‘Procuroarea lui Dragnea’ desfiinţează o propunere PSD-ALDE

 ‘Procuroarea lui Dragnea’, aşa cum mai este cunoscută Alexandra Lăncrănjan,  desfiinţează una dintre propunerile PSD-ALDE de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Magistratul a explicat într-o postare de sâmbătă dimineaţă pe Facebook, cum e cu “neincalcarea prezumtiei de nevinovatie prin comunicarea publica a inceperii urmaririi penale fata de suspect“.

 “Curtea Europeana a Drepturilor Omului – Cauza Catana impotriva Romaniei – neincalcarea prezumtiei de nevinovatie prin comunicarea publica a inceperii urmaririi penale fata de suspect
“55. Art. 6 § 2 nu poate, cu toate acestea, împiedica, cu privire la art. 10 din Convenţie, autorităţile să informeze publicul asupra anchetelor penale în curs, dar cere ca acestea să o facă cu toată discreţia şi toată rezerva pe care o impune respectarea prezumţiei de nevinovăţie (Allenet de Ribermont, citată anterior, pct. 38).

56. Curtea subliniază că, în speţă, comunicatul de presă incriminat a informat publicul cu privire la decizia parchetului de a începe urmărirea penală împotriva reclamantului pentru infracţiunea de luare de mită. Subliniind importanţa alegerii termenilor utilizaţi de agenţii statului, Curtea reaminteşte că ceea ce e important pentru aplicarea dispoziţiilor citate anterior este sensul real al declaraţiilor în cauză, şi nu forma lor textuală (Lavents împotriva Letoniei, nr. 58.442/00, pct. 126, 28 noiembrie 2002). Or, în speţă, comunicatul de presă relata că reclamantul a fost surprins în flagrant, precum şi circumstanţele concrete constatate în cursul procedurii de organizare a flagrantului. Faptele relatate de comunicatul de presă pot fi înţelese ca o modalitate prin care Ministerul Public afirmă că existau suficiente probe pentru a justifica decizia sa de începere a urmăririi penale împotriva reclamantului (a se vedea, mutatis mutandis, Butkevičius împotriva Lituaniei, nr. 48.297/99, pct. 52, CEDO 2002-II).

57. În plus, Curtea observă că impactul cauzei şi importanţa pe care aceasta o avea în ochii opiniei publice rezultau din poziţia ocupată de reclamant, judecător la Judecătoria Piatra-Neamţ, în contextul luptei împotriva corupţiei, un subiect de interes atât pentru autorităţile naţionale, cât şi pentru marele public.

58. Având în vedere cele de mai sus, Curtea nu identifică, în speţă, nicio atingere adusă prezumţiei de nevinovăţie. Rezultă că acest capăt de cerere este în mod vădit nefondat şi trebuie respins în temeiul art. 35 § 3 şi 4 din Convenţie.””, este decizia citată de Lăncrănjan.

Alexandra Carmen Lăncrăjan este procuror DNA- Secţia de Combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi a instrumentat dosarul Tel Drum.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Sa traduca cineva pentru cititorii PSD/ALDE, EI NU INTELEG DIN-ASTEA, DE-AIA NICI N-AU COMENTAT!

    • Plimbă Marele Urs … , adică , mergi la plimbare … ! Ai uluit cititorii PSD/ALDE cu comentariul tău … , adănc , tocmai din sosul înțelepciunii .

    • Fata asta cu ochi albastrii nu este cunoscuta si sub numele de Veverita?

    • Corect! Toate comentariile pertinente si obiective/subiective sunt rase, tunse si frezate! Felicitari pentru impartialitate!

  2. Induiosatoare incapatanarrea procurorilor de a insista sa li se dea voie sa colaboreze cu unii jurnaliști de-ai casei: cand vor sa aresteze pe cineva, sustin in fata judecatorului ca impricinatul devine un pericol public daca e liber si argumentează ca opinia publica ar fi nemultumita, dupa ce ei, procurorii, împreuna cu unii jurnaliști famelici dau in presa stirea. Mai exact, opinia publica se inflamează pentru ca este incitata prin presa si asa,₩ apoi se justifica arestarea pentru a o calma. Stratagema a ținut pana acum.

    • Asa, si? Judecatorii le-au lasat in libertate pe Udrea si Bica. Unde sunt acum? Este evident ca procurorii au dreptate. Pana ce sentinta nu devine executorie, indiferent daca e favorabila sau defavorabila inculpatului, acesta trebuie sa fie permanent la dispozitia justitie. Cu atat mai mult atunci cand e nevinovat, pentru ca desi rar, se mai petrec si erori judiciare in ciuda numeroaselor instante prin care trece un proces.

  3. Cică se pregătește să preia șefia DNA-ului … !? Cel puțin , așa se laudă pe la colțuri , și că deja are … , multe la dublu …

    • Kovesi prim Ministru si Alexandra Lăncrănjan. N-ar fi rau deloc! Ele ar eradica talharia politica asupra avutiei nationale. Fara un climat de incredere si corectitudine din partea statului afacerile nu se vor dezvolta niciodata. Chinezii i-au executat pe toti marii lor corupti, in felul asta au asigurat firmelor in dezvoltare protectia necesara impotriva vampirismului economic practicat de politicienii corupti.

    • Kovesi prim Ministru si Alexandra Lăncrănjan la DNA. N-ar fi rau deloc! Ele ar eradica talharia politica asupra avutiei nationale. Fara un climat de incredere si corectitudine din partea statului afacerile nu se vor dezvolta niciodata. Chinezii i-au executat pe toti marii lor corupti, in felul asta au asigurat firmelor in dezvoltare protectia necesara impotriva vampirismului economic practicat de politicienii corupti.

  4. Elementul cheie in decizia respectiva e flagrantul, ori in rromania procurorii nostrii aveau obiceiul sa faca operatiunea cu 4-5 fotografi din presa casei, asta inseamna ca au dezvaluit informatii din cursul anchetei, lucru interzis de lege si proceduri. Domnisorica asta da un exemplu, de parca ar fi o decizie cadru si „societatea” o inghite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.