A rezolvat-o Ciolacu și cu polițiștii și militarii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că discuţiile purtate, marţi, cu sindicaliştii din poliţie şi cu conducerea MAI au avut în vedere stabilirea unor principii în vederea adoptării unor măsuri care au ca scop readucerea atractivităţii pentru categoriile ocupaţionale care se regăsesc în cadrul MAI, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi MApN, având în vedere deficitul de personal din aceste sectoare.

„În decursul celor 30 de ani de democraţie, între civili şi militari, să spunem aşa, multe dintre drepturi s-au uniformizat. Şi atunci avem un deficit de personal în zona Ministerului Apărării, Ministerului de Interne. Şi e normal ca Guvernul să se preocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive, nu numai prin ceea ce fac, dar şi prin beneficiile pe care le au concret. Şi toată discuţia pe care am avut-o cu sindicatele, dar şi cu conducerea ministerului de Interne, cu domnul ministru, a avut la bază acest principiu. Şi de aici vom vedea măsurile pe care le vom lua împreună, care vor viza şi ANP-ul şi Ministerul Apărării, astfel încât să aducem din nou atractivitatea pentru aceste ocupaţii „, a declarat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că în cadrul întâlnirii şi-a manifestat disponibilitatea, în continuare, la dialog.

În context, premierul a subliniat că MAI are alocat la investiţii de trei ori mai multe fonduri faţă de anul trecut.

„În acest an are la investiţii de trei ori mai mult faţă de anul trecut. Deci, lucrurile trebuie să meargă în paralel, trebuie să fie o coerenţă. Nu putem, tot bugetul Ministerului de Interne, 93% cum era acum câţiva ani, să fie direcţionat către pensii şi salarii. Trebuie creat un echilibru între investiţii, între infrastructura în interiorul ministerului de Interne, pentru că provocările sunt cu totul altele. Ştim şi noi, lumea se schimbă, suntem într-o dinamică, a vorbit foarte mult domnul ministru de Interne despre digitalizarea din interior. Şi, nu în ultimul rând, am convenit despre nişte principii în ceea ce priveşte reforma „, a declarat Ciolacu.

El a explicat că meseriile respective şi-au pierdut atractivitatea, întrucât anumite drepturi se regăsesc şi la alte categorii ocupaţionale.

„A fost o discuţie de principiu, o îngrijorare în ceea ce priveşte categoria ocupaţională. E, repet, pentru prima oară când vorbim de investiţii majore în interiorul MAI, şi mă bucur că domnul ministru la construcţia bugetului s-a preocupat foarte mult de acest aspect”, a declarat Ciolacu.

El şi-a exprimat convingerea că s-a intrat într-o logică de discuţii, întrebat ce s-a stabilit având în vedere că poliţiştii au ameninţat cu proteste de stradă.

Premierul a punctat că are disponibilitatea de a sta cu „toată lumea” de vorbă, întrebat despre protestele din stradă ale transportatorilor şi fermierilor, subliniind că s-a reuşit păstrarea echilibrului macroeconomic.

„Am anunţat public că am toată disponibilitatea de a sta cu toată lumea de vorbă. Ce am reuşit eu, împreună cu colegii mei, fiindcă niciodată nu poţi să faci ceva singur, împreună cu ministrul de Finanţe, am reuşit un echilibru macroeconomic al României. Foarte important în contextul pe care-l vedem cu toţii, în contextul în care aproape, cred că 14 state din 27 ale Uniunii Europene, au intrat pe deficit excesiv. Cu adevărat, în niciunul nu i-a dus capul să-l ducă la 9,2, cum a dus capul pe unul în România. Şi de aceea şi provocările noastre sunt mai mari, dar în acest context cel mai important lucru este dialogul „, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a menționat, referitor la protestele fermierilor şi transportatorilor, că aceste sunt „nişte nemulţumiri acumulate” şi rezultatul unei lipse de dialog, întrebat dacă aceste manifestări sunt politice.

„Eu cred că sunt nişte nemulţumiri acumulate, o lipsă de dialog mai aplicată, fiindcă dacă vă uitaţi la revendicări, nu sunt nişte lucruri spectaculoase. Sunt lucruri care s-au strâns în timp şi au… Adevărat, nu mai sunt câştigurile care au fost de acum doi ani. Au fost cumpărate inputurile scump, marfa, producţia agricolă s-a vândut mai ieftin. Investiţiile pe care mi le doresc eu, mai ales în zona de procesare a produselor alimentare, va dura până când ele se declanşează”, a afirmat Ciolacu.

La rândul său, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, după întâlnirea cu sindicatele reprezentative la nivelul MAI, că în cadrul discuţiilor nu s-a pronunţat cuvântul „protest” şi că s-a vorbit doar de consolidarea Ministerului.

„S-a discutat aproximativ două ore şi mai bine. Nu s-a pronunţat cuvântul protest pe parcursul acestor discuţii. Deci sunt precis în ceea ce vă spun. Nu s-a pronunţat cuvântul protest. A fost o discuţie despre cum să consolidăm sistemul Ministerului Afacerilor Interne, cum să facem acţiunea noastră mai profesionistă, eficientă pentru cetăţean, pentru comunitate, cum să păstrăm şi să consolidăm acest bun de valoare naţională, care se cheamă siguranţă publică şi siguranţă naţională”, a spus Predoiu.

El a arătat că soluţiile nu vin de pe o zi pe alta, însă au fost discutate în perspectivă şi şi-a exprimat convingerea că vor fi concretizate în acest an.

„Fără a intra în detalii, pot să vă spun că discuţia a fost constructivă şi a rezultat într-un consens cu ceea ce trebuie făcut mai departe şi de către guvern, şi de către minister, şi de către sindicate, care şi-au angajat efortul în profesionalizarea acţiunii trupelor noastre din Ministerul Afacerilor Interne în creşterea nivelului de integritate, de conştientizare a importanţei muncii lor. Şi le mulţumesc şi eu tuturor celor care au participat la această discuţie”, a afirmat Predoiu.

În ceea ce priveşte deficitul de personal, ministrul a arătat că se pune în aplicare un complex de măsuri care s-au discutat, respectiv acoperirea acestuia din promoţiile Academiei de Poliţie, dar şi a şcolilor de agenţi şi de pregătire profesională, în acelaşi timp completând într-o procedură de atragere a forţei de muncă din sursă externă.

„Deci ceea ce am pierdut anul trecut, între ghilimele ‘pierdut’ ca forţă de muncă, vom recăpăta anul acesta prin măsurile pe care le punem în practică. Asta nu înseamnă că deficitul va fi eliminat, ci doar redus. E un obiectiv care poate fi atins etapizat în doar câţiva ani de zile, într-un singur an este imposibil acest lucru”, a mai spus Predoiu.

Într-un comunicat din 13 ianuarie, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că ia în calcul declanşarea protestelor în penitenciare, deoarece Guvernul întârzie nejustificat aplicarea legii salarizării unitare şi „fură în formă continuată din buzunarele poliţiştilor, militarilor şi poliţiştilor de penitenciare”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

  1. Hmmm,..Merge , sau e dus,. Cu sau fără cătușe ?? Mă gîndesc că are avocat din oficiu,.Arestul preventiv e inspre binele țării și a partidului său..In rest să vedem cu interes ”suspendarea”..

  2. Îl anunț pe Ciolacu să verifice câți polițai sunt de serviciu in mediul rural dupa ora 17:00 ? ZERO ! Traiesc intr-o zonoa cu 20 de mii de oameni ( zonă rurală considerată de la Olănesti pâna la Rm Vâlcea). După ora 17:00 magnifica Poliție Română se retrage acăsica. Nu există patrule și nici oameni în serviciu permanent la posturile de poliție, iar infractorii locali știu lucrul acesta.
    Pe cine apără poliția ? Pe noi sigur nu ne apără.

  3. Poza e imaginea nesimțirii din individ. Se duce la naiba, pentru publicitate și nu sa rezolve problemele grave! Apropo, corect cer agronomii și turiștii: nu căderea guvernului, sa rezolve problemele! De ce? Sa vedem pe unde scot cămașă supa ce au semnat angajamente cu u.e. pentru situația din România! Ei din politica au semnat, ei sa rezolve urgent măgăriile făcute prin acte semnate că angajament fara un referendum cetatenesc! Daca aveau referendum la baza, puteau să iasă basma curată, acum sa vedem cum rezolva propriile mizerii la adresa cetățenilor români.

  4. Covrigarul de Buzau pana la ora atuala a dovedit a fi cam unul din cei mai incapabili premieri pe care ia avut Romania.Culmea nesimtirii este ca omul isi doreste sa ajunga la Cotroceni .

  5. Asta merge în cătușe la miliție iar șobolanii de la peneeleu taie panglici la aeroportul din Iași

  6. Ciolacu are nevoie de politisti si jandarmi daca se extind grevele. Sa apere pielea si afacerile guvernului. Putin ii pasa de restul.

  7. – * Marcă banu , Ciocoiule altfel lăsăm pe țărani să vină la palat și la Vama Cucului , unde-ți cade *greu la lingurică , ști matali …

  8. Cică țăranii cer iarna când n-au de muncit la câmp ( noi zicem când s-o gatat sacul de mălai , până să iasă loboda), dascălii cer înainte de BAC iar Jandarii cer tot înaintea iczamenului de Stat ( cănd Statu urlă la ei să-i bușească p-ăilalți ) .( Ar mai fi și alte *industrii unde se *marcă banu înainte ,dar alea nu intră în *competența lor )

  9. aveau 1,5 ani vechime la un an, minerii de la subteran.
    Acum lucratorii MI, SRI, Justitie si cine o mai fi…
    Aaaa si salvamarii frate, fluiera dupa duduci si muncesc in 8 ore cat pentru 12 ore.
    Sa nu mai vorbim ca sezonul este de 2 luni dar ei pazesc apa, 6 luni…

  10. investitii in tehnologie,aparare,inventica ..astea ne trebuie..
    dar cum Germania va iesi din ue si se va alege praful de schenghen,ue economica : asta e pretul platit de Ciolacu ptr ca a devenit pupincuristul de serviciu si plateste birul anual spre ue care ne-a pacalit 12 ani si nea-a luat bir sa se mentina la liman(vreo 5 tari: Austria,Germania,Italia,Franta,Olanda) ,inca din 2015 ,pe seama prostilor :voi!
    acum s-a infundat wcul si in ograda politiei Ciolacu!
    nu mai accepta rahaturi noi de la UE ca pare sa fie teapa totala!
    Germania si-a atins scopul de la unire: a alungat americanii in alte tari a vandut cel mai mult cu mallurile ,incao o va face si dupa eventuala iesire daca stie fraieri!

  11. ‘ Premierul a punctat că are disponibilitatea de a sta cu „toată lumea” de vorbă’, fondul, ‘s-a rezolvat, nu se poate’.

  12. Vraja marii! Daca acum 50 de ani la admiterea în L.M.-uri erau 7 canfidati/loc, acum Talvar a ordonat completarea locurilor de 7 ori mai puține cu elevi din liceele civile. Cine dracu mai merge in armata pentru o solda de 1.000 euro/ luna după ce ajungi ofițer și ca șofer de TIR afara încasezi 5.000 de euro net/luna. Pământ nu mai vrea nimeni fiindcă mai mult de 2m per 1m nu-ți trebuie. Sa lupte politicienii cu rușii fiindcă alții au luptat cu americanii vreo 34 de ani și azi au ajuns la sapa de lemn!

  13. Atractivitate pentru profesia in cauza? Simplu! Pensie specială odată cu terminarea școlii de ofițeri/subofiteri…

  14. Ministrul de interne al lui Petrov,cel mai prost ministru de interne din câți a avut România până acum,un fel de „Postelnicu” de Pecica-Arad,a făcut praf Poliția Româna !!

  15. nenea patriotu, unde ai vazut matale sofer de TIR cu 5000E net??
    Ai trecut granita sau asculti propaganda bugetarilor pe la birou?

  16. pensiile meletaurilor, securistilor si meletzienilor sint extraordinari de mari…
    in plus ies la pensie foarte devreme…
    se copara ei cumva cu un meletair american sau israelian…care au trecut prin nenumarate razboaie ?
    de acolo le vin ideile de pensie…dar romanica nu e nici USA si nic Israel
    romanica e o tzara saraca pe care ei au tradat-o de nenumarate ori dealungul activitatii
    AU TRADAT INCREDEREA CONATIONALILOR LOR….ADICA A ALORA CARE LE PLATESC PENSIILE

  17. @ Ce s-a furat, ce s-a furat, băi polițist, băi brav soldat, ce stai cu mâna pe la gard , ?

  18. @ Ce s-a furat băi brav soldat ,
    Ce s-a furat și nu ți-au dat,
    Aceia ce te-au angajat ,
    Să-ți faci de muncă,
    Când s-a stat ,?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.