Protest după blocajul din CSM

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), respectiv Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Victor Alistar, susțin că votul pentru desemnarea președintelui instituției ar fi trebuit să se reia marți, de la ora 14.30, când a fost programată o nouă ședință de plen.

„Astăzi, 10 decembrie 2019, au fost convocate două ședințe de plen cu ordine de zi diferită, prima având ca obiect raportul activității CSM pe anul 2019 și alegerea conducerii Consiliului pentru anul 2020, cea de-a doua fiind ședință de ordine de zi regulată. Nu am dorit să participăm la ședința celui de-al doilea Plen pentru că (…) în caz de paritate de voturi și după reluarea votului în cadrul primului plen, procedura de vot pentru alegerea noului președinte al CSM trebuia să fie reluată în următoarea ședință a plenului, adică cea de la ora 14.30, convocată în mod legal”, arată cei trei membri ai CSM, într-un comunicat.

În plus, cei trei membri spun că nu au participat la cea de-a doua ședință de plen de marți pentru că nu s-a respectat regulamentul CSM , fapt ce conduce la „înfrângerea voinței Secției de judecători, care în ședința de marți a desemnat ca și unic candidat pe judecătoarea Nicoleta Țînț.

„Această atitudine determină nealegerea unui judecător ca președinte al Consiliului și eventual perpetuarea blocajului actual, având consecință asigurarea conducerii CSM de către un procuror, respectiv vicepreședintele CSM”, se menționează în comunicatul de presă menționat.

Mai mult, cei trei membri ai CSM vorbesc și despre încălcarea principiului separării carierelor, reglementat prin modalitatea de desemnare a candidatului judecător pentru funcția de președinte al CSM.

„Atât modalitatea de derulare a votului, cât și refuzul nelegal de a relua punctul la cea de-a doua ședință convocată astăzi reprezintă o evidentă încălcare a separării carierelor, atâta vreme cât voința Secției de judecători a fost răsturantă în plen de Secția pentru procurori. Toate acestea în condițiile în care o doamnă judecător a justificat nerespectarea regulamentului și conservarea blocajului prin aceea că „Este timpul să mai fie președinte și unul de la noi”(…) Demersul nostru reprezintă o formă de protest pentru a se evita situația în care garantarea independenței sistemului judiciar să țină de voința procurorilor, afectându-se, astfel, interesele cetățenilor în relația cu justiția, precum în anul 2013”, conform sursei menționate.

Votul pentru desemnarea președintelui CSM pentru anul 2020 a fost amânat, marți, după cele două blocaje create la votul pentru Nicoleta Țînț. În două situații, votul pentru Țînț a fost anulat, după ce au fost înregistrate 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și unul nul.

Astfel, membrii CSM au decis să discute în următoarele zile pe marginea acestei chestiuni.

CSM ar fi trebuit să stabilească, marți, cine va conduce Consiliul în 2020. În urma ședinței de marți, s-a ales doar vicepreședintele, respectiv procurorul Tatiana Toader.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Pâna nu este ales CINE VREA IOHANNIS, vor fi blocaje.

    IDIOTILOR DIN PARLAMENT, NU ATI PRICEPUT CUM VA FUNCTIONA JUSTITIA ÎN URMATORII 5 ANI ?

    DIASPORA LUI PESTE PRAJIT, HAIDETI ÎN ROMÂNIA, PLATITI TAXELE SI TRAITI AICI, VOTATI PE CINE VRETI DAR SA TRAITI CA CEI DIN TARA CONSECINTELE VOTULUI. ÎN CE TARA DIN LUME SE MAI VOTEAZA CA ÎN ROMANIA? SUNTEM UNICI ÎN LUME.

  2. Daca si la nivelul CSM-lui se intampla astfel de josnicii, mai poti sa vorbesti de o justitie demna, impartiala si corecta in Romania?JOS MAFIA DIN JUSTITIE, CONTROLATA DE MAFIA POLITICA IN FRUNTE CU KLAUS WERNER IOHANNIS!

    • Poate vrei sa spui mafia securista. Chestia cu controlul justitiei de catre politic este diversiunea ce i-a fost servita sasului odihnit fizic si mintal . Cea care-i separa la vot pe cei din CSM este securitatea. S-a vazut clar cine sunt cei liberi in actiuni si cine sunt cei tinuti de funie de securitate.

  3. Guwernerul este al nostru, sekuritatea este a noastra. Procuratura este pe cale sa devina a noastra (noi vom numi soldatii nostrii loiali in fruntea acestor institutii). Cu ajutorul acoperitilor seku vom prelua si CSM ptr ca nimeni sa nu mai faca probleme procurorilor nostri. Cand vom avea procuratura noastra si CSM-ul nostru impreuna cu sekuritatea vom prelua (daca este nevoie cu o noua catusiada) controlul parlamentului. Si astfel cercul se inchide, revenim la traditia romaneasca de dinainte de ’90, vom avea Romania noastra.

  4. „Cei 3 membri CSM”-PSD!!
    Sictir, slugi ordinare jalnice!!!!!!!!!!

  5. Procurorii NU AU CE CAUTA in magistratura. Pana cand aceasta anomalie nu va fi rezolvata, problemele din justitie se vor tine lant! De ex., am aflat cu stupoare ca procurorul de la Caracal care a impiedicat salvarea Alexandrei, suspendat intre timp, a primit permisiunea sa-si reia activitatea!?!?! Efectiv, ramai traznit!! Auziti ce tampenie: „sectia de procurori” a CSM”!?!?!? In ce tari din UE mai exista asa ceva?? Au dreptate cei care spun ca am ajuns „republica procurorilor”!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.