Noutăți în scandalul rectificării bugetare

Premieră vizând ședința CSAT

Noi tensiuni pe tema rectificării bugetare care a tăiat din bugetul serviciilor și al Administrației Prezidențiale.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat marți seară că o scrisoare vizând convocarea ședinței CSAT și care e semnată de o treime din membri a ajuns deja la Cotroceni, urmând ca această ședință să aibă ca temă rectificarea bugetară.

„Iohannis nu lasă nimic fără să blocheze. Acum blochează rectificarea bugetară? De ce? Pentru ca unii să cheltuie în continuarea banii pe care nu i-a cheltuit. Deja la ora la care vorbim scrisoarea a ajuns la Cotroceni. Adică există o treime din membri pentru a convoca CSAT. Eu nu cred că mai trebuie să fie această procedură. Rectificarea avizată de CSAT. Deciziile ministerelor. Totul trebuie să treacă prin CSAT. Nu se mai poate continua așa. O serie de miniștri au semnat pentru convocarea CSAT. Practic au convocat CSAT”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Președintele nu a convocat CSAT pe tema rectificării bugetare, Administrația Prezidențială a anunțat, în cursul zilei de marți, că secretariatul CSAT a transmis documentul Ministerului Finanțelor pentru analiză şi punct de vedere, până la data de 17 august, instituţiilor direct vizate de rectificarea bugetară, iar „în prezent, Secretariatul CSAT întreprinde diligențele necesare în vederea obținerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotărâri de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018”.

„Ca urmare a scrisorii ministrului finanţelor publice, transmisã Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Țării in data de 14 august a.c., referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, Secretariatul CSAT a transmis documentul pentru analiză şi punct de vedere, până la data de 17 august a.c., instituţiilor direct vizate de rectificarea bugetară, respectiv: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Comunicatul adaugă că „în prezent, Secretariatul CSAT întreprinde diligențele necesare în vederea obținerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotărâri de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018”.

Teodorovici: Se poate și fără aviz

La rândul său, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți că, în mod normal, rectificarea bugetară va fi votată săptămâna viitoare în Guvern, indiferent dacă măsura va primi avizul CSAT.

Avizul de la CSAT este în curs de a fi obținut, urmând să fie obținut printr-o procedură scrisă, iar, dacă nu va fi trimis, Executivul va trimite o solicitare. Ministrul Finanțelor susține că nu poate exista un blocaj în adoptarea rectificarea bugetării, în cazul în care nu va exista un consens în CSAT.

„Din punctul meu de vedere, poate să fie fără acest aviz, pentru că nu scrie nicăieri în lege, dar s-a mers pe o cutumă (…) Anul viitor sper să nu mai avem nevoie de un astfel de aviz”, a subliniat Teodorovici, care a amintit că la rectificarea bugetară din 2015 nu a fost nevoie.

Consilierul Vioricăi Dăncilă Darius Vâlcov a declarat, sâmbătă, referitor la tăierea bugetului Administrației Prezidențiale, că la rectificarea bugetară nu se acordă fonduri suplimentare „doar pentru că îți dorești tu să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol”.

Chestionat dacă Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, rectificarea bugetară, Vâlcov a răspuns: „Este decizia doamnei prim-ministru, noi suntem pregătiți. Nu știm dacă au venit și avize de la CSAT pentru bugetele SRI, SIE, Administrația Prezidențială, și așa mai departe, dar în momentul în care vor fi și aceste avize, dacă ele sunt necesare, rectificarea va trebui să fie aprobată”.

Pe 7 august, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că bugetul Administrației Prezidențiale a fost redus cu 11,1 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8518 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Habarnistul Discoteca Orlando Teodorovici isi demosntreaza de fiecare data incompetenta si nepotrivirea cu Postul prea inalt pe care il ocupa!
    Stiripesurse.ro scrie:
    „Legea care i-a scăpat lui Teodorovici. Avizul CSAT, OBLIGATORIU pentru Bugetele instituţiilor cu atribuţii în Domeniul securităţii naţionale.
    Avizul CSAT este însă menţionat în Legea nr. 415 din 27 iunie 2002 privind Organizarea şi funcţionarea Consiliului Surem de Apărare a Ţării.
    „ART. 4. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are următoarele atribuţii:

    d) AVIZEAZA Proiectele de Acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind:

    5. propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;”

    Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că secretariatul CSAT a transmis către membrii CSAT un document cu privire la rectificarea bugetară care vizează bugetele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, SRI, SIE, SPP și STS.
    https://www.stiripesurse.ro/legea-care-i-a-scapat-lui-teodorovici-avizul-csat-obligatoriu-pentru-bugetele-institutiilor-cu-atributii-in-domeniul-securitatii-nationale_1284546.html
    Sictir, incompetentule!

    • Adică SRI își avizează bugetele? Poate se schimbă legea după ce se schimbă Securitatea și toate mascotele SRI.

    • Măi Lili cum le ştii tu pe toate!N-ai vrea să fii în locul lui Vâlcov?

  2. @Remarcați deci că CSAT avizează propunerile de buget , conform articolului citat, ci nu pe acelea de rectificare bugetară ? Opinați, deci ,că Ministerul Finanțelor nu ar putea interveni în cursul anului cu rectificări negative la bugetele avizate de CSAT ?

    • Exact. De asta a spus Teodorovici ca e cutuma si .ca in 2015 nu s-a solicitat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.