Premiul Nobel pentru Medicină 2013, acordat pentru elucidarea misterului traficului intracelular

Sezonul premiilor Nobel 2013 a debutat, luni, cu distincţia acordată pentru Medicină cercetătorilor James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof pentru cercetările în domeniul traficului intracelular, a anunţat Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Suedia.

Americanii James E. Rothman şi Randy W. Schekman şi germanul Thomas C. Südhof au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Medicină pentru „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină a fost acordat din 1901 şi până în 2012 unui număr de 201 persoane, scrie site-ul nobelprize.org şi Agerpres.

Premiul pentru Fiziologie şi Medicină este al treilea menţionat în testamentul lui Alfred Nobel, care a fost extrem de interesat de cercetările medicale. Distincţia este acordată de Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm.

În testamentul său, Nobel a consemnat ca o parte din avere să fie acordată „persoanei care face cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau medicinei”.

Din 1901 până în 2012, 201 persoane au fost laureate ale acestui premiu, care a fost acordat de 103 ori, în 38 de ocazii răsplătind munca unei singure persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.