Președintele liberalilor europeni pune lucrurile la punct: Băsescu a pierdut încrederea cetăţenilor!

SURSA: REALITATEA.NET

Liderul Partidului European Liberal Democrat, Graham Watson, critică declaraţiile critice ale popularilor europeni la adresa Guvernului Ponta.

“Pare de necrezut ca liderii Partidului Popular European să critice evoluțiile scenei politice din România. Nu era același PPE care l-a susținut pe Berlusconi când acesta a trecut cu crampoanele peste regulile politicii Italiei? Nu este același PPE care acum îi susține pe Borissov si Saakashvili, cei care ignoră regulile democrației în propriile țări. Și nu europarlamentarii PPE l-au ovaționat cinci minute în șir pe Viktor Orban la Strasbourg, în ciuda precedentelor
sale anticonstituționale? PPE a tăcut atunci când Băsescu a schimbat legea în România astfel încât să fie nevoie ca 50% din electoratul înscris pe liste să sprijine suspendarea, în loc de 50% din cei care votează efectiv. Pentru a restaura democrația, a fost necesară revenirea la forma inițială a legii”, susţine într-un comunicat de presă, Graham Watson.

„Constituția României prevede că președintele țării trebuie să fie deasupra partidelor politice. Trebuie doar să ne uităm la recentele numiri de la Curtea Constituțională și la candidații asupra cărora Băsescu și-a exercitat dreptul de veto, pentru a observa că acesta a politizat instituția. Liberal-democrații europeni nu sunt surprinși de faptul că președintele Băsescu a pierdut încrederea cetățenilor. Îi cerem noului guvern să acționeze cu responsabilitate în limitele sale constituționale pentru a restabili respectul pentru Constituție.  Mai mult, noi propunem ca toate partidele să se reunească pentru a ajunge la o înțelegere cu privire la un cod de bună-conduită pentru guvernarea țării.”, se mai arată în comunicatul liderului liberal european.

Iată comunicatul integral:

Pare de necrezut ca liderii Partidului Popular European să critice evoluțiile scenei politice din România. Nu era același PPE care l-a susținut pe Berlusconi când acesta a trecut cu crampoanele peste regulile politicii Italiei? Nu este același PPE care acum îi susține pe Borissov si Saakashvili, cei care ignoră regulile democrației în propriile țări. Și nu europarlamentarii PPE l-au ovaționat cinci minute în șir pe Viktor Orban la Strasbourg, în ciuda precedentelor sale anticonstituționale?

PPE a tăcut atunci când Băsescu a schimbat legea în România astfel încât să fie nevoie ca 50% din electoratul înscris pe liste să sprijine suspendarea, în loc de 50% din cei care votează efectiv. Pentru a restaura democrația, a fost necesară revenirea la forma inițială a legii.

Constituția României prevede că președintele țării trebuie să fie deasupra partidelor politice. Trebuie doar să ne uităm la recentele numiri de la Curtea Constituțională și la candidații asupra cărora Băsescu și-a exercitat dreptul de veto, pentru a observa că acesta a politizat instituția.

Liberal-democrații europeni nu sunt surprinși de faptul că președintele Băsescu a pierdut încrederea cetățenilor. Îi cerem noului guvern să acționeze cu responsabilitate în limitele sale constituționale pentru a restabili respectul pentru Constituție. Mai mult, noi propunem ca toate partidele să se reunească pentru a ajunge la o înțelegere cu privire la un cod de bună-conduită pentru guvernarea țării.

 

9 iulie 2012

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.