Procurorii: Vlad Voiculescu, abuz cu consecinţe deosebit de grave

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este oficial urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie. Pe numele său au fost formulate două acuzații. 

Procurorii DNA anunţă, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul

VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcţia de ministru al Sănătăţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte),

– complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre”, a transmis DNA, într-un comunbicat de presă.

Potrrivit documentului citat, ”statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”.

”În contextul menţionat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, ”suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer”.

”Precizăm că acest memorandum ar fi fost susţinut spre aprobare în şedinţa Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii”, a mai transmis DNA.

Procurorii anunţă că suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Totodată, DNA a anunţat vineri că fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.

Anunţul vine după ce Ioana Mihăilă a fost vineri la sediul DNA unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre.

„De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt – out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, arată anchetatorii.

DNA spune că Ioana Mihăilă, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi iniţiat un memorandum aprobat la data de 13 mai 2021 de către Florin Vasile Cîţu, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţi de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

„Aceste demersuri s-ar fi desfăşurat în condiţiile în care suspecta ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane”, se precizează în comunicatul DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

 1. toata Romania e vinovata,mai putin Voiculescu si probabil USR
  nataraul merita cea mai grea sentinta

 2. voiculescu USR transforma cu gura mare un proces penal in proces politic.asta e directiva USR;madam Mihaila e mult mai rationala

 3. La puscarie cu voi criminalilor ! Vreau sa ii vad si pe ceilalti in fata judecatorilor ,cei care ne inpuneau sa ne vaccinam ,spunindu-ne ca numai vaccinati, vom reusii sa scapam de Corona .Toti astia aveau interesul sa se consume cit mai multe doze si sa se faca comenzi cit mai mari .Toti criminalii astia trebuiesc strinsi acum si arestati !

 4. Onor Parchetul,daca ar fi el onor Parchet,are posibilitatea sa extinda urm.penala si pt.fals si uz de fals,cercetindu-i actele de studiu inca inexistente intrucit nu a facut niciodata dovada studiilor superioare,deci a conditiilor de a ocupa functia.
  Prin vestmintele Statului Roman,al institutiilor pt.care platim sume imense si el face datorii publice imense,curg zoaiele diferitilor infractori fofilati prin relatii(straine),unchi secu si mita sub diferite forme:intr-un stat in care SRI sau alt serv.de informatii simplu serviciu de specialitate prevazut de Constit fara nici-un fel de atributii de putere,dar ingrasati ca porcul,ca porcii de subminatorii legilor si st.de drept politic,fricos si tradator-isi dau avizul la numiri,angajari,ocupari de functii,nu este mirare ca patrund indivizi dubiosi cum este acest neposesor de acte de studii-singurele ce i-ar dovedi calitatea-pe care insa nu o dovedeste.

 5. Prostia la nivel de guvern nu se pedepseste in nici o tara cu pretentii. Dar in Romania securista a lui Iohanis ar fi o premiera mondiala. Practic Voiculescu si Mihaila au confirmat nivelul redus de inteligenta al tuturor USR-istilor. Au mai confirmat odata acest adevar cu acel guvern ZERO de trista amintire.

 6. Cotidianule, civilizat și democratic ar fi să redați și poziția celor acuzați. Voiculescu spune că nu el a coordonat vaccinarea ci col. Gheorghiță, care raporta ministrului Apărării Ciucă și lui Cîțu. Ba mai mult, ar fi spus în ședința de guvern că sunt prea multe dozele propuse. Dacă se adeverește (prin desecretizarea înregistrărilor ședințelor de guvern) că Voiculescu spune adevărul, nu e degeaba și nedrept tot linșajul ăsta, intenționat de fapt, pentru a pune capac creșterii USR (atacatorul privilegiilor magistraturii) în sondaje, ceea ce ar slăbi poziția PSD (apărătorul pensiilor speciale și al avantajelor privilegiaților) după alegeri?
  Apropo, încă nu s-a întors col. Gheorghiță din țările calde, unde plecase cu noua lui gagică (nouă pentru el desigur)?

 7. aveau intotdeauna nevoie de un dusman al poporului, acum este Voiculescu? Daca va veti pacali din prostie sau din interes, cine ii plateste daune si cum ii refaceti imaginea?
  Daca asistam la o fumigena lansata de sectia dezinformare, pentru a uita poporul de foame, frig si taxe???

 8. Atata timp cat la acest JAF AL ROMANIEI a participat, printre altii, si tanti ur$$ula de la uie, acest TRADATOR DE TARA poate sa doarma linistit! Deneeaul stie,stie,stie ce statut are aici la noi in colonie si n-o sa il lase pe securiciul voiculescu sa faca mititica! Poate o sa ii dea o mica mustrare, asa, de ochii lumii , pt babuini Intr-unul din comentariile, cu apropouri, aparute in presa, se spunea ca-se pare?- ca voicule$$escu are un atu pe manica, in fata deneaului.Care? Banii Romaniei au fost pierduti de barbatu ur$$ulei la bursa cu criptomonedele! Nu se atinge baschetbolosta chioveshy de el ca e sefa la PG muie si se apuca deneeaul nostru subordonat ei, sa il pedepseasca pe voiculescu & co??? PS Si totusi, in tot acest timp, securicii nostri cu salarii marite recent cu 25% unde au fost sa impiedice acest ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA? ca de dat din gura si plans in batiste, pe la teveuri si presa, vad ca da?

 9. Pariu ca borfasii astia nu vor pati nimic? Pentru ca este si Ciolanis, turistul national implicat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.