Profiturile-record ale Gazprom și OMV Petrom

Compania rusă Gazprom a prognozat joi o scădere a producției de gaze de aproximativ 4% în acest an, într-un alt semn al impactului sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, după ce gigantul din domeniul petrolului și gazelor a raportat un profit record pentru anul trecut, anunță Reuters.

Gazprom a precizat într-un comunicat că profitul său net a ajuns la 2.090 de miliarde de ruble (29 miliarde de dolari) în 2021, în creștere de la 135 de miliarde de ruble în anul financiar 2020, afectat de pandemie, în urma creșterii prețurilor la petrol și gaze.

Compania controlată de Kremlin se aștepta anterior ca profitul său din 2022 să depășească recordul din 2021, dar sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană în legătură cu ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” din Ucraina și-au pus amprenta asupra economiei rusești.

Gazprom a fost în prima linie a răspunsului Rusiei, interzicând miercuri exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti în ruble.

Deși sancțiunile au dus la un nivel sporit de incertitudine economică în Rusia, Gazprom a declarat că situația nu a „pus sub semnul întrebării coerența” operațiunilor sale.

Gazprom a mai spus că vânzările sale din 2021 au crescut la 10.200 de miliarde de ruble, de la 6.300 de miliarde de ruble în 2020.

OMV Petrom, cel mai mare profit trimestrial din istorie

Compania petrolieră OMV Petrom, controlată de austriecii de la OMV, a raportat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 1,75 miliarde de lei, ceea ce în seamnă cel mai înalt câștig net trimestrial obținut de firmă. Precedentul record a fost de 1,41 miliarde de lei, înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2018. Rezultatul de acum este generat în special de explozia prețurilor produselor energetic la începutul acestui an.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 145% comparativ cu T1/21, susținută în principal de prețuri mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari ale vânzărilor de produse petroliere și electricitate. Vânzările din Rafinare și Marketing au reprezentat 49% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Gaze și Energie au reprezentat 51%. Vânzările din Explorare și Producție au reprezentat doar 0,1%, după vânzarea filialelor din Kazakhstan în T2/21 (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).

Evenimente semnificative în primul trimestru

OMV Petrom a finalizat primul parc fotovoltaic care furnizează energie verde pentru operațiunile proprii. În ianuarie, deținerea Fondului Proprietatea în OMV Petrom a scăzut la 2,98% ca urmare a vânzării unui procent de 4% prin intermediul unui plasament privat accelerat. OMV Petrom s-a alăturat eforturilor societății civile și ale autorităților din România de sprijinire a refugiaților din Ucraina în cooperare cu UNICEF și Crucea Roșie Română.

Gestionarea riscurilor

Sfera de activitate a OMV Petrom, atât cea existența, cât și cea planificată, precum și piețele pe care operează, expun Grupul la riscuri semnificative, cum ar fi riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscul valutar, riscul operațional și riscurile strategice.

Conform ultimului exercițiu de evaluare a riscurilor desfășurat de către Grupul OMV Petrom în martie 2022, principalele incertitudini care pot influență rezultatele Grupului rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare.

Prin natura activității de extracție, procesare, transport și vânzare de hidrocarburi, OMV Petrom este expusă în mod inerent riscurilor de siguranță și de mediu. Prin intermediul programelor sale de HSSE și de gestionare a riscurilor, OMV Petrom își menține angajamentul de a rămâne aliniată standardelor din industrie.

În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimii ani oficialii OMV Petrom au observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare puse în discuție și/sau implementate. Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întreg mediul de afaceri.

OMV Petrom monitorizează continuu conflictul existent între Rusia și Ucraina și orice sancțiuni și contrasanctiuni suplimentare care decurg din acesta.

Societatea analizează în mod regulat impactul potențial asupra sferei sale de activitate. Întreruperile în fluxurile de mărfuri dinspre Rusia spre Europa ar putea determina creșteri suplimentare ale prețurilor energiei în Europa, care au atins niveluri record în T1/22, și ar putea accelera riscul de inflație a costurilor.

Sancțiunile împotriva Rusiei și contrasanctiunile emise de Rusia ar putea duce la perturbări în lanțurile globale de aprovizionare și la lipsuri, de exemplu, de materii prime, produse agricole și metale și, în consecință, ar putea crește și mai mult riscul de inflație.

OMV Petrom continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile și să evalueze în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie și a lichidității Grupului.

OMV Petrom răspunde situației cu măsuri specifice pentru a proteja stabilitatea economică a Societății și aprovizionarea în siguranță cu energie.

Izbucnirea globală a pandemiei COVID-19 continuă să aibă un impact major asupra evoluției economiei globale. Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din întreagă lume că urmare a apariției unor noi variante ale virusului, combinată cu întreruperi în lanțurile de aprovizionare și cu inflația ridicată ar putea duce la întârzierea redresării așteptate a cererii. Consecințele pandemiei COVID-19 și ale altor perturbări constatate în prezent, precum și amploarea și durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. OMV Petrom răspunde situației făcând din sănătatea și bunăstarea fiecărui angajat o prioritate principala

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4609 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.