Primiţi preţuirea şi dragostea noastră, maestre! La mulţi ani!

Seniorii Teatrului – un nou eveniment al Naţionalului ieşean.

La scurt timp după deschiderea expoziţiei Teatrul nostru. O istorie vizuală, Naţionalul ieşean continuă manifestările dedicate sărbătorilor sale din acest an: 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru în limba română, 175 de stagiuni, 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc din lume şi 120 de ani de la inaugurarea clădirii.

Proaspătul proiect Seniorii Teatrului, organizat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, este dedicat personalităţilor scenei ieşene de teatru, în semn de omagiu pentru felul în care au marcat evoluţia artei spectacolului.

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi a dedicat acestui proiect un spaţiu în incinta Muzeului Teatrului, spaţiu care se va transforma, la fiecare artist celebrat, într-un loc al memoriei vii, al unei retrospective animate de imagini, proiecţii din spectacole, de fragmente din viaţă şi de pe scenă.

Vineri, 12 februarie, de la ora 12.00, laMuzeul Teatrului, vă invităm la întâlnirea cu actorul Sergiu Tudose, Societar al Teatrului Naţional Iaşi, primul sărbătorit al anului. Domnia sa îşi aniversează cei 80 de ani alături de vechi prieteni, de publicul care s-a bucurat ani la rând de talentul şi generozitatea sa scenică, de colegi. Despre omul şi actorul Sergiu Tudose vor vorbi oamenii de teatru Sorina Bălănescu şi Constantin Paiu.

Născut în 12 februarie 1936, la Mărculeşti, judeţul Soroca – Basarabia, Sergiu Tudose a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1959, la clasa profesorului Alexandru Finţi, asistent George Rafael.

Din 1962 până acum a întrupat la Teatrul Naţional din Iaşi un număr impresionant de personaje din repertoriul românesc şi universal.

În Cabotinul de John Osborne

Să amintim câteva dintre ele: Traian din Titanic vals de Tudor Muşatescu, Ezekiel din Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Britannicus din piesa cu acelaşi nume de Racine, Marat din Bietul meu Marat de Aleksei Nicolaevici Arbuzov, Niels (Din jale se întrupează Electra, de Eugene O’Neill), Annibale Baglioni (Nunta din Perugia de Alexandru Kiritescu, regia: Sorana Coroamă-Stanca), Cântăreţul de balade (Viaţa lui Galilei, de Bertold Brecht), Trigorin (Pescăruşul, de A. P. Cehov, regia: Cătălina Buzoianu), John Worthing (Ce înseamnă să fii onest, de Oscar Wilde, regia: Dan Nasta), Gheorghe (Sâmbătă la veritas, de Mircea Radu Iacoban), Polixen (Poveste de iarnă de William Shakespeare, regia: Cătălina Buzoianu), Dorante (Burghezul gentilom de Molière, regia: Virgil Tănase), Regele Ignaţiu (Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, regia: Brandy Barasch), Gelu Ruscanu (Jocul ielelor de Camil Petrescu), Filip II (Don Carlos de Friedrich Schiller, regia: Dan Nasta), Musiu Şarl (Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija), Peer Gynt, Spectacol de balet de Henrik Ibsen şi Edvard Grieg (Opera Română), Rică Venturiano (O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale), Algernon Moncrieff (Prietenul meu Bumbury, musical de G. Natschinschi, în colaborare cu Opera Română Iaşi), Prof. Higgins (My fair lady, musical de Fr. Loewe în colaborare cu Opera Română Iaşi), Tatăl din piesa omonimă de August Strindberg), Socrate (Norii de Aristofan), Molière (Cabala bigoţilor de Mihail Bulgakov, regia: Horea Popescu), Bătrânul rabin (Teibele şi demonul ei de Isaac Bashevis-Singer, regia: Alexander Hausvater), Caţavencu (O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia: Virgil Tănase).

În 2004, afost Archie Rice din Cabotinul de John Osborne, Regele Ignatiu din Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz.

În 2009, sub bagheta lui Silviu Purcărete, a jucat rolul lui Cotrone zis şi Vrăjitorul din Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello, şi apoi pe cel al lui Wilfred Bond (Wilf) din Quartet de Ronald Harwood, în regia lui Vitalie Lupaşcu.

De-a lungul carierei, Sergiu Tudose a fost distins cu: Premiul pentru rolul Ion din Ediţie specială (1959), Premiul pentru Copilu din Reduta (1977), Premiul pentru Ştefan din Săptămâna patimilor (1987), Premiul pentru Căpitanul de cavalerie din Tatăl (1987), Premiul ATM pentru cel mai bun actor pentru Zilov din Vânătoarea de rate (1982).

În2002 aprimit Medalia „Meritul cultural” – gradul de Cavaler – oferită de preşedintele României, Ion Iliescu, pentru întreaga activitate.

Începând cu anul 1990, împreună cu alţi colegi ai Naţionalului ieşean şi ai Teatrului de păpuşi, a reînfiinţat şcoala ieşeană de teatru în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, unde, cu ajutorul omului de teatru Geta Angheluţă, absolviseră primii 20 de actori ai şcolii ieşene de teatru în anul 1994.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.