Prognoza meteo: Cum va fi vremea până pe 27 august

Regimul termic preconizat de către meteorologi în perioada 14-27 august se va încadra în limite normale pentru această perioadă, cu excepţia zonei Banatului, Maramureşului şi Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi de 35 de grade Celsius, în special în ultima parte a intervalului analizat, conform estimării ANM, publicată marţi.

În zona Banatului, la începutul intervalului de prognoză, temperaturile medii vor avea o tendinţă de creştere uşoară de la o zi la alta, iar între 17 şi 20 august se vor menţine constante la valori comparabile cu mediile multianuale ale perioadei, de aproximativ 29-30 grade Celsius, ziua, şi 15 grade Celsius noaptea. După data de 20 august, temperaturile vor marca o nouă creştere, vremea devenind călduroasă, caniculară chiar în jurul datei de 24 august, când media maximelor va atinge 35 de grade Celsius. În ultima parte a intervalului analizat se va manifesta o tendinţă de scădere a temperaturii aerului, cu două-trei grade, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.

În Crişana, regimul termic va avea o tendinţă de creştere în primele zile ale intervalului de prognoză, iar apoi, între 17-20 august, temperaturile se vor menţine apropiate de cele normale pentru această dată. Ulterior, între 20 şi 24 august, valorile termice vor creşte treptat, ajungând să caracterizeze o vreme călduroasă, chiar caniculară în cursul după-amiezelor şi abia în ultimele zile ale perioadei de prognoză se va produce o uşoară scădere a temperaturii aerului, spre valori medii de aproximativ 31 grade Celsius pe timpul zilei şi 17 grade Celsius noaptea. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută în cea mai mare parte a perioadei de prognoză şi doar izolat şi trecător vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată.

Pentru regiunea Transilvaniei, după primele două zile mai răcoroase, temperaturile medii vor creşte uşor, vremea devenind normală din punct de vedere termic între 17 şi 20 august. Mai departe, regimul termic va marca o creştere constantă, spre valori medii ale maximelor diurne de circa 30-31 de grade Celsius (în intervalul 23-27 august), când vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru ultima decadă a lunii august. Ploile se vor semnala trecător şi doar izolat şi posibil însoţite de descărcări electrice.

În Maramureş, o creştere a temperaturilor se va produce între 14 şi 17 august, apoi regimul termic se va menţine constant la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei până pe 19 august. Ulterior, temperatura aerului va marca o creştere mai accentuată, vremea devenind călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 32-33 grade Celsius în jurul datei de 24 august, după care tendinţa va fi de uşoară scădere. Probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice va fi mai mare în primele două zile ale intervalului de prognoză şi, din nou, în jurul datei de 19 august. În rest, doar cu totul izolat şi trecător sunt posibil ploi de scurtă durată, slabe cantitativ.

Prognoza ANM arată că, în zona Moldovei, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, mediile temperaturilor minime se vor menţine constante la valori relativ scăzute, în timp ce maximele vor creşte usor de la o zi la alta. După data de 17 august, tendinţa de creştere a valorilor termice se va accentua şi vremea va deveni mai caldă decât în mod normal pentru ultima decadă a lunii august, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge 32 grade Celsius în jurul datei de 24 august. Precipitaţii importante cantitativ sunt prognozate în primele zile ale intervalului şi, din nou, în jurul datei de 19 august, pe arii relativ restrânse.

În Dobrogea, regimul termic se va menţine constant până pe 20 august, apoi va marca o creştere uşoară, pentru ca după data de 22 august şi până la sfârşitul intervalului de prognoză să urmeze o nouă perioadă de staţionaritate la valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 30 grade Celsius şi ale celor minime de 19 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.

În Muntenia, mediile temperaturilor maxime se vor menţine la valori de 28-29 grade Celsius până pe data de 20 august, după care vor marca o creştere spre valori de 34 grade Celsius, în intervalul 22-27 august, când vremea va deveni călduroasă.

Pentru zona Olteniei, meteorologii estimează că, între 14 şi 22 august, temperatura aerului va avea o tendinţă generală de creştere, de la valori medii ale maximelor diurne de 28 grade Celsius la începutul acestui interval, spre 34 grade Celsius între 22 şi 27 august, când vremea va deveni călduroasă. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în creştere de la aproximativ 14 grade Celsius, la începutul perioadei de prognoză, spre 18 grade Celsius, la sfârşitul acesteia.

La munte, după primele două zile mai răcoroase, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 13 grade Celsius, regimul termic va marca o creştere treptată, iar aceste medii vor atinge valori de 20-22 grade Celsius, în intervalul 22-27 august. Mediile minimelor nocturne vor fi şi ele în creştere, de la valori de 5-6 grade Celsius la începutul intervalului de prognoză, până la aproximativ 12 grade Celsius, la sfârşit. Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine scăzută şi doar izolat şi trecător vor cădea ploi slabe, de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.