Protecţie culturală într-o zi de 13 decembrie

Bacău

MUZICĂ. Elevii clasei a X-a A a C.N.A „George Apostu” au invitaţi de seamă pentru concertul „Visul unei nopţi de vară” la sala Ateneu de la ora 17.00. Alături de tinerii muzicieni sunt pianistul Abel Edison Corban şi Andrei Ciobanu. Biletele costă 10 lei. Vă aşteptăm cu drag!

Baia Mare

MUZICĂ. Gala Folk „Mai devreme de Crăciun” are loc de la 18.00 în Teatrul Municipal (Str. Crişan nr.8). Printre invitaţi se numără Grupul Ecolul, Orizont ’77, Majay Gozo, Focul Viu şi Ștefania Iacob.

Braşov

CLASIC. Vienna Magic – Christmas Edition este un eveniment care dă ocazia orchestrei Johann Strauss Ensemble să întâlnească publicul braşovean de la ora 19.00, la Teatrul „Sică Alexandrescu”. Cu siguranţă a devenit o tradiţie pentru melomanii români să celebreze sărbătorile de iarnă pe ritmurile fermecătoare ale muzicii clasice vieneze. Îndrăgita orchestră Johann Strauss Ensemble, condusă de Russel McGregor, nu îşi va dezamăgi publicul nici în acest an şi va reveni în ţara noastră, pentru al 12-lea an consecutiv, în cadrul unui amplu turneu naţional.

Bucureşti

LECTURĂ. Ştefania Mihalache şi Florin Dumitrescu vă dau întâlnire la M60 (Strada Mendeleev, 2) de la 18.30 pentru o seară de poezie, cu lecturi din volumele apărute în colecţia Vorpal: „Sisteme de fixare şi prindere” şi „Dodii”.

MUZICĂ. Cari Tibor Project este concertul de la Unteatru (Str. Ilfov 1) de la ora 21.00.
Cari Tibor este compozitor, pianist şi iniţiatorul unor dintre cele mai interesante proiecte artistice din acest an. Formula acestor evenimente este, neîndoielnic, unică în peisajul muzical autohton. Alături de pianist sunt Aida Sosic (voce), Daniela Tocari (voce), Ilko Gradev (acordeon) şi Szabo J. Attila (violoncel). Peste 100 de artişti cântă alături de Cari Tibor în acest original proiect de autor. Biletele costă 35 de lei.

DEZBATERE. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), în colaborare cu Biblioteca Naţională a României, organizează de la ora 15.30, dezbaterea „Dictatura comunistă şi drepturile individuale. Învăţături din perspectivă democratică”. Manifestarea este prilejuită de găzduirea în sălile expoziţionale ale Bibliotecii Naţionale (Pergament, Scriptorium, Papirus – parter, aripa Dâmboviţa) a expoziţiei foto-documentare „Comunismul în România”. La eveniment vor lua cuvântul ES Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Prof. Dr. Virgiliu Țârău, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Octavian Gordon, Director al Bibliotecii Naţionale a României, şi Radu Preda, Preşedinte executiv IICCMER (moderator). Dezbaterea are loc în română şi germană. Este asigurată traducerea simultană.

CLASIC. E la ora 19:00, Sala mică a Ateneului român le are pe scenă pe Oana Leonte (flaut) şi pe Denisa Partenie (pian) în cadrul stagiunii de marţi seara. În program sunt piese de Francis Poulenc (Sonata pentru flaut şi pian), Eugene Bozza (Image pentru flaut solo), Ch. Marie Widor (Suita op. 34), Friederich Kuhlau (Divertisment nr. 6 pentru flaut şi pian) şi Lowel Liebermann (Sonata pentru flaut şi pian).

MUZICĂ. Ultimul concert „Jazz pe româneşte” din anul 2016 va avea loc de la ora 19.00, la Sala Radio cu prestigioasa participare a Big band-ului Radio condus de Ionel Tudor. Invitat special este Berti Barbera.

CLASIC. Catedrala Sf.Iosif din Capitală găzduieşte un concert tradiţional de Crăciun pe care îl oferă Orchestra Română de Tineret, cu participarea lui Giorgio Benati la orgă (Italia). Publicul se va putea bucura de creaţii semnate de Georg Friedrich Haendel, Joseph Haydn, Antonio Salieri, Tommaso Albinoni şi Antonio Vivaldi. Ora de începere este 19.00.

Cluj Napoca

TEATRU. Montarea lui Alexandru Dabija „Sânziana şi Pepelea” se joacă la Teatrul Naţional de la ora 19.00. Biletele au preţuri cuprinse între 10 şi 50 de lei.

CLASIC. Recitalul pianistei Dana Borşan din Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” începe la 19.00 şi se numeşte „Clasic pur”.

MUZICĂ. Cercul Muzical de la Litere vă invită la o seară de colinde. În cadrul spectacolului, vor interpreta: Cercul muzical de la Litere, precum şi solişti din cadrul Cercului Muzical. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul Mihai Eminescu, din cadrul Facultăţii de Litere, de la ora 19.00.

Iaşi

MUZICĂ. Tingvall Trio (Germania) şi Arcuş Trio (România) sunt de la 19.30 la Biblioteca Centrală Universitară „Mihail Eminescu” (Str. Păcurari nr.4).

Sibiu

UMANITAR. Gala Umanitară „Credem în tine” va avea loc la Sala Thalia de la ora 19:00. Spectacolul este realizat de Radu Nechifor, toţi artiştii participând din dorinţa de a dărui – fără recompense financiare.

TEATRU. „Bidermann şi incendiatorii” (foto TN „R.S.”) de Max Frisch, premiera semnată de Gavril Pinte luna trecută, se joacă de la ora 19.00 la Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Distribuţia este compusă din Anca Cipariu, Alexandra Murăruş, Renate Müller-Nica, Fabiola Petri, Cristina Blaga, Denisa Lupu, Daniel Bucher, Cătălin Neghina, Lucian Pană, Daniel Plier, Valentin Späth, Liviu Vlad, Viorel Raţă şi Alexandru Malaicu. Biletele costă 15 lei.

Suceava

CLASIC. Casa de Cultură a Studenţilor din cadrul Universităţii „Ștefan cel Mare” organizează un spectacol extraordinar de operă şi balet cu artişti ai Operei Naţionale Române Iaşi de la ora 19.00 în Sala Cinema Modern. Unde se află Centrul Cultural Bucovina.

Târgu Mureş

TEATRU. La Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu-Mureş (Piaţa Teatrului nr. 1) are loc reprezentaţia montării după I. L. Caragiale „Scrisoarea pierdută”. Cunoscuta piesă revine în haine contemporane în regia lui Gavril Cadariu şi conceptul Alinei Nelega. Noua lectură scenică este susţinută şi de fragmente de text original, sub titlul „Prea multă vorbărie”. Propunerea trupei Teatrului Naţional Tg. Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”, este de a rediscuta acest text important al culturii noastre, insuflându-i spiritul de azi.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.