Proiect inedit în stațiile de metrou din București 

Cei care tranzitează staţia de metrou Piaţa Unirii vor avea la dispoziţie un raft plin cu cărţi, respectiv un fond de carte iniţial, care va fi pus la dispoziţie de către Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României.

Cărţile vor putea fi consultate pe loc sau vor putea fi împrumutate acasă, condiţia fiind ca ele sa fie aduse înapoi sau să fie înlocuite cu alte volume, informează BMB, într-un comunicat.

Lucrările vor trebui să nu aibă deteriorări fizice, cum ar fi lipsa unor părţi din lucrare, pagini distruse, să nu prezinte deteriorări chimice sau biochimice şi să nu fie publicaţii străine cu valoare informaţională şi documentară de mică importanţă.

Iniţiat de Biblioteca Naţională a României, proiectul pilot „Biblioteca de la Metrou”, care urmează să fie extins şi în alte staţii de metrou, a fost lansat joi, de Ziua Naţională a Lecturii. La eveniment au participat și politicieni, conform fotografiilor date publicității.

Obiectivul iniţiativei este acela de a stimula interesul pentru lectură şi de a facilita accesul la cultură pentru un număr cât mai mare de persoane, oferind acces la o gamă variată de cărţi, direct în staţiile de metrou.

„Practic, începând de astăzi, Biblioteca Metropolitană Bucureşti va merge, zilnic, cu metroul, prin cărţile pe care călătorii le vor purta cu ei, din staţie în staţie, până în propria casă. Proiectul cultural „Biblioteca de la Metrou” este o iniţiativă extraordinară, în contextul în care cercetările de la Nielsen Book Data subliniază că generaţia Z preferă cărţile tipărite, reprezentând 80% din achiziţiile din noiembrie 2021 până în 2022. Bibliotecile raportează, de asemenea, o creştere a utilizatorilor generaţiei Z care preferă liniştea, în detrimentul cafenelelor zgomotoase. În Marea Britanie, vizitele la bibliotecă au crescut cu 71%. Prin astfel de iniţiative, nu putem decât să sperăm că, într-o zi, şi în România ne vom bucura de asemenea procente”, a declarat managerul general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Ramona Mezei, citată în comunicat.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, este partener, alături de Metrorex în acest proiect. Metrorex va asigura spaţiul necesar pentru depozitarea cărţilor, în timp ce Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României vor contribui cu resursele literare.

Statisticile recente publicate de Institutul Naţional de Statistică indică faptul că aproximativ 11,1 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an, din diverse motive, inclusiv lipsa timpului sau interesului, proiectul lansat propunându-şi să exploreze noi modalităţi de a încuraja lectura în rândul populaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. N-ar fi fost mai simplu sa reinfiinteze bibliotecile in scoli? Stiti ca mai nou nu se mai spune rama de metrou, se spune ranga de metrou.

  2. Asta imi aduce aminte de Drula care a distrus si el ceva , patiseriile sindicatului ca sa lupte chipurile cu coruptia! De facut ceva util nu s-a ocupat pentru ca useristii nu fac ninic util niciodata ei sunt doar cu interzisul.

  3. Una dintre ideile tampite,acoperite de ridicol in alte parti ale lumii si chiar in Romania:carti furate,utilizate ca hartie higienica,etc
    Nimic nou in tara cretinilor

  4. Cică urmașii lui Frans Eemil Sillanpaa au cerut ca romanul Hiltu și Ragnar să fie redenumit: Drulă și Ranga. De asemenea, romanul Creanga de aur al lui Sadoveanu va fi redenumit Ranga de aur.

  5. De ce nu? Cartile carora le trebuie ani lumina sa ajunga sub ochii vreunui cititor. Ca sticlele cu mesaje aruncate pe oceanele lumii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.