Proiect strategic pentru presă, lansat de un deputat

Fondul de cooperare și coeziune mass-media România – Republica Moldova”, proiect strategic de finanțare a presei independente și de calitate de peste Prut, a fost lansat de Ziua Mondială a Libertății Presei, de către deputatul PNL Matei Dobrovie.

Într-un context dominat de propagandă rusească agresivă și dezinformare la care sunt supuși cetățenii R.Moldova, presa independentă de limbă română are o misiune extrem de importantă. Pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confrunta deja: cvasi-monopolul forțelor pro-ruse asupra audiovizualului, accesul îngreunat la finanțări, lipsa de acces la publicitate, intimidări din partea puterii, se precizează într-un comunicat de presă.

„Scopul proiectului ”Fondul de cooperare și coeziune mass-media România – R. Moldova este cel de a susține mass-media independentă și de calitate din R. Moldova pentru a facilita crearea spațiului informațional comun, pentru a contracara propagana rusească și a crește prezența mediatică românească dincolo de Prut.

În momentul de față în proporție de 90% din televiziunile cu acoperire națională din Republica Moldova sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse. Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita România, Uniunea Europeană și valorile sale fundamentale: democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Manipularea mediatică are efecte negative chiar asupra direcției europene a Republicii Moldova.

Scopul general al acestui Fond este consolidarea unui sector mass-media sustenabil și sănătos, capabil să-și îndeplinească rolul în susținerea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Republica Moldova.

Obiective:

1. Crearea spațiului informațional comun România – Republica Moldova;
2. Combaterea știrilor false despre România și Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum și viceversa, combaterea știrilor false despre R. Moldova în România și Uniunea Europeană;
3. Profesionalizarea jurnaliștilor atât din România, cât și din Republica Moldova;
4. Susținerea jurnalismului de investigație în Republica Moldova;
5. Creșterea cooperării și transferului de expertiză între jurnaliștii din România și Republica Moldova.

Fondul de Cooperare Mass-media România – R. Moldova propune două instrumente financiare: (1) „Consolidarea mass-media” (destinat trusturilor de presă, agențiilor de știri, televiziunilor și alte instituții media cu experiență dovedită de minim 3 ani) și (2) „Jurnalistul independent” (destinat inițiativelor jurnalistice bazate pe idei inovatoare și metode noi de utilizare a tehnologiilor moderne în mass- media, precum și investigațiilor jurnalistice). El ar urma să funcționeze în cadrul RoAid (Agenția română de cooperare internațională pentru dezvoltare) sau al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova“, se arată în același document.

Acest demers constituie, totodată, o invitație la dezbatere asupra rolului pe care trebuie să și-l asume România în relația sa cu Republica Moldova. Astfel, așteptăm sugestiile tuturor celor interesați la adresa de e-mail cabinetparlamentardobrovie@gmail.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Câinele moare de drum lung și prostul de grija Republicii Moldova.
    Dacă la Chișinău ar fi existat vreodată cea mai mică umbră de intenție unionistă, sau măcar rusosceptică, Republica Moldovenească s-ar fi numit Republica Basarabia. ”Moldova” e numele pe care i l-a dat Stalin, iar păstrarea lui e semnalul cel mai clar că Basarabia e pierdută pentru totdeauna, așa cum mankurtul lui Aitmatov e pierdut pentru maică-sa.
    Hai să nu ne pierdem și noi timpul și banii făcându-ne că lucrăm pentru ”frații noștri”. Mortul de la groapă nu se mai întoarce. 30 de ani sunt prea de ajuns ca să fii sigur de deces. Să ne îngrijim de cei vii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.