Prima apariție a lui Iohannis după valul de tragedii din țară

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR 2023) începe marţi, la Bucureşti, tema fiind „O politică externă fermă a României: gestionând provocările şi maximizând oportunităţile”.

Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis îi va primi, marţi, la Palatul Cotroceni, pe şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti.

Potrivit agendei şefului statului, întâlnirea va avea loc la ora 11,00. Preşedintele Iohannis va susţine un discurs în cadrul reuniunii.

Şi premierul Marcel Ciolacu participă la reuniune.

Potrivit MAE, ediţia RADR din acest an are loc în format fizic, după ce în ultimii trei ani manifestarea s-a derulat în mediul online.

Evenimentul, organizat conform tradiţiei în apropierea Zilei Diplomaţiei Române (marcată anual la 1 septembrie) şi găzduit de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum şi pe directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România.

De asemenea, sunt invitaţi reprezentanţi de prestigiu ai mediului academic şi ai grupurilor de reflecţie, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai mass-media. Invitaţii speciali ai ministrului Luminiţa Odobescu vor fi omologii din Chile, Alberto van Klaveren Stork, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis.

„Tema principală a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităţilor de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor şi în perspectiva valorificării oportunităţilor generate de actualul mediu internaţional. În contextul războiului de agresiune derulat de Rusia în Ucraina, este evidentă centralitatea mizelor de securitate, precum şi necesitatea intensificării dialogului diplomatic şi a eforturilor socio-economice conexe, în scopul consolidării arhitecturii de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, într-un cadru mai amplu de eforturi conjugate ale comunităţii democraţiilor”, arată MAE.

Diplomaţii români vor discuta, alături de invitaţii speciali, despre direcţiile de acţiune diplomatică adecvate multiplelor provocări şi crizelor suprapuse, deseori interconectate, cu care se confruntă comunitatea internaţională. Formularea de răspunsuri ferme, în spiritul valorilor şi principiilor solide în care România este ancorată, contribuie la consolidarea rolului său de furnizor de securitate în regiune şi la relevanţa ţării noastre ca partener credibil, rezilient, parte a comunităţii europene şi euroatlantice, evidenţiază ministerul.

„Astfel, sesiunea plenară cu participarea ministrului afacerilor externe din Republica Chile va aborda importanţa parteneriatelor globale în gestionarea provocărilor comune, titlul acestei sesiuni fiind: ‘Consolidarea unei comunităţi democratice puternice: menţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi aprofundarea parteneriatelor globale cu partenerii cu viziuni similare’. În contextul celei mai grave provocări de securitate pe linia Flancului Estic al NATO, tematica securităţii, coeziunii şi conectivităţii constituie subiectul celei de-a doua sesiuni plenare, cu titlul ‘De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securităţii şi conectivităţii’. Invitatul special al ministrului Afacerilor Externe al României la această sesiune este ministrul Afacerilor Externe din Republica Lituania”, adaugă sursa citată.

În marja RADR vor avea loc, de asemenea, sesiuni de lucru care vor prilejui discuţii aprofundate ale ministrului Afacerilor Externe şi reprezentanţilor conducerii MAE cu şefii de misiuni, în vederea identificării liniilor de abordare diplomatică adaptate specificului spaţiilor geografice şi instituţiilor internaţionale în care aceştia reprezintă interesele României.

De asemenea, o sesiune plenară va fi dedicată optimizării şi creşterii calităţii serviciilor consulare în beneficiul cetăţenilor români din străinătate.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române se organizează, în mod tradiţional, în fiecare an, în apropierea Zilei Diplomaţiei Române – care, începând cu anul 2005, este marcată la data de 1 septembrie.

Evenimentul oferă un prilej pentru realizarea unei evaluări a activităţii Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, dar şi analizării provocărilor internaţionale cărora România trebuie să le facă faţă în viitor. De asemenea, Reuniunea permite identificarea de modalităţi eficiente de realizare a obiectivelor prioritare urmărite, în contextul evoluţiilor globale, transatlantice, europene şi regionale. Dezbaterile vizează, în egală măsură, şi identificarea oportunităţilor care trebuie valorificate, precum şi stabilirea principalelor direcţii de acţiune ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale serviciului diplomatic, pe termen scurt, mediu şi lung, menţionează MAE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

  1. Politica externă ferma și politică interna inferna! Succesuri! M-am saturat de Romania! Baronul PSD de Caracal al șaselea sponsor din top 10 al PSD! Succesuri stat român eșuat cu Johannis la timona!

  2. presedintele johansky si securitatea la marea neagra…cum e romania generatoare de securitate si exporturile de griu ucrainian ….bineinteles sprijinul pt israel si terorismul jidanesc sint vectori importanti ai politicii romanesti actuale…

  3. Va ieși berbecul castrat de Americani, hrănit zilnic de CIA cu lapte de transsexual, tinandu-si soția de mana, ca ne ne sfideze încă o data cu mintea sa de greier decedat din cauza răcirii globale. Îmi imaginezi ce sentimente înălțătoare au toți cei care l-au votat și au militat în mass media pentru alegerea sa când ii vor asculta și apoi memora discursul. Hrana spirituala și materiala fara îndoială.
    PS. Cică, in vacanta aceasta prelungita, navetisul de noaptea lagărelor de concentrare si-a tuns mintea la zero pe modul Tely Savalas, apoi si-a data cu crema Doina și spirt medicinal. Acum Americanii pot scrie iarăși ce vor pe acest tabula rasa. Americanii și ucrainienii, fiindcă romanii nu au voie sa se aținga de chelia sa luminoasa precum cea a licuriciul in noaptea de sânziene.
    PS. Nimic nou pe frontul de Est. Nici pe cel de Vest. Despre cel din Sud și Nord nu cunosc amănunte.
    PS. Se zvonește ca navetistul va pleca intr-o expediție la Polul Sud de numărare a pinguinilor imperiali. Unii afirma ca se duce ca sa-i convingă ga sa-l aleagă regele lor in 2024. Poate convinge și doua trei balene sa-l susțină. Merita sa fie ținut în brate și de balene adevărate fiindcă de catre balenele din securitate și CIA prea a fost răsfățat.

  4. Rahatul din varful plopului pute chiar daca canicula il dezhidrateaza total si vantul imprastie duhoarea.

  5. si-a incheiat vacanta din Rhodos,Hawaii,Tenerife si Crevedia…

  6. mortua est…

    ……
    Ş-apoi.. cine ştie de este mai bine
    A fi sau a nu fi.. dar ştie oricine
    Că ceea ce nu e, nu simte dureri,
    Şi multe dureri-s, puţine plăceri.

    A fi? Nebunie şi tristă şi goală;
    Urechea te minte şi ochiul te-nşală;
    Ce-un secol ne zice ceilalţi o deszic.
    Decât un vis sarbăd, mai bine nimic.

    Simplu… Mihai Eminescu

  7. 20 de ani degeaba! 10 ai lui Petrov și 10 ai lui Johannis! Trăiască șpaga, incompetenta și corupția! O aștept pe Luluta sa facă ordine în țară!

  8. Dupa o vacanta binemeritata in bratele „ravasitoarei”, a iesit „ravasitor” in fata presei… acceptata de el, cu intrebari si raspunsuri stabilite dinainte…
    Bleah !

  9. O discutie si un eveniment despre NIMIC intrucat Romania nu mai are de ceva timp propria politica externa. Sta capra si executa ordinele din afara…

  10. Acesta este prilejul, fortuit, prin care vom avea o reacție oficială ‘ a președintelui invizibil ‘.

  11. Ciolacu are doua realizari nationale pentru care trebuie felicitat. 1 – A scapat tara de UDMR-ul unguresc ce fusese agatat de Johanis la guvernare pentru a-si face programul sau. 2 – A scapat tara de Aurescu care s-a dovedit a nu fi lucrat deloc pentru tara si pentru romani. Sa speram ca nu se va opri aici cu ‘iepurarile’ baietilor impusi de secu prin Johanis.

  12. In zare se aud ciocanituri
    Si la ureche-mi vin zornaituri
    Se inalta chiar acum protapul
    In care vom atarna satrapul

    Cu totii asteptam ca esuatul
    Sa plateasca pentru tot mandatul
    Si-a lui domnie de smintire
    Sa ramana doar o trista amintire

  13. Va citi de pe o fițuica scrisa de un scribalau , dacă scăpa fițuica e jale, i se stinge lumina!!tot putin de vina !!

  14. Un presedinte injurat birjareste pentru ca respecta Constitutia. Voi doriti unul de-al vostru, un betiv ordinar sau un gitan de la Maciuca !

  15. Ce ar fi daca ar fi prima si ultima disparitie a acestui individ? Unde s-a bagat el numai rele si distrugeri. Ne-am saturat de limacsi , pupincuristi si tradatori. Din cauza lor multi devin nostalgici dupa vremurile dinainte de ’89.Tara condusa de prostocrati ,dar cu „diplome de dottori”.Daca-i lasi fara fituici si promptere nu stiu ingaima 2 fraze mai acatarii .Traiasca „universitatile si IFR-ul”. Varsa niste bani intr-un cont si posta romana le aduce diploma de „apsolvent” acasa. Iat limacsul asta daca dispare , nimeni nu-i va simti lipsa. Nici jegurile care l-au votat de 2 ori ……

  16. Səsiunea plənara prəzidata dà Səfu de stat mafiøt səcurist.
    „Ceaşicá” mic cocpcil pe langa Ciolannis.

  17. Mai bine îți continuai somnul ,Mizerie Umană de Sibiu ?

  18. Bai analfabetule! cum respecta constitutia?Bagand la secret propriile hotii ,incalecand justitia si numirea procurorului sef ca sa-i ascunda lui dosarele penale Un penal interlop …ia-l la tine si tine-l doar pentru tine ,siktir!

  19. Bai analfabetule functional ,pune mana pe carte ca invatatul nu a omorat pe nimeni Scrii de jumatate de an o prostie perpetua !Esti ori prost ori nesimtit asa este?Se scrie ,,Je suis ” fara,,pas” pentru ca este indicativul prezent al verbului etre ,,Je suis ne pas ,,se scrie cand este vorba de o negatie ,,Je suis pas”este gresit !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.