Protest în unitățile sanitare: „Ne sunt date firimituri”

Angajaţii din Sănătate pichetează joi unităţile sanitare din ţară, principala nemulţumire fiind ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută de Guvern prin care unele drepturi care ţin de natura salariilor de bază sunt date sub formă de firimituri, clasificate din punct de vedere juridic ca indemnizaţii, a declarat Daniel Bulboacă, vicepreşedinte Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

„Astăzi (joi, n.r.) pichetăm unităţile sanitare, pe 12 iulie avem mitingul din Piaţa Victoriei. Principala nemulţumire vizează inclusiv proaspăta ordonanţă de urgenţă adoptată săptămâna trecută de Guvern, prin care unele drepturi care ţin de natura salariilor de bază ne sunt date sub formă de firimituri, în sumă fixă, acordate, clasificate din punct de vedere juridic ca indemnizaţii. Practic, guvernanţii mimează faptul că oferă ceva salariaţilor din Sănătate, atâta timp cât spitalele vor fi în imposibilitate să acorde aceste indemnizaţii”, a menţionat Daniel Bulboacă.

El a precizat că nu poate face o estimare în ceea ce priveşte numărul de participanţi la pichet deoarece „salariaţii din timpul liber şi din pauza de masă vor veni în curtea spitalelor, acolo unde se organizează pichetările”.

„Nu putem estima câţi vor coborî în timp, în pauza de masă. Vor coborî prin rotaţii. Oricum, n-au cum să ia toţi pauze de masă în acelaşi timp pentru că nu mai are cine să asigure continuitatea serviciilor medicale”, a explicat liderul sindical.

Totodată, vicepreşedinte Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a subliniat că Legea Salarizării are o prevedere foarte clară, articolul 25, celebrul plafon de 30% cu sporurile, aplicat la nivelul ordonatorului principal de credite.

„Majoritatea spitalelor din ţară se află deja la nivelul maxim al acestui plafon. Suplimentar, anul acesta, indemnizaţia de hrană nu a mai fost exceptată, la fel ca în anii trecuţi, din plafonul de 30% – şi deja are un impact financiar negativ asupra celorlalte drepturi din plafon. Sunt unităţi sanitare care deja au încercat să reducă sporurile. Vă dau exemplul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani care, luna trecută, a redus sporurile salariaţilor la nivelul minim şi a fost un protest spontan al salariaţilor pe 9 iunie. Atât timp cât ei ne oferă câteva firimituri, în sumă fixă, în locul aplicării în integralitate a Legii 153, salariaţii din Sănătate n-au cum să nu fie în continuare dezamăgiţi de guvernanţi. Revendicările lor nu sunt nici pe departe satisfăcute”, a adăugat liderul sindical.

În opinia sa, guvernanţii ar trebui să aplice în integralitate Legea salarizării, aşa cum este în vigoare. „Mai concret, ar trebui să aplice întâi toate sporurile la noul salariu de bază, pentru că ele sunt momentan raportate la salariul din 2018”, a explicat Daniel Bulboacă.

Pe de altă parte, el a transmis că pentru grevă generală trebuie să fie îndeplinite câteva condiţii.

„Trebuie să ne lămurim despre regimul juridic al conflictului colectiv de muncă care îl avem declanşat la nivel de sector, pentru că Ministerul Muncii nu vrea să-l recunoască şi, suplimentar, depindem foarte mult de numărul de semnături ale salariaţilor din Sănătate. Dacă ei vor semna în număr suficient, putem declanşa greva, dacă nu, nu. Deci, doar salariaţii hotărăsc dacă se declanşează greva generală în sănătate, noi doar îi sprijinim în organizarea şi desfăşurarea grevei. Înainte de data de 19 iulie se va întruni Consiliul de coordonare al Federaţiei, va centraliza din nou semnăturile care s-au strâns ulterior faţă de luna trecută şi vom decide în consecinţă”, a mai spus sindicalistul.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, programul noilor acţiuni de protest este: 6 iulie 2023 – Pichetarea unităţilor sanitare din ţară; 12 iulie 2023 – Organizarea unui nou Miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei; 19 iulie 2023 – Greva de avertisment; 27 iulie 2023 – Greva generală.

Pe lista revendicărilor salariale se află, printre altele, acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării. Sindicaliştii solicită acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare, precum şi raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.

Totodată, solicită raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal, precum şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Sindicaliştii mai solicită adoptarea proiectului de Lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea acestuia prin acordarea a cel puţin 50% din diferenţa dintre salariile de bază actuale şi cele prevăzute în proiectul de lege.

Pe lista de revendicări se mai află acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă. Un alt punct este reprezentat de actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

Sindicaliştii mai cer deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate, creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE, precum şi aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieţii profesionale a angajaţilor şi calitatea serviciilor medicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Huuo jigodiilor! O asistenta are 7.000 lei net(12.000 lei brut) iar un medic specialist are 12.000 lei net(20.000 lei brut+ cabinet particular) pe când la privat un medic specialist cu 15 pacienți/ zi are 5.000 lei net(8.500 brut fara cabinet oarticular) și nu ia șpagă ca la stat! La sapa ba, hoților incompetenți angajați pe șpagă la stat!

  2. Spagarii! Ai dreptate! Pt salarii mai mari protestează, dar pt serviciile mizerabile și comportamentul execrabil cu pacienții, nu merită nici ceea ce primesc acum.
    Mai întâi sa protesteze pentru condiții și servicii mai bune pentru pacienți și abia după asta să aibe pretenții la bani mai mulți…

  3. Pân” la greva generală din Sănătate mai e puțin și-apoi să vezi cedări pe bandă rulantă la guvern, doar că de data asta PSD va încasa cotonogeala publică. Să vezi promisiuni la Ciolacu și Rafila către sanitari de-o să ni se străpezească dinții!

  4. dar cep la mea sa vi se dea, can banii vi se duc la ukraina, care trebe ajutata??

    plus la 10 mii de trupe germane stabilite permanent an roma_niea, sa va apere de Rusi.

  5. „Ne sunt date firimituri”

    Nu sunteti voi pasarici ? Vorba maghiarului ungur: „asta nu e pasariche, e vulture” !

  6. „ne sunt date firmituri si noi vrem fripturi” Sănătate , Sănătate

  7. Cei mai buni medici au plecat de la stat și s-au angajat la clinici private de renume mondial! Cei mai incompetenți medici(fiica lui mama dr. și a lui tata dr.) s-au angajat pe p.c r. la spitalele de stat. Cei mai prosti dintre medici îi găsești la stat degeaba! Huuo panaramelor incompetente! Sa te ferească Dumnezeu să ajungi pe mana unui medic care a terminat cu 6.00! Te culci sănătos și te trezești mort!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.