Presiuni suplimentare pe prețul energiei

Importurile de energie şi preţul ar putea fi sub o presiune suplimentară în contextul în care marile centrale pe cărbuni din bazinul Olteniei, care ţin zilele aceastea peste 20% din consumul de energie, sunt programate pentru lucrări de mentenanţă, scrie ZF.

Deşi România vrea să închidă cărbunele până în 2032, situaţia de acum, marcată de un consum record de energie şi de preţuri istorice, arată că în absenţa proiectelor noi decarbonarea este doar pe hârtie.

„Potrivit cotaţiilor afişate de OPCOM (bursa de ener­gie) pe PC-OTC (plat­for­ma contractelor bilate­rale cu negociere continuă) în data de 2 august 2021, cel mai mic preţ de vân­zare oferit pentru produsul bandă T4/2021 era de 550 lei/MWh (112 euro/ MWh), respectiv de 515 lei/MWh (104,9 euro/MWh) pentru T1/2022 (sezonul rece este considerat noiembrie-martie, inclusiv). Dacă ne uităm la piaţa din Un­garia, pe 3 august 2021 T4/2021 s-a tran­zacţionat cu 104,3 euro/MWh“, spune Sorin Elisei, director în cadrul Deloitte România, li­derul practicilor de sustena­bilitate şi energie.

În ianuarie, anul acesta energia pe aceeaşi platformă a contractelor bilaterele de pe OPCOM era de 259 de lei pe MWh (53 de euro/MWh), media pri­mului tri­mestru fiind în jurul valorii de 50 de euro/MWh.

Situaţia fără precedent din piaţa energiei electrice, unde preţul a ajuns miercuri, la ora 21:00, la nivelul istoric de 1.000 de lei pe MWh (204 euro/MWh), pe vârf de consum, are la bază mai mulţi factori. Scumpirea certificatelor de emisii, una dintre cele mai mari poveri pentru zona de producţie de energie pe cărbuni, revenirea peste aşteptări a cererii de energie sau diferitele problemele ale parcului intern de generare au contribuit la scumpirea accelerată a electricităţii. Mai mult, România a depins în multe situaţii de vecinii săi pentru a-şi acoperi consumul, lucru care dovedeşte încă o dată lipsa acută de investiţii în capacităţi noi din ultimele decenii.

Mai mult, în ciuda intenţiei de renunţa la cărbuni în mixul de energie, până în anul 2032, în aceste zile producţia marilor centrale pe lignit din bazinul Olte­niei este esen­ţială în contextul în care energia eoliană are o con­tri­buţie extrem de scăzută.

Cu o pondere de 20-25% din con­sum, cărbunii sunt vitali în acest mo­ment, orice discuţie legată de renun­ţarea la acest tip de energie fiind pur teoretică fără a pune centrale pe gaz în loc. Chiar şi aşa, România importa ieri echivalentul a 10% din necesarul său intern.

Situaţia ar putea fi şi mai delicată în toamnă, atât pe partea de preţ, cât şi în ceea ce pri­veşte asigurarea ne­cesarului in­tern în con­textul în care sunt pro­gramate lucrări de mente­nanţă la marile centrale din bazinul Olteniei.

„Preţurile pentru produsele la termen pentru iarna viitoare nu cred că pot coborî sub 100 EUR/MWh dacă nu se aliniază mai mulţi factori: primul, o corecţie în jos a preţului EUA (certificatul de CO2) (previzionat la circa 55 de euro/tonă în Decembrie 2021 la EEX, oarecum în staţionare faţă de cotaţiile actuale); al doi­lea, legat de evoluţia cererii (influenţată de temperaturile extre­me şi durata acestora); al treilea, disponibi­litatea parcului de pro­ducţie intern (atenţie la mentenanţa nece­sară grupurilor pe cărbune); al pa­trulea, evoluţia pieţelor cuplate“, explică Elisei.

Potrivit datelor de la Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport, un grup de la centrala de la Craiova, de 150 MW, a intrat deja în revizii, lucrările urmând să fie finalizate la jumătatea lunii viitoare. La Işalniţa, un grup de 315 MW va intra şi el în octombrie în lucrări de men­tenanţă. La Rovinari, un grup va fi în revi­zie tehnică până la începutul lunii octom­brie, cu o capacitate de 330 MW, iar la Turceni, grupul 4 de 330 MW va intra în lucrări de luna viitoare până la jumătatea lunii noiembrie. Toate aceste revizii ar pu­tea crea o presiune suplimentară pe un preţ oricum inflamat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Atentie la nuanta:”AR PUTEA FI…”! De aici rezulta ca preturile vor creste orcum, nu conteaza motivul, obiceiul politic e pe continuitate!

  2. RC nu mai incerca sa justifici hotia si jaful din sistemul energetic,lumea nu mai pune botul la minciuni>Oare la ce preturi ai contractat Curentul electric? Nu cred ca la acelasi pret cu noi,ca prea ii aperi.Se fura si se incarca pretul de curent electric,pe tot traseul de producere a energiei electrice?Bazine miniere,Termocentrale,distributie energie[care imparte banii cu toate firmele capuse ,probabil ale politicienilor,proiectare,instalatii electrice,citire,facturare,mentenanta etc]Unde se duc banii,de la certificatele verzi ,in buzunarele cui intra,?Unde se duc banii de la cogenerare ,in buzunarul cui intra?
    1.Pretul la producator,hidrocentrale este mic
    2Minele se inchid ca termocentralele sa falimenteze sa fie vandute pe nimic
    #.Germania a deschis noi cariere de carbune,noi de ce le inchidem?
    4>Termocentralele ,folosesc in loc de carbune si cauciucuri,cobustibil din ulei uzat ,substante reziduale petroliere
    5>Tarile care nu au hidrocentrale,carbune,gaze au pretul la curentul electric mult mai mic,de isi permit sa incalzeasca si hotelurile
    ^.Energia eoliena nu este rentabila,iar instalatiile cand ies din uz trebuie sa fie ingropate,deci polueaza.
    Imbogatirea unora ,state ,politicieni,baieti destepti ,cu vile la Monaco,gen Buzoianu,de pe spinarea consumatorului Consumul din tara nu are cum sa depaseasca productia,pentruca nu mai exista 1500 de fabrici.
    La noi preturile cresc,fiindca se poate,conruptia este mare de la toate partidele ,populatia tace,pana o sa le ajunga cutitul la os.Daca nu mai sunt fabrici de unde sa se fure,ce sa se vanda,acum batalia este pe utilitati,pe spinarea consumatorului de rand.Pretul pe KW/h era dupa revolutie de 0,35 bani.Falsa liberarizare este de fapt liber la jecmanirea populatiei.Toate utilitatile de importanta strategica trebuie sa apartina statului roman,nu statului ceh,nu statului austriac,nu francez.

  3. Liberalizare cînd prețul este pus prin EUA (certificatul de CO2)?

    „Preţurile […] nu cred că pot coborî sub 100 EUR/MWh dacă nu se aliniază mai mulţi factori: primul, o corecţie în jos a preţului EUA (certificatul de CO2) (previzionat la circa 55 de euro/tonă..”

  4. ”liberalizarea ” e o porcărie.. Să crești prețurile energiei la stele, e faliment garantat. Și mai ales de ce și ce se intâmplă cu banii.. Intră in salariile și pensiile nerușinaților patrioți.?? Plus evident la astfel de prețuri ale energiei nici un investitor străin nu-ți deschide ușa.. Deci practic e sinucidere dublă, aruncarea țării in mizerie și subzistență, pe vreme de pandemie…Nu știu cine a ghicit această imbecilitate, dar evident e de scos in șuturi

  5. Mintia nu trebuia inchisa! Inchderea ei este impotrva intereselor Romaniei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.