

    A fost preluat apoi si de alte popoare ( SILAIDJICI in Bosnia Hertegovina)

  6. Cei care au nume alogene ar trebui sa-si reia nume originale… si sa fie scutiti de impozite !!

  7. Important este NUMAI CE are Persoana ADAAAAANC in Suflet, NU Numele, care se poate a fi maghiarizat la Ordin, si a-l schimba, ar necesita o Multimeu de ACTE Compicate si ar perturba de la Relatii de Familie, la Mosteniri de AVERI …

  8. Inteligenta la Marghita??!! Sa-l intrebam pe Ghita.

  9. si apropos: o prietena a facut imprumut si si-a luat un apartament intr-o zona construita nou, era foarte incantata. ma uit pe harta caut si aflu ca era de fapt un proiect de oras mao de 15minute, esuat intre timp pentru lipsa de fonduri – cred ca au sifonat banii. i-am spus, dar ea fiind foooarte „pozitiva”, asa cum sunt astia „noi”, si-a luat ceva mobilier si a stat acolo exact…3 zile! ca orice „minune” :)) a cedat nervos: SE AUDE TOT PRIN PERETI, daca iesi in balcon te vezi cu vecinii, sari parleazu usor, intri in balcon, daca esti hot, este perfect pentru ca geamurile termopan sunt cel mai usor DE DEMONTAT si, oricum, nu exista usa pentru hot. timpul operational face diferenta. daca vorbea cineva in fata blocului se auzea pana la etajele superioare…este disperata, vrea sa vanda…in china toate ariile controlate sunt parasite de oameni. ma bucur sa vad ca desi adormiti, oamenii (unii) dau urme de trezire…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.