Primăria Capitalei vrea să cumpere un muzeu

Primăria Capitalei vrea să cumpere o jumătate din imobilul „Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, scoasă la vânzare de unul dintre moștenitori.

Primarul general Nicușor Dan a anunțat că în următoarea ședință de consiliu va supune aprobării consilierilor generali un proiect de hotărâre prin care primăria să exercitare dreptul de preempțiune pentru jumătate din imobilul „Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, scoasă la vânzare de unul din moștenitori.

Clădirea, situată pe strada Vasile Alecsandri nr. 16, din sectorul 1, este monument istoric și datează din anul 1914.

„Consider că exercitarea dreptului de preemțiune de către Municipalitate ar fi singura oportunitate de a păstra intact acest monument, fiind cea mai valoroasă operă a sculptorilor Karl şi Frederick Storck, precum şi a pictoriței Cecilia Cuțescu Storck din România. Este singurul imobil din ţară unde se păstrează reperele reunite ale operei acestor trei artişti”, a scris pe Facebook Nicușod Dan.

Conform acestuia, patrimoniul Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck este constituit din donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei.

În prezent, muzeul funcționează ca filială a Muzeului Municipiului București, în baza unui contract de comodat cu cei doi moștenitori ai imobilului, care au oferit imobilul pentru expunerea și conservarea colecției.

„Având în vedere că în luna decembrie a anului trecut, unul dintre moștenitori a înștiințat PMB că dorește să vândă cota de 1/2 din imobil, Comisia de analiză a solicitărilor privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Municipiul București pentru imobile monumente istorice a decis exercitarea dreptului de preemțiune”, a adăugat primarul general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Ce vorbesti ? Pe cati bani ? Parcuri si terenuri de joaca nu faceti ? Nu teren de joaca pe 100 de mp sa scoateti ochii la prosti, unde inghesuiti 10 leagane ? Ia uite marii oameni de cultura: tata Firea si netunsul Nicusor ! Nu mai are primaria cladiri – sa verifice „luptatorul de clasa”, ala de la ANAF vilele alora care i-au leafa de la primarii, indiferent de sector!

  2. Legile trbuiesc schimbate in tzara asta….dar daca se mai nashte Vlad Tepes vreodata…va fi din rau in mai rau ..pana cand va dispare Romania…

  3. Asta inseamna retrocedari vu acte fabricate in general, si cu legi pe dedicatie. De acum, popii la slujbe, pot face prohodul „aici sunt banii dumneavoastra!”, „aici e sanatatea si confortul dumneavoastra!”enoriasi mentinuti in saracie!

  4. Pare o intenție nobilă. Dar…
    După știința mea dreptul de preempțiune ar trebui să-l aibă celălalt moștenitor, nu chiriașul.
    Iar vânzarea nu se poate face decât după ieșirea din indiviziune și refacerea cadastrului. Astea sunt chestii care costă. Tare mi-e că Primăria le va plăti și altcineva va cumpăra.
    Să dea Domnul să nu am dreptate.

  5. Muzeul este exceptional. Carcotasii ar fi bine sa-l viziteze si apoi sunt convins ca vor considera necesara achizitia.

  6. Bukale… „monument istoric”? …”datează din anul 1914″?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Stațîia dă poștă otomană păntru schimbat caii, instalată lîngă saivanu’ ciobanului ardelean Bucur dîn mijlocu’ mlaștinilor dîmbovițele, a ajuns mare kopitală ioropenisă…
    Toate cășile din orășelu’ Lipova a’ lu’ Ioan Slavici erau din cărămidă, și mai vechi de 100 de ani, în 1914 cînd miticii au inventat motive și l–au băgat la închisoare pe ardeleanul în vîrstă de 70 de ani, și i-au distrus manuscrisul ultimului său roman, privându-ne probabil de o capodoperă a literaturii în limba română. Așa se creează kultura șî tradițîia la miticii balkanici!
    De la Ceașkă a’ lor încoa’, niepoțăii jîndarilor șî poolitrucilor mitici de la 1914 (cei care au predat armatei germane kopitala valahă, cu zîmbetu’ lor mieros fanariot pă buze) creează New History dîn cuțîte șî păhară, pînă acum, șî o vor face în continuare, că-s creeativi în minciunile lor…
    Așa-i cînd ești o popoolime în afara Istoriei, șî n-ai nimic, te străduiești să le arăți celorlalți că faci cincinalu’ în 4 ani, sau că dublezi totu’: de la „0” la „1”, într-un singur an, ca Prîslea Cel Voinik… :))))

  7. Cata ura și cata îngâmfare prosteasca se scurg și se preling din tine, nefericitule. Chinuiește-te în continuare și suferă. Meriți.

  8. Pretul de vanzare/cumparare al imobilului din str. Vasile Alecsandri, sect.1, Bucuresti – foarte central si bine plasat, ar fi, probabil, de cca. 500.000-1 milion Euro, deci, bugetul PMB poate suporta asemenea achizitie ?! Nicusor Dan a sistat- timp de 6-7 luni, in 2020, platile /indemnizatiile la persoanele cu dizabilitati – motivand ca nu sunt bani pt. indemnizatiile bietilor cetateni. Smenul clocit de USR-istul ND, cu afacerea de sute mii Euro, miroase a frauda, de competenta DNA/procuratura, trebuie verificat ce buzunare private, vrea USR-istul sa le umple cu banii publici ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.