Protest spontan la ANAF

Angajații Fiscului din mai multe județe, precum Timiș, Cluj, Galați, au întrerupt lucrul şi au protestat împotriva măsurilor anunţate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a declarat că o pătrime din salariaţii ANAF ar putea fi concediaţi. De asemenea, angajații și-au exprimat nemulțumirea față de dotările antice, calculatoare, programe, rețele, lipsa consumabilelor, a mașinilor și carburanților, nu de puține ori fiind nevoiți să vină cu bani de acasă pentru a compensa aceste lipsuri. Decizia lui Teodorovici de a începe restructurarea cu ANAF vine în plină criză bugetară (veniturile bugetare sunt supraestimate iar cheltuielile subestimate, de unde apare gol de venituri și necesar suplimentar de finanțare).

Pe fondul ultimelor evoluții ce fac obiectul unor convulsii în rândul funcționarilor din cadrul structurilor teritoriale ale ANAF, Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC, a transmis către Comisia pentru buget, finanțe și bănci, din cadrul Parlamentului României – Camera Deputaților, cu adresa nr. 4559/27.11.2018, un punct de vedere cu privire la proiectul de lege pentru modificarea OUG nr. 74/2013, privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității ANAF, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Astfel, în cuprinsul materialului, SindFISC a evidențiat existența unei stări de nemulțumire în rândul salariaților ANAF, generată atât de frecventele schimbări de viziune privind organizarea structurilor fiscale, cât și de schimbarea competențelor de administrare a contribuabililor.

De asemenea, a mai fost semnalat faptul, că în ultima perioada, starea de nemulțumire s-a accentuat că urmare a apariției riscului diminuării veniturilor salariale generate de dispariția nivelului salarial național/regional (funcții publice de stat), prin desființarea Regionalelor și reîncadrarea salariaților la nivelul deconcentratelor (instituții care conform prevederilor Legii 188/1999 a funcționarilor publici, au în structura funcții publice teritoriale, iar conform Legii 153/2017 au coeficient de salarizare inferior).

Un alt posibil efect al materializării actului normativ menționat, cuprins în punctul de vedere înaintat, privește incertitudinea cu privire la garantarea locurilor de muncă ale angajaților acestor structuri, în contextul preluării personalului în limita numărului maxim de posturi aprobat, așa cum se menționează în textul proiectului de lege, în concordanță cu viitoarele structuri organizatorice, ce urmează a fi aprobate ulterior adoptării actului normativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Sediile fiscului sunt intesate de functionari, care muta hartiile de colo-colo. Cu toata informatizarea, hartogaria a ramas ca pe vrema lui Pazvante Chioru`. Daca te duci sa obtii un document, indiferent care, trebuie sa mai depui copie dupa actul de identitate, desi datele exista in sistem. Trebuie sa completezi o groaza de formulare, sa alergi la Trezorerie ca sa platesti nu`s ce taxa, sa stai la coada pentru price fleac. Ba te trezesti dator degeaba si trebuie sa dovedesti ca nu. E bine sa-i mai rasfire.

  2. Masura de desfiintare a Directiilor Regionale este cat se poate de buna si de logica. Inainte de infiintarea lor, relatia dintre directiile judetene ale ANAF si minister urma un parcurs direct si mult mai eficient. Nu stiu cine a avut „ideea” infiintarii unui intermediar intre judete si minister, in orice caz au fost infiintae aceste institutii „regionale” mamut a caror existenta chiar nu are niciun rost, decat acela de a infiinta noi si multe posturi de conducere (directori, sefi de servicii si birouri, etc), taote garnisite cu o armata de functionari care, in principal, plimba hartiile dintr-un loc in altul. Desfiintarea unor structuri ineficiente, inutile si foarte costisitoare este un lucru cat se poate de bun si necesar, in primul rand!

  3. Aceşti onorați de la ANAF au protejat mafia în România şi jaful javrelor evazioniste….şi se plâng că au dotări antice la sedii…..acasă, din şpăgi, numai Samsung 10 plus……

  4. Rariti-i, neica! La munca! Se calca in picioare si umbla cu intrigi care mai de care sa fie sef. Cu toate astea, desi e sfarsitul anului inca n-am primit decizia de impunere definitiva pe 2017 si nici cea pentru platile anticipate pe 2018. Sa nu se mai planga Teodorovici de bani la buget. Si sa nu vaiete de loc de munca, toti antreprenorii se plang de lipsa fortei de munca si am inceput sa aducem din Vietnam.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.