Proteste la Chișinău: opoziția acuză o ”lovitură de stat” în Parlament

După ce pe ordinea de zi a Parlamentului au fost intruduse proiectul privind votul uninominal, dar și cel mixt, societatea civilă a anunțat că iese la protest în fața Parlamentului. Cu îndemnuri de a ieși la manifestații contra schimbării sistemului electoral au venit și liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase. Începând cu ora 15:15, în fața Legislativului s-au adunat câteva zeci de oameni. Ei scandează „Rușine” și „Nu ne furați țara”.

„La Parlament are loc o şedinţă criminală în care vor să pună la vot uninominalul. Este un pas spre suprimarea democraţiei şi diminuarea drepturilor cetăţenilor. Vor să aleagă deputaţi care să le facă jocurile. Trebuie să blocăm acest proiect”, a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, citat de Jurnal.md. „Ce s-a întâmplat astăzi este un gest ofensator la adresa întregii Uniunii Europene. Din acest moment, consider că toată puterea aparţine poporului”, a declarat liderul PLDM, Viorel Cibotaru, la protestul din faţa legislativului. „Ceea ce se petrece acum în Parlament nu este nimic altceva decât o lovitură de stat. O lovitură de stat din partea PD condus de Vladimir Plahotniuc. PD şi PSRM au făcut un târg”, a declarat deputatul PCRM Inna Şupac în faţa protestatarilor.

De luni de zile, dezbaterea publică în Republica Moldova este monopolizată de proiectele de modificarea legii electorale și lupta împotriva unui om – oligarhul Vlad Plahotniuc, aceasta în timp ce țara se afundă în sărăcie și pendulează haotic între Rusia si UE, cu un președinte pro-moscovit, care însă nu vrea să renunțe la beneficiile financiare venite din Vest, și un premier pro-occidental, care însă nu a pus în practică reformele pentru care și-a luat angajamentul. Vineri, aceste două tabere aparent ireconciliabile s-au coalizat în Parlament și au votat modificarea sistemului de vot.

Câte proiecte de modifiacre a sistemului de vot au fost propuse, atâtea teorii despre acapararea totală a statului de o tabără sau de alta s-au țesut în jurul lor: fie că este vorba de perpetuarea influenței oligarhului Plahotniuc asupra întregii țări, fie de o acaparare a statului de către Partidul Socialist (beneficiar al noului sistem de vot), fie de o perfidă coalizare între aceste doua forțe, pentru ca liderii să-și mențină impunitatea.

În cele din urmă, vineri, 5 mai, Parlamentul în care sunt reprezentate toate aceste tabere, a venit cu o surpriză: a fost votat și proiectul de vot „uninominal” al PD, partidul lui Plahotniuc, și votul „mixtul” propus de președintele socialsit Igor Dodon.

Parlamentul a votat în prima lectură, cu 52 de voturi, proiectul de lege privind votul uninominal. Președintele Parlamentului urma să supună votului și proiectul de alternativă al socialiștilor – cel privind sistemul mixt, însă fracțiunea PSRM a cerut o pauză.

La scurt timp a fost aprobat si proiectul sistemului mixt, cu 74 de voturi, în prima lectură, votat inclusiv de PD și grupul „Leancă-Ghilețchi”. Proiectul socialiștilor prevede alegerea a 51 deputați pe liste de partid, iar alți 50 – pe circumscripții uninominale, dintre care cel puțin jumătate din circumscripții (25% din total) să fie oferite pentru diasporă și Transnistria.

Apoi Parlamentul a votat propunerea Comisiei Juridice privind comasarea celor două proiecte înaintate de PD şi PSRM care prevăd schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova.

Cinci partide de opoziţie au emis o declaraţie în favoarea menţinerii sistemului electoral actual. Documentul a fost semnat de două partide parlamentare, PLDM şi PCRM, şi de principalele partide extraparlamentare – Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi formaţiunea „Partidul Nostru”. Socialiştii nu au semnat declaraţia. În document se spune că modificarea sistemului electoral va avea consecinţe grave asupra democraţiei reprezentative din Republica Moldova şi că tentativa de modificare a legislaţiei electorale reprezintă un pericol de „oligarhizare absolută a sistemului politic”, iar schimbareaa legislaţiei electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate poate fi catalogată ca o tentativă directă de a masca uzurparea puterii în stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.