Pro și contra lucrului de acasă

sedentarism, calculator, inima

Să lucrăm de acasă ar putea stârni invidia multora dintre prietenii noștri. Unii și-ar putea dori să aibă un astfel de program flexibil pe care să-l gestioneze după cum vor, alții vor spune, probabil, că nu poate fi vorba de „un loc de muncă“, atât timp cât nu te duci la serviciu să muncești opt ore. Indiferent de părerile altora, trebuie să ținem cont de anumite argumente pro și contra, atunci când se pune problema lucratului de acasă.

Argumente pro

Întâi trebuie să ne facem un program. Nu oricine este făcut pentru un program de lucru de opt ore, între 9 și 17. Așa că, dacă îți este mai ușor să lucrezi noaptea și ești mai productiv, poți să alegi acest caz. Mai mult, în timpul zilei te vei putea odihni, poți să mergi la sala de sport sau să gătești. Un avantaj ar putea fi și faptul că scapi de aglomerația din trafic sau din mijloacele de transport în comun.

Crearea unui spațiu de lucru care chiar să te motiveze să muncești este destul de complicată. Așa că, dacă nu ne motivează modul în care ne-am aranjat spațiul de lucru ori diverse alte lucruri ne distrag de la ce avem de făcut, putem încerca să ne luăm laptopul și să mergem în parc, într-o cafenea sau, de ce nu, într-o bibliotecă unde, este mai liniște și unde ne putem concentra.

Partea favorită a lucrului de acasă este că avem mai mult timp și pentru animalul de companie. În plus, fiindcă nu suntem condiționați de un program strict, putem să luăm mici pauze când vrem. Să nu mai vorbim de faptul că putem da muzica mai tare, să potrivim aerul condiționat la ce temeperatură ne este pe plac, iar fereastra poate să stea deschisă tot timpul!

Argumente contra

Trebuie avut în vedere și că vor trece poate zile întregi în care să nu ne vedem cu nimeni, pentru că nu ieșim din casă. Dacă nu avem întâlniri programate cu prieteni sau nu mergem la sala de sport, lucrul de acasă ne poate însingura. Să nu ai colegi cu care să comunici în timpul zilei poate fi un mare dezavantaj, în funcție și de cât de sociabili suntem. De asemenea, un program strict înseamnă că trebuie „să ne strecurăm“ să ne plătim taxele sau ratele, să mergem la un control medical sau să dăm o fugă pentru a lua copilul de la grădiniță sau școală (ceea ce înseamnă învoiri de la șefi). Munca de acasă poate însemna deci și mai multe joburi în paralel, adică venituri importante, dar și un factor de stres și oboseală mai mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.