Primar din Franța: ”Mă sinucid dacă mai vine aici o caravană de nomazi”

’’La prima caravană de nomazi care apare în comună mă sinucid…Au fost și alții care au făcut sacrificii pentru ca Republica să progreseze și sunt gata să fac și eu la fel.’’ Aceasta este declarația, citată de The Independent, făcută pentru Le Parisien de primarul localității Chavannes, din departamentul Cher, în centrul Franței, disperat în urma unei dispute cu 35 de familii de nomazi care și-au așezat tabara pe teritoriul comunei. Primarul a spus că ’’va apăra cu toate forțele contractul moral’’ pe care l-a încheiat cu populația locala. ’’Nu le-am oferit nomazilor permisul de campare și a trebuit să mă obișnuiesc cu prezența lor timp de o săptămână…Am eșuat în misiunea mea ca primar și de aceea am vrut să-mi pun capăt vieții’’, a spus primarul.

După ce a spus polițiștilor și unui radio local că este gata să se sinucidă dacă nomazii nu părăsesc localitatea, primarul Paul Renaudat a declarat și pentru presa centrală că este pregătit să se sacrifice pentru binele Franței, în cazul în care nomazii se vor întoarce. Primarul și-a înștiințat și familia despre planurile sale. Situația din comună este foarte dificilă, pentru că nomazii sunt mai numeroși decât populația de 200 de locuitori. Ca măsură de precauție, poliția a confiscat armele de vânătoare deținute legal de primar.

Ieșirea primarului vine la câteva săptămâni după ce parlamentarul Gilles Bourdouleix, primar al localității Cholet, în Loara, a fost acuzat că a strigat ’’Hitler nu a omorât suficienți nomazi’’, cu referire la exterminarea țiganilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Primarul a fost exclus din formațiunea centristă pe care o reprezenta în parlament. Tot în acest an, primarul din Nisa, Christian Estrosi, i-a catalogat, de data aceasta pe romii din Europa de Est, drept ’’criminali’’ și a propus instalarea de camere de luat vederi în taberele acestora.

Nomazii din Franța (gens du voyages) sunt o categorie recunoscută prin lege din anii ’70. Denumirea este sinonimă cu cea de țigani, în timp ce denumirea de romi este păstrată în special pentru populația de această etnie care sosește din Europa de Est. Țiganii nomazi francezi au un statut special, fiind obligați să-și reînnoiască actele de identitate o dată la șase luni. Deseori, în zonele în care aceștia își instalează taberele se înregistrează furturi cu doar câteva ore înainte de plecarea către o altă localitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.