Protest la Casele de asigurări de sănătate: ”Principalul motiv”

Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate întrerup lucrul timp de două ore luni, în semn de protest față de ceea ce ei numesc ”salariile foarte mici”.

”Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore. Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, au anunţat sindicaliştii într-un comunicat transmis de Blocul Național Sindical.

Aceştia reclamă că situaţia a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidaţi întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă.

”În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, argumenetează reprezentanţii angajaţilor caselor de asigurări de sănătate.

Ei solicită soluţionarea problemelor expuse la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi atrag  atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă vor avea următoarele consecinţe:

• Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.

• Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.

• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

”Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, conchid sindicaliştii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. După modelul judecătorilor care șantajează guvernul făcând grevă, cu toate ca legea le interzice, iată si alți bugetari descoperă ce importanți sunt ei în mecanismul împărțirii pomenii care vine de la UE in acest stat eșuat, al asistaților social și al politicienilor corupți. Noi când facem grevă și nu mai mergem deloc, niciunul la vot?

  2. Adica munca voastra este de fapt munca de directionare a banilor statului catre privati. Jigodiile din ministere au sabotat 30 de ani sistemul de stat de sanatate pt ca fondurile sa ajunga pe mana clinicilor, spitalelor si laboratoarelor private. Hai siktir. Nici un spital de stat construit in 30 de ani.Sper sa prind ziua in care se va nationaliza tot si toti fostii prim minsitri, presedinti, parlamentari vor fi dusi la zidul Targovistei.

  3. Exista o problema grava facuta prin lege privind cnas pe decontarile pentru urgente. Stiti ca legea nu prevede plata direct la institutia unde ai avut interventia la uegenta? Esti obligat sa platesti din buzunarul tau si dupa, in baza diagnosticului tiparit pe foaie A4, mailuri si deplasari=timp pierdut si nervi, te chinui sa isi recuperezi cheltuiala si daca au chef iti returneaza dar dureaza ani destui! Intreb si eu:
    – De ce exista acel card de sanatate pe care il poti folosi la urgente in steainatate, la fel si asigurarile de turist cu sume de 30-50 mii euro, daca nu se pot folosi direct la plata in strainatate? Nu cumva e si in aceasta afacere escrocherii? Intreb si eu! Nu e bascalie!

  4. Ce e aia coasigurare de sănătate? Statul plătește pentru șmecherii plecați la sparanghel și care nu contribuie cu nimic la sănătate cu toată familia lor de șmecheri cu BMW la scara! 6 milioane de cetățeni duc in spate 19 milioane de cetățeni!

  5. O adunatura de bugetari lenesi,cu birouri luxoase,cu aere de atot stiutori,de fapt niste nulitati,lucru vizibil in controalele cele fac.Si asa au salarii mult prea mari fata de statutul lor.

  6. Ai bani mănânci, nu ai bani nu ți-e foame! Ai bani te tratezi medical,nu ai bani ești sănătos!

  7. Nu va e , ba , rusine ! Vreau IA sa va mai rareasca dracului !

  8. Cunoșteam o fată harnică și frumoasă și energică asistentă șefă la o clinică stomatologică din Baia Mare. Când a apărut CAS s-a mutat acolo. Am întrebat-o cu e la noul loc de muncă. Avem ca asistentă șefă de clinică 1 800000 lei salariu și răspundeam de la ora 8 dimineața la ora 8 seara de truse sterile, materiale medicale, igienă curățenie, gărzi. Acum am salariu de 4 400000 lei și nu fac mai nimic. Este drept CAS era la început. În altă ordine de idei mi se pare corect cum a procedat Victor Orban care le-a desființat în Ungaria, pe motivul real că dacă de sănătatea națiunii răspunde Ministerul Sănătății el trebuie să gestioneze și banii și nu un intermediar CAS.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.