Preţurile locuinţelor continuă să scadă

Evoluţia preţurilor locuinţelor urmează un trend descendent, astfel că şi în luna februarie au fost consemnate scăderi. Comparativ cu luna ianuarie, indicele imobiliar realizat de site-ul imobiliare.ro arată o scădere de 1,1% la nivel naţional, iar preţul pe metru pătrat a ajuns la 1.200 de euro.Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este de 14,8%, când pentru un metru pătrat se cereau 1.408 euro.

„Februarie este a doua lună consecutivă din an în care preţurile la apartamente continuă să scadă la nivel naţional şi este foarte posibil ca lucrurile să nu se oprească aici. Interesantă este reacţia diferită la programul «Prima casă» a principalilor jucători din segmentul rezidenţial: în Bucureşti şi Constanţa, preţurile au scăzut şi în februarie, în celelalte mari oraşe din ţară constatăm creşteri”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Cea mai activă piaţă rămâne Bucureştiul, unde, în luna februarie, preţurile cerute pentru locuinţe vechi au înregistrat o scădere de 1,1%, iar valoarea unui metru pătrat a fost de 1.254 de euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile au scăzut cu 18,5%. În ceea ce priveşte preţurile locuinţelor noi, acestea au înregistrat o scădere de 2,2% faţă de ianuarie, ajungând la un preţ cerut de 1.455 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile sunt mai mici cu 21,4%.

În oraşul Braşov, dezvoltatorii ansamblurilor rezidenţiale şi proprietarii apartamentelor vechi au reacţionat diferit. În timp ce locuinţele noi au înregistrat o scădere de 2,3%, de la 1.017 euro/mp în ianuarie la 994 euro/mp în februarie, locuinţele vechi s-au scumpit cu 1,1%, ajungând la 954 euro/mp. Între cele două tipuri de apartamente, diferenţa este de 40 de euro.

Și în Cluj-Napoca se înregistrează scăderi ale preţurilor locuinţelor noi, ajungând la 887 euro/mp suprafaţă utilă, cel mai scăzut nivel de la începutul crizei. În cazul locuinţelor vechi, acestea au înregistrat procente de creştere, la fel ca acelea din Braşov, astfel că în februarie s-a ajuns la un preţ de 1.057 euro/mp de suprafaţă utilă.

În schimb, locuinţele vechi şi noi din Constanţa au înregistrat scăderi şi rămân apropiate ca valoare. Un metru pătrat cerut pentru o locuinţă nouă a ajuns la 1.026 euro, în scădere cu 2,7% faţă de ianuarie, iar pentru cele vechi preţul este de 1.030 euro/mp, în scădere cu 2,1% faţă de ianuarie.

Pe piaţa ieşeană se constată creşteri, după ce pe parcursul anului 2009, dar şi în luna februarie au fost înregistrate scăderi. Drept urmare, pentru o locuinţă nouă preţul cerut a ajuns la 1.003 euro/mp, iar pentru una veche, la 912 euro/mp. Per total, indicele imobiliar arată o creştere de 1,4% faţă de ianuarie şi o valoare medie de 935 euro/mp.

Aceeaşi situaţie a fost înregistrată şi în Timişoara, unde preţul mediu pe metru pătrat a crescut cu 1,6%, ajungând la valoarea de 968 de euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile sunt mai mici cu 15%, iar faţă de mijlocul anului 2008, acestea sunt mai mici cu 30%. Un metru pătrat pentru o locuinţă nouă a fost în februarie de 998 euro/mp, iar pentru una veche, valoarea medie a fost de 964 euro/mp. Realizatorii indicelui spun că aceste scumpiri nu sunt sustenabile pe o perioadă mai mare de timp, şi asta pentru că nu există o creştere a cererii. (Andrada Ghira)
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.