Premiile ediției a 9-a Les Films de Cannes à Bucarest

 Timp de 10 zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, CINETic și Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, în proiecții cu săli pline, filme premiate la Cannes, avanpremiere românești, retrospective de autor, Focus Mexic și proiecții speciale.

Aseară, a avut loc gala de închidere a ediției bucureștene a festivalului. Fondatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu, a anunțat pe scenă premiile ediției cu numărul 9 a Les Films de Cannes à Bucarest.

Reygadas, Farhadi, Noe, Mungiu, Les Films de Cannes 2018

Acestea au fost:

Câștigătorul competiției Filminute, din cele 25 de filme selectate, este Roman Sinitsyn din Rusia, pentru filmul ONE.

Câștigătorii secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema – filme de un minut realizat de elevi din trei licee bucureștene: Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, Colegiul Național „Spiru Haret” și Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” – sunt: Șnițel, Parizer – echipa formată din Matei Reu, David Mitran, Matei Cotimanis, Rutina / Break Free – echipa formată din: Arina Ciocan, Vlad Cojocaru, Iris Păun și YalaMatei Bumbuț.

Une minute de vie une minute de cinema

Juriul Une minute de vie, une minute de cinema și Filminute a fost format din: Olivier Dô Hùu, sound designer și mixeur francez cu experiență de peste 25 de ani în cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent și consultant de scenariu, de finanțare și de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, ofițer de presă al FILAF – Festival International du Livre d’Art et du Film din Perpignan (Franța).

Câștigătorul celei de-a treia ediții a secțiunii Work in Progress organizată de festival este Marius Olteanu, cu filmul Monsters. Premiul în valoare de 5000 de euro a fost oferit de Orange România și înmânat pe scenă de dl Yves Martin – Chief Marketing Officer al Orange România.

Premiu WIP, Marius Olteanu, Yves Martin, Carla Fotea, Cristian Mungiu Foto Ionut Dobre

Filmul câștigător al premiului publicului din secțiunea Aide à la distribution este 3 Faces, de regizorul iranian Jafar Panahi. Filmul va avea parte de un sprijin de distribuție în valoare de 2500 de euro, oferit de Asociația Cinemascop. Premiul a fost anunțat de dna Hélène Roos –Director al Institutului Francez din România și de Ioana Dragomirescu – Responsabil program Cinema Elvire Popesco.

Cristian Mungiu, Helene Roos si Ioana Dragomirescu Foto Ionut Dobre

Filmul câștigător al premiului publicului din secțiunea Avanpremiere românești ale toamnei este Distanța dintre mine și mine, de Mona Nicoară și Dana Bunescu. Bogdan Ficeac, Directorul General Dacin Sara, a prezentat premiul în valoare de 5000 de euro, oferit de Societatea de Gestiune Colectivă Dacin Sara, Asociația Cinemascop și Agenția PiArt Vision. Premiul a fost ridicat de distribuitorii Cătălin Anchidin și Ilinca Belciu (Rollercoaster PR).

Cătălin Anchidin, Ilinca Belciu, Bogdan Ficeac, Cristian Mungiu

În cadrul programului Managing Talents, cinci actori români au fost selecționați să participe în programul festivalului Kilkenny Subtitle Film Festival, unde vor întâlni peste 80 de agenți de casting din întreaga lume. Este vorba despre: Bogdan Iancu, Alina Șerban, Adrian Titieni, Cristina Flutur și Vlad Ivanov.

Les Films de Cannes à Bucarest a primit un premiu de la Fundația 9 pentru organizarea Omagiului Lucian Pintilie. Premiul a fost înmânat pe scenă de dna Corina Șuteu, membră a consiliului director al Fundației 9 și de dna Anca Drăgoi, director executiv al Fundației 9.

Seara s-a terminat cu proiecția în premieră a filmului Sunset, de László Nemes (Oscar pentru cel mai bun film străin pentru Son of Saul, 2016). Regizorul a intrat pe skype la începutul proiecției pentru un scurt dialog cu publicul.

Secvență din filmul „Sunset“
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.