Premierul Greciei, la Bruxelles: „Obiectivul nostru este să respectăm suveranitatea poporului elen”

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras a avut, miercuri, la Bruxelles, prima sa întâlnire cu liderii celor trei mari instituţii europene: Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul European. Tsipras a declarat că Grecia va respecta regulie UE dacă va găsi în cadrul acestora o cale de ieşire din criza economică actuală şi a evocat un plan de reforme pentru următorii patru ani.

Premierul elen s-a declarat “optimist” că va găsi o soluţie viabilă în relaţia Greciei cu UE. “Obiectivul nostru este să respectăm suveranitatea poporului grec şi mandatul clar dat de poporul nostru. În acelaşi timp, respectăm regulile UE. Vrem să corectăm acest cadru, nu să-l distrugem şi credem că, în acest cadru, vom putea găsi o soluţie comună viabilă”, a spus Tsipras în timpul declaraţiilor de presă de după întâlnirea cu preşedintele PE, germanul Martin Schulz.

În timpul declaraţiilor făcute împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Tsipras a vorbit despre un posibil “acord tranzitoriu” prin care Greciei i se va oferi un cadru financiar pentru a pregăti împreună cu UE un “plan pe patru ani” conţinând un program radical de reforme şi un program de reducere a măsuruilor de austeritate.

În timp ce premierul Tsipras se afla la Bruxelles, ministrul său de Finanţe, Yanis Varoufakis a mers la Frankfurt pentru a se întâlni cu preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi. “BCE este banca centrală a Greciei. BCE va face tot ce poate pentru a susţine statele din zona euro, a spus ministrul elen. “Sunt necesare cel mult şase săptămâni: este intervalul pe care îl cerem partenerilor europeni pentru a finaliza un program coerent de propuneri alternative la austeritatea impusă de troica CE-BCE-FMI”, a declarat Varoufakis pentru Il Messaggero.

Într-un interviu apărut miercuri în cotidianul La Repubblica, Varoufakis a anunţat că a început deja negocierile cu FMI pe marginea planului Greciei de a transforma o parte din datoria publică în obligaţiuni care să fie indexate în funcţie de creşterea economică a ţării. Însă FMI a precizat că nu a avut loc nicio discuţie cu Grecia privind renegocierea datoriei pe care Atena o are la instituţia financiară internaţională cu sediul la Washington.

Atât premierul Alexis Tsipras, cât şi ministrul său de Finanţe, alături de ministrul de Externe Nikos Kotzias au intrat în colimatorul presei europene imediat după învestirea guvernului. Dacă ministrul Varoufakis a fost catalogat ca marxist radical, Nikos Kotzias a fost numit de către The Economist drept un apropiat al alui Aleksandr Dughin, teoreticianul rus al euroasianismului. Totul a pornit de la apartenenţa a lui Katzias la Partidul Comunist Elen şi de la participarea lui Dughin la o conferinţă organizata de Universitatea din Pireu, acolo unde Kotzias este profesor. Se creditează tot mai mult ideea că Grecia va încerca să obţina o relaxare a măsurilor de austeritate şantajând UE cu poziţia privind sancţiunile impuse Rusiei, sancţiuni ce nu pot fi prelungite decât printr-o decizie unanimă în cadrul Uniunii.

O serie de declaraţii ferme ale noului ministru de Externe al Greciei eu stârnit îngrijorări în lumea diplomatică, dar şi în presa europeană. “Oricine crede că ne poate opri, din cauza datoriilor, să participam la politica europeană îşi bate joc de el însuşi. Oricine crede că, din cauza datoriilor, Grecia va renunţa la suveranitatea sa şi la participarea activă în politica europeană se înşeală. Centrele de putere sunt deja îngrijorate de politica externă democratică, încercând să-şi ascundă supunerea şi servilismul în spatele unei multitudini de minciuni”, a declarat Katzias imediat după preluarea mandatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.