Procurorii CSM, reacţie la declaraţia Inspecţiei Judiciare

 Procurorii CSM au precizat, vineri, după informaţiile potrivit cărora Inspecţia Judiciară acţionează instituţia în instanţă după controlul de la DNA, că secţia nu îndeplineşte un rol pur formal de a reţine propunerile inspectorilor, ci stabileşte măsurile care se impun.

„Potrivit legii, activitatea Inspecției Judiciare constă, printre altele, în efectuarea de verificări a activității instanțelor şi parchetelor și formularea de propuneri corespunzătoare, însă atributul de a decide asupra măsurilor care se impun, revine exclusiv Consiliului Superior al Magistraturii, prin secțiile sale, tocmai în considerarea rolului său constituțional de garant al independenței justiției. În cadrul procedurii de aprobare a oricărui raport de control, Secția pentru procurori nu îndeplinește un rol pur formal de a reține propunerile formulate de inspectorii judiciari, ci exercită un rol activ în analizarea acestora şi stabilește măsurile care se impun. Astfel, aşa cum rezultă din prevederile art. 75 alin. (2) din Legea nr. 317/2004, ,«Raportul de inspecție (…), împreună cu obiecțiile formulate, se înaintează secției corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, care stabilește măsurile ce se impun pentru remedierea situației»”, a precizat Secția pentru procurori a CSM, în cadrul unui comunicat de presă.

Procurorii CSM au mai precizat că, în condițiile în care, cauza având ca obiect acțiunea introdusă de Inspecția Judiciară împotriva Hotărârii Secției pentru procurori nr. 686/2017 se află pe rolul Curții de Apel București – Secția a VIII-a de Contencios administrativ şi fiscal şi face obiectul dosarului nr. 1376/2/2018, nu fac comentarii pe marginea acestei situații, pentru a nu influența judecarea cauzei.

Precizările vin după ce Inspecţia Judiciară a anuntat că a acţionat în instanţă CSM, în cazul raportului de control de la DNA, după ce Secţia de procurori ar fi eliminat din raport anumite constatări faptice, ceea ce relevă un precedent periculos, a declarat, pentru MEDIAFAX, inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei, Gheorghe Stan.

„Pot să confirm că, în acest moment, există înregistrată pe rolul instanţei de contencios administrativ o acţiune a Inspecţiei Judiciare prin care contestăm hotărârea Secţiei pentru Procurori a CSM, de aprobare a raportului de control al DNA. Am făcut acest demers pentru că, în opinia conducerii, acest precedent este unul periculos pentru independenţa Inspecţiei Judiciare, cât şi a inspectorului judiciar”, a declarat inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, exclusiv pentru MEDIAFAX.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pentru acest motiv si nu numai Inspectia judiciara trebuie sa fie un organism independent.Ceea ce trebuia demonstrat se demonstreaza cu aceasta interventie.

  2. Vedeti in hal de nebunie institutionalizata a ajuns acesta tara!? Oare pana cand!?

    • asa arata un stat calarit de servicii straine. SRI nu este capbil sa mentina legalitatea si sa lupte pentru separatia puterilor in stat, totul devenind lichid, fara granite, autoritatile calcindu-se intre ele pe picoare, facind scanadal unele impotriva altora. un lucru este evident: scopul actiunilor a fost paralizarea legiuitorului si blocarea activitatii sale dind astfel posibilitatea altor structuri sa adauge la lege. e ca un stup zapacit in care este o harmalaie de nedescris si in care nimeni nu se intelege cu nimeni. dar sa mai percepi actiunile si scopul acestora? este genul de situatie care camufleaza perfect atiunile intreprinse in scopuri ce nu tin de interesele noastra ca tara si natiune.

  3. „Procurorilor” CSM, nu voi faceti cercetari, verificari, controale,etc. asupra comportamentului deontologic sau ale incalcarilor de lege ale procurorilor. Voi doar analizati si dispuneti masuri de luat, conform legii, asupra vinovatiei procurorilor verificati de Inspectia Judiciara.Asa dispune legea, nu introziunea voastra brutala in activitatea Inspectiei. Ce ati facut voi este un adevarat scarilegiu la adresa insasi a ratiunii legale de a fi a Inspectiei, un amestec brutal, grosolan si primitiv. Alo, Stat si Parlament Roman, daca si la acest nivel se intampla astfel de faradelegi si nelegiuiri inseamna ca suntem morti. Alo, doamnelor Tarcea, Marcu, Carmen Dan, Viorica Dancila, domnilor Hellvig si Predoiu, oare au fost anihilati de tradatorii interni si externi toti ofiterii si judecatorii patrioti din structurile de informatii si de forta ale Statului Roman. Si in aceasta materie „procurorii” batjocoresc si nelegiuiesc legi in vigoare menite a ne proteja, Cum e posibil asa ceva si cat mai suportam aceasta batjocura nationala…?!

  4. Sectia de procurori trebuia sa studieze raportul si sa dea o solutie, argumentata. Pentru fiecare punct din raport trebuia sa vina cu un raspuns, da/nu, argumenatat si cu rezultatul care se impune. Din ce miroase acolo, sectia de procurori a scos cateva puncte din raport, care probabil impuneau niste sanctiuni, pentru ca nu aveau argumente care sa justifice refuzul de a ii trage la raspundere pe vinovati, lucru care a enervat IJ, adica noi muncim si voi va bateti joc, sa va protejati oamenii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.