Prețul gazelor a crescut cu 20% în două zile. Ce se va întâmpla la iarnă?

Prețul gazelor naturale care urmează să se livreze în iarna 2021/2022, prezintă în ultimele două zile o creștere de 71 lei/MWh (adică 20%) pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), fapt generat de panica din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare. Asociația Energia Inteligentă susține că această situație NU e cauzat de nivelul de gaze din depozitele de înmagazinare subterană. Sigur, o cantitate mai mare de gaze depozitată ar mai fi redus puțin din deficitul de gaze din această iarnă, dar cu siguranță nu era cheia rezolvării problemei din iarna următoare. Și nici nu se datorează ”uneltirilor” Gazprom.

Gigantul rus și-a modificat politica comercială și nu a mai livrat în Europa, ”Gazele Ieftine de Vară”, așa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani. Dar această politică probabil nu se mai putea aplica după pierderile mari ale acestei companii în anul 2020, interesul companiei fiind de a și recupera pierderile printr-o altă politică comercială. ”Dar, oare greșeala nu este și a companiilor/statelor care au ”hotărât” că ele vor achiziționa pentru înmagazinare doar acele gaze ieftine care veneau în fiecare an din Rusia? Ungaria a înțeles normalitatea lucrurilor și a contractat în primăvară gaze la prețul pieții și le-a înmagazinat, fiind țara cu cel mai mare grad de încărcare a depozitelor de înmagazinare gaze din Europa. Tot Ungaria a înțeles că frigul din iarnă nu se tratează cu populisme, ci cu gaze și a încheiat în plină campanie de demonizare a resurselor neregenrabile un contract de import gaze pentru 15 ani. Gazprom este considerat vinovat că a livrat în această perioadă cu 8% mai puține gaze decât în anul 2018, dar furnizorii de LNG (gaze lichefiate, n.r.) care și au redus substanțial livrările de gaze în Europa (ca urmare a direcționării metanierelor către Asia unde cererea și prețul este mai avantajos), oare nu sunt vinovați?” susțin reprezentanții asociației amintite.

Creșterile din ultimele zile a prețului gazelor sunt determinate de îngrijorarea furnizorilor privind deficitul de gaze cu care se va confrunta România în această iarnă. ”Conisderăm că deficitul va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus România dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic față de necesitățile de import ale României în zilele de iarnă grea. Conform datelor de pe site ul Transgaz, singurul punct de import unde există o rezervare de capacitate importantă pentru iarna 2021/2022, respectiv unde există contracte de achiziție gaze pentru România, este la Csanadpalota. Asta face ca la iarnă să existe posibilitatea să avem probleme reale în asigurarea cu gaze a consumatorilor. Acest aspect se vede foarte bine pe platforma BRM, unde orice rezervare de capacitate pe termen scurt în Sistemul Național de Transport aduce corecții ale prețului și imediat cum ajunge la sfârșit contractul de livrare, și apare din nou deficitul pentru următoarea perioadă, prețul crește și crește în ecarturi tot mai mari cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece (așa cum s-a întâmplat și astăzi)”, mai spun cei de la Energia Inteligentă

Prognoza surselor si consumului de gaze pentru o zi geroasă din iarna 2021/2022

Principala cauză a creșterii imense a prețului la gaze din ultima perioadă se datorează Politiciilor Energetice ale României din ultimii 20 ani, care nu au reușit să integreze România în nici una din noile rutele ale fluxurilor de gaze Europene, dar nu au reușit nici să înțeleagă că iarna 2021/2022 nu va mai fi ca alte ierni din perspectiva alimentării cu gaze a României (urmare a reconfigurării punctelor prin care România poate importa gaze, dar și a comportamentului față de imporatori), spun cei de la Energia Inteligentă. Prognozele pesimiste ale evoluției prețului gazului marfă arată că acesta poate să depășească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni (o creștere de 8 ori a prețului față de anul 2020), dar chiar și la acestă valoare, probabil lipsa gazelor, dacă vom avea o iarnă grea, va fi cea mai mare problemă a sezonului rece.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Conform notificării scrise primite luna aceasta de la E-ON Gaz, prețul gazului crește pentru apartamentul meu cu 44% față de prețul actual de la 1 octombrie iar din 1 ianuarie 2022 cu încă 42% tot față de prețul actual. Nu știu ce date aveți dumneavoastră la Cotidianul, dar eu asta am primit de la furnizorul de gaze.

  2. iata momentul cel mai favorabil in care ROMANIA se poate recupera relansindu-si Economia :

    NATIONALIZAREA TUTUROR BOGATIILOR solului si subsolului !

  3. Românii sunt rezistenți la tot felul de nenorociri…
    Sunt vaccinați de sute de ani….

  4. Securistii acoperiti din politica romaneasca au dat gratis resursele energetice al Romaniei companiilor straine pentru ca speculantii externi sa creasca preturile atat de mult astfel incat romanilor saraci sa li se grabeasca sfarsitul prin neputinta de a-si asigura incalzirea in lunile de iarna. Din acelas motiv securistii politicieni au pus pe butuci agricultura si industria alimentara. Tot ca milioanelor de romani saraci sa li se scurteze zilele datorita unei alimentatii insuficiente, preturile produselor alimentare depasand puterea lor de cumparare. Securistii politicieni de dupa 90 au ca scop principal reducerea prin infometare, frig si lipsa asitentei medicale tocmai pentru a reduce populatia Romaniei, segmentul cel mai sarac al acesteia. Dusmanii populatiei sarace a Romaniei sunt securistii care dupa ce s-au impuscat conducatorul In Dec. 89 au trecut la distrugerea prin vanzarea a economiei si resurselor tarii si implicit la eliminarea populatiei sarace. Securistii fiind mandatarii implementarii GENOCIDULUI programat din exterior la indeplinire in Sfanta Noastra Romani. Tara pe mana securistilor acoperiti in polotica romaneasca a ajuns un imens lagar de exreminare fizica si psihica indreptat cu precadere impotriva milioanelor de romani saraci care trebuiesc exterminati lent dar sigur.

  5. Csanadpalota este Cenadul? Vorba cântecului “ În țara noastră românească vrem înșine stăpâni să fim, / Și stăpânirea țării noastre cu nimenea s-o împărțim. Traa-la lalala, lalala, tralalala etc…

  6. Cu ceva timp in urma, cu mult mai mult de 2 luni de zile, am scris ca Romania este plaja escrocheriilor si escrocilor din tara si strainezia! Cu mai bine de 10-12 ani in urma, tot scriu ca in 2022-2023 va fi jale mare in Romania, parca se vrea golita tara si predata proprietarului ascuns! E sfarsitul lui 2021 si se vad actiunile fortate sui in forta!

  7. Pretul gazelor in facturile deja trimise de ENGIE a crescut cu 100% .Vorbim de pretul final din factura,nu mai dezinformati. Toate utilitatile trebuie sa apartine statului[sunt bogatii ale poporului,construite de popor]Nu a venit<Nastase,PontaDAca aveti asa grija de sanatatea populatiei,cu forta.ia aveti grija cu forta sa scada preturile la utilitati,ca de asta in primul rand depinde sanatatea oamenilor,[de caldura,de conditii de igiena,ca daca ai frig si apa rece nici nu te mai speli,de apa de calitate si ieftina,de energie electricaetc]In NOrvegia profitul de la exploatarea petrolului se imparte populatiei,considerand ca propietarul petrolului este poporul.La noi profitul se imparte intre smecheri.

  8. @parere…/nu parca. Planul a fost conceput inainte de lovitura din Dec. 89. Daca imi dai un raspuns la intrebarea asta. De ce lovitura de stat a fost planificata in Dec si de ce sotii Ceausescu si mii de tineri nevinovati au fost chemati in strada si impuscati de teroristi??? Iti voi spune si cine este autorul moral si executantul prin interpusi si cel ce vrea sa puna mana pe Sfanta Noastra Romanie golita de romani???

  9. Da, eu zic sa iesim in strada sa cerem un OUG 13 de plafonare a pretului la gaz si curent, pretul sa fie format din pretul de extractie, adica cu cat pleaca de la producator si + maxim inca 30-40% distributie. PUNCT Sa se stearga certificatele verzi si aruncat la cos taxele UE de certificate CO2. Pai marirea asta din 2 zile pe Megawat e mai mare decat pretul stabilit de OUG de plafonare. Voi va dati seama in ce hal suntem jefuiti? Statul doarme in papuci. Aia din ANRE + Guvernul trebuie parliți, dar nu de tot, la foc mic că gazul e scump.

  10. Nu mai plătiți nici curent nic gaz pînă nu se vie cu un cost în jur de 10% peste ccosturile de producție! Alungați-i pe cei ce vin să le taie. Dacă n-ați fost acasă legați-vă din nou.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.