Promisiuni în loc de ajutor pentru copiii bolnavi de diabet

diabet

Am prezentat recent pe site-ul Cotidianul un amplu material despre destinul copiilor bolnavi cu diabet care au avut ghinionul să se nască într-o țară ai cărei conducători sunt impasibili la problemele lor. Și semnalam atunci o situație dramatică: mii de copii diagnosticați cu diabet sunt chinuiți anual cu mii de înțepături pentru că statul nu este în stare să deconteze banii pentru un dispozitiv care le-ar curma suferința.

Este vorba de un senzor de monitorizare, care înlocuiește metoda clasică de verificare a glicemiei, prin mai multe înțepături într-o singură zi. Ba mai mult, acest dispozitiv, conectat la un telefon, ar putea alerta părinții în orice moment în care copilului îi crește sau îi scade glicemia. Dispoztiviul costă undeva peste 1.000 de euro, și nu toți părinții și-l pot permite. Și nu prețul de achiziționare al lui ar fi marea problemă, ci consumabilele, care și acelea ar costa undeva la 250 de euro pe lună, sau, în cazuri fericite, la două luni.

Și pentru statul român, dispozitivul pare destul de scump, având în vedere că de-abia acum se scotocește prin buzunare și încearcă să facă rost de bani.

Cheltuieli greu de suportat pentru părinți

Robert are 11 ani şi până acum patru ani era un copil sănătos, sau cel puţin aşa au crezut părinţii. Când a început să urineze foarte des, mama l-a dus la medic şi a aflat că băiatul ei are diabet. Robert trebuie să se testeze zilnic, chiar şi de 6 ori pe zi , ca să fie sigur că glicemia nu a scăzut sau nu a crescut. La orice semn de pericol, îşi injectează insulina. După patru ani de înţepături, părinţii au reuşit să îi cumpere un aparat care măsoară glicemia folosind senzori şi care costă 1.600 de euro. O parte din echipament trebuie schimbată, ceea ce înseamnă alţi 300 de euro pe lună.

S-a făcut un calcul: cu doi senzori lunar subvenționați, diferența să o suportăm noi. Aceste costuri lunar, implica încă un 3% din Programul Național de Diabet, ceea ce pentru statul român nu este un capăt de țară”, spune Livia Grigore, mama lui Robert.

Viața lor s-a îmbunătățit decât copilul are senzor pentru că, în primul rând, acesta a scăpat de înțepături, iar dacă este ceva în neregulă, părinții primesc alertă și intervin imediat.

Noile promisiuni ale Ministerului Justiției

Ministrul Sănătăţii promite să intervină. „Dispozitivul a fost evaluat, urmează să fie depus dosarul la Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontare, pentru intrarea în program”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. Însă, nu sunt singurele lipsuri pentru bolnavii de diabet. „Lipseşte un număr necesar cu pompe de insulină, lipsesc cu desăvârşire senzorii de monitorizare a glicemiei, lipseşte acel glucagon care ne ajută în tratatea unei hipoglicemii severe”, spune Cristina Petruţ, vicepreşedintele Federaţiei Pacienților cu Diabetici.

În lipsa senzorilor de monitorizare a glicemiei, un copil este înţepat în medie de 3600 de ori într-un an, altfel spus între 6 și 9 ori pe zi. Dacă Ministerul Sănătăţii se va ţine de cuvânt, mii de copii nu vor mai fi înţepaţi zilnic pentru testarea glicemiei. Între timp, numărul celor mici care fac diabet creşte îngrijorător, de la un an la altul. Copiii ajung să fie diagnosticaţi când boala este deja avansată pentru că simptomele pot duce cu gândul la o simplă indigestie.

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă şi distruge celulele din pancreas responsabile de producerea insulinei. Ca să-i ajute pe părinţi să fie atenţi la semnele bolii, autorităţile au lansat o campanie.

Pentru tratarea unui bolnav cu diabet, statul român plăteşte anual 490 de dolari. Asta în timp ce în Bulgaria suma poate ajunge la 1.200 de euro, iar în Austria, Elveţia şi Danemarca este cuprinsă între 6.000 şi 11.000 de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.