Previziunile specialiştilor pentru economia românească

Analiştii CFA România estimează o încetinire la 1,3% a avansului economiei anul viitor, în timp ce datoria publică este de aşteptat să crească la 56% din PIB.

În ceea ce priveşte deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 6,2%.

„Anticipaţiile inflaţioniste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflaţie exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflaţiei îşi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiţii şi anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte. Această situaţie s-a datorat, pe de o parte, majorării cu 2,2 puncte a componentei de condiţii curente, iar, pe de altă parte, scăderii cu 0,5 puncte a componentei de anticipaţii.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Hai sa prezicem, ca ne manca la Fundeni, Doseni si Curtici. Nici pe babele cu banii in batista nu intereseaza. Cine dreq mananca cateva kg de carne ? Apoi va mirati ca ati crapat „sanatosi” !

  2. Creștere economică sub nivelul preconizat,datoria publică e în limitele de referință, cursul valutar va fi influențat de nivelul de îndatorare, inflația va fi ținută în limitele stabilite de raportul cerere și ofertă pe piața bursieră…

  3. Ne intereseaza sa aibe guvernu un plan de dezvoltare scris pe ramuri de industrie si agricultura. Adica sa zica ‘ strategic Statul Roman va face fabrici si uzine din toate domeniile 33 %….restu sa faca privatii.
    Nu va face nimeni nimic’ pt ca politicienii vin la putete ca marionete ale mafiilor locale’ a altor tari capushatoare si dujmane.
    Liber la furat…atat vor face.

  4. Ia sa se intample asta la greci,nimeni nu ar mai cumpara carne din Germania,Spania ,la pret de 27,32 ron de la LIdl si Selgros . Dar noi romanii nu suntem asa ,fiecare este cu interesul lui de moment.,, Daca mie ,imi este bine acum ,nu ma intereseaza subiectul,, cam asa gandesc romanii. Tot ceea ce se intampla la noi,se intampla cu ajutorul nostru nemijlocit,altfel strainii nu ar putea face mai nimic.Noi ne facem rau noua.

  5. Hmmm,. or fi intrebat specialiștii pe Nostradamus, sau pe baba Vanga,. sau o fi deschis contra cost careva călugăr ortodox cartea secretă bre,. Deci nu orice informație patriotică,.. ci, din alea,.. credibile..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.