PSD: „Anumite lucruri în decret nu sunt foarte bine”

Liderul liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că decretul privind instituirea stării de urgenţă conţine şi lucruri „care nu sunt foarte bine făcute”, menţionând că parlamentarii vor face observaţii, iar Iohannis poate să ţină sau nu cont de ele.

„Am studiat decretul. Am avut şi un Birou permanent, şedinţă video – pentru prima oară în acest mod în Parlament. Există anumite lucruri în decret care nu sunt foarte bine făcute. Acum, procedural, Parlamentul poate aproba sau nu acest decret, nu poate interveni. În schimb, noi vom avea mâine mai multe şedinţe de comisii: Comisia de buget, apărare, sănătate, juridică, în care parlamentarii o să facă anumite observaţii în raportul cu privire la hotărârea de încuviinţare a stării de urgenţă. Preşedintele României poate să ţină cont de aceste observaţii sau nu. Dacă doreşte să ţină cont de aceste observaţii ale parlamentarilor trebuie să anuleze acest decret şi să emită alt decret”, a precizat Ciolacu, la Antena 3, citat de Agerpres.

El a spus că, în principiu, decretul poate fi supus controlului de constituţionalitate, dar, ţinând cont de situaţie, nu se impune acest lucru.

„Noi am votat acest Guvern fără să ţinem cont că PNL poate să facă sau nu abuzuri. Am văzut prioritatea românilor, care este fără doar şi poate siguranţa, dacă acum se fac abuzuri inclusiv prin achiziţii directe – acest Guvern se gândeşte să îşi sature clientela politică – nu avem de unde să ştim. Însă luăm lucrurile de bună credinţă. Sperăm că va exista un control al Curţii de Conturi amănunţit în tot ceea ce priveşte desfăşurarea acestor 30 de zile”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai spus că nu a primit ca preşedinte al Camerei nicio informaţie referitoare la durata epidemiei.

„Este o luptă contra timp, părerea mea este că starea de urgenţa a fost decretată mult prea târziu, trebuia luată (decizia – n.r.) de mai mult timp, trebuiau luate măsuri economice de mai mult timp. Unul dintre motivele pentru care am votat acest guvern este că am crezut că a doua zi vor fi date ordonanţe de urgenţă pentru corectarea lucrurilor în economie. Lucrurile sunt mai grave decât ne aşteptăm, mă refer economic”, a susţinut Ciolacu.

El a mai spus că trebuiau explicate mai clar prevederile în privinţa limitării accesului presei.

„În prima parte a decretului nu se enumeră din Ordonanţa 1 cu limitarea accesul presei, în anexe apar anumite reglementări, ele trebuiau asumate din prima parte şi explicate în anexe mult la clar. Sunt de acord cu limitarea fake news, a răspândirii zvonurilor, dar cine a scris, preşedintele a scris acest decret, a încercat să evite evidenţa în decret. Este o îngrijorare, accesul la informare cred este important. Eu am prins Revoluţia, este primul lucru pentru care am ieşit pe stradă”, a adăugat Marcel Ciolacu.

„Decretul are şi părţi bune, sunt şi măsuri cu plafonarea preţurilor la utilităţi pe care noi le-am propus. Cred că ar trebui să fim cu toţii de bună credinţă, să vedem care este prioritatea românilor, care rămâne siguranţa cetăţenilor şi economia naţională”, a mai spus Ciolacu.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi, la ora 12,00, să se dea votul, în plenul reunit, pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la instituirea stării de urgenţă pe o perioadă de 30 de zile.

Comisiile reunite de sănătate, juridice şi apărare vor face, marţi, raport comun în cazul documentului transmis de preşedinte Parlamentului, iar tot marţi Comisiile de buget şi pentru drepturile omului vor da avizele necesare.

PSD nu este cu acord cu măsurile din domeniul sanitar, subliniind că membrii Guvernului nu pot lua oameni din stradă să îi angajeze, a spus și Titus Corlățean, membru al PSD, precizând că este nevoie de criterii clare de angajare, relatează Mediafax.

Odată cu instituirea stării de urgenţă în România, Klaus Iohannis a anunţat că se vor face angajări fără concurs în structurile MAI şi în domeniul sanitar. PSD cere schimbarea acestei prevederi şi anunţă că sunt necesare criterii mai clare în decretul emis de președinte. PSD nu e de acord nici cu condiţiile plafonării preţului.

„Atragem atenţia că este nevoie de criterii clare pentru angajare. Guvernul nu poate lua pur şi simplu oameni de pe stradă şi să îi angajeze. Plafonarea preţului la utilităţi, propusă anterior de PSD şi avută în vedere şi de Preşedinţie, este mai mult decât necesară în condiţiile actuale. Nu este corect ca această plafonare să fie făcută la nivelul preţului mediu din utlimele trei luni. Preţurile la utilităţi trebuie lăsate să scadă şi mai mult decât media ultimelor trei luni, dacă preţurile petrolului, gazelor şi energiei coboară în continuare pe piaţa externă aşa cum de altfel s-a şi întâmplat deja”, susține Titus Corlățean, vicepreședintele Senatului.

Senatorul PSD anunţă că Parlamentul va vota decretul privind instituirea stării de urgenţă în această săptămână, în condiţiile constituţionale.

„Parlamentul va respecta Constituţia şi vom analiza dacă mai sunt lucruri care trebuie modificate în procesul de adoptare a decretului de instituire a stării de urgenţă. În această (luni – n.red.) seară vom ţine şedinţa BPR într-un format inedit, prin videoconferinţă şi vom stabili ca acest decret să fie supus dezbaterii şi votului Parlamentului în cursul acestei săptămâni, în temeiul legal prevăzut de Constituţie”, mai spune Corlățean.

Decretul privind instituirea stării de urgenţă a fost publicat în Monitorul Oficial, iar măsurile din document au intrat deja în vigoare.

Declarație de presă susținută de senatorul PSD Titus Corlățean la sediul PSD

Publicată de Partidul Social Democrat pe Luni, 16 martie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

  1. Ce afaceri ar fi facut pesedeii in vremurile astea! Asta e,daca ati fugit de la guvernare, Fatalaule(cum i-a zis Mazare).

  2. In orice caz, misto chestie ! Cu angajarile astea fortate (probabil ca la astia a devenit o manie, dupa „angajarea raspunderii” la ordonante de urgenta !), o sa ne trezim cu pedofili pe posturi de educatori la gradinite, cu violatori si spargatori de locuinte facind pe politistii si poate si cu felcerul Costache saltat de pe strada si obligat sa faca pe infirmiera !

  3. Corlatene, hai sictir, javra ordinara!
    Mortii de la Colectiv iti spun ceva?
    Evident ca NU, „decat” populism care merge la votantii vostri analfabeti!!!
    Greata, analfabetilor!!!

  4. Sa dea dracii, daca ma salta o Volga neagra de pe strada si daca ma pune de miine sa o fac pe ministrul, daca nu ma bag ! Pai ce, credeti ca o sa fiu singurul prost pe acolo ? …

  5. Lili, ce mai faci, Editat ? Gata, ti-au schimbat astia bateriile ? Hai, ca ne era un dor nebun de cretinismele tale ! (sau oi fi Nasty, dupa schimbarea de sex ?)

  6. Nu cunosti legea, starea de urgenta nu-ti permite accesul la strada fara bilet de voie.

  7. Marele Normal si-a vazut visul cu Ochii larg Deschisi !
    Ciumea Rosie conduce Ciuma Galbena mult mai bine de pe Bancile Opozitiei. CODOIUL va va fi Recunoscator.
    Guvernul Meu angajeaza Cetateni fara Educatie dornici sa devina Militieni de Bine care sa ridice cadavrele de pe strazile patriei pe perioada Ciumei. Deasemenea Guvernul Meu angajeaza Urgent barbati cu fizic de Hamal, dupa chipul si asemanarea Marelui Normal. Hamalii vor tria mortii adusi de Militieni in Perimetrele marilor aglomeratii urbane. Veti primi uniforme, bocanci si caciuli durabile, lanterne performante si targi. Salarizarea in concordanta cu pregatirea si experienta fiecaruia. Cei care vor Supravietui pe Job vor Beneficia de Diploma de Patriot cu Merite Deosebite, spatii comerciale si Terenuri in Capitala Blonzilor.

  8. Femeia cu barba, lili, si-a facut aparitia dupa operatia de scimbare a obrajilor. Acum e domnisoara in toata maretia ei. Urmatorul pas: un curs de modelare a gândirii,caci discursul nu si l-a scimbat, inca. Parca domnul Nistorescu facea un apel la solidaritate. Cu cine sa fi solidar, cu lili?
    Ps. Deși se semnează lili, e clar ca lucreaza sub acoperire. Pana acum se ascundea dupa barba. De aici înainte se va ascunde dupa masculinitate si Primavara dupa buruieni, vara dupa soare toamna dupa ploaie si iana dupa ger.
    Era un banc, pe vremea odiosului, cu lili educatoare la garnizoana. Ghici ce făcea lili? Făcea ce face si acum. Adică învață militantii #rezist sa se……Spor la muncă.

  9. Stimați compatrioți …. să nu fim răi ….. haideți să fim corecți .
    Umila mea propunere este „să să” folosească exact metodele aplicate până prin toamna trecută .
    Ce spuneți ? Este o propunere pertinentă şi responsabilă ?
    Pentru detalii şi metodologie se poate lua legătura cu cei care au condus destinele țării în perioada respectivă .

    În rest … s’auzim numai de bine şi să avem în vedere Legea lui Gumperson ….” Probabilitatea ca un fapt să se întâmple este invers proporţională cu dezirabilitatea lui.”

  10. PSD exceleaza la „criterii clare de angajare”: a cui amanta este, a cui fiica este, cat a cotizat in campania electorala… Sau poate vor amantele si fiicele, membre in diverse consilii de administratie, sa se angajeze ca asistente medicale?

  11. @Concursu’ cu ursu’
    „Sa dea dracii, daca ma salta o Volga neagra de pe strada si daca ma pune de miine sa o fac pe ministrul, daca nu ma bag ! Pai ce, credeti ca o sa fiu singurul prost pe acolo ? …”

    De acord cu D-voastră .
    Mă bag şi eu .

  12. Mai este loc în MAI și alte instituții ale statului după angajarile de menbrii PDL și familiile lor după perioada guvernării Băsescu-Boc-Marko? Atunci au fost regizate și simulacre de concurs, încât nu ai mai putut da afară imbecilii, toți cu pretenții financiare și masină de servici, care au împânzit statul de funcțiuni.

  13. Faliții PSD. De ce să te mai uiți in gura unora cum e acest cornutcorlățean ?? O fi el mafalda cu ouțe ?? O fi o concurență intre băse și alții mai albaștri sub ochi, la cearcăne ?? Să nu ai in politic decât chibiți din ăștia, care mizează pe mansarda dărâmată a românului,..E jalnic,.Piere românu cu siguranță pe mâna unora ca ăștia,.Pe de altă parte liberalismul in europa e mai hulit ca nazismul sau ca și comunismul,.. Deci la ce, la cine să te mai uiți dintre români ?/ care e trădătorul suprem ?

  14. Criteriul de profesionalism , sa ai sustinerea ciumei rosii. Ghinion , stati la coada. Apusul vostru Corlatene a inceput acum 2 ani si va continua pana la extinctie. Latrati la luna.Si vor reveni si 2 milioane din diaspora ! Ghinion!

  15. Visul coronavirusului postacilor #rezist: să viruseze intreaga țară.
    Ps. Dupa ce l-au posta la Cotroceni pe Coronavirusul Antinational, coronavirusatii il vor acum și la Peleș.
    Ps. Dacă virusul afecta creierul, membrii Guvernului se luptau,acum, corp la corp cu virusul.
    ps. Cica, Orban e de acord le cante virusilor un cantec de leagăn.

  16. Ar trebui ca toti membrii PSD bolnavi de COV19 sa fie internati in cele 8 spitale noi pe care ei pretind ca le-au construit urmand la virgula programul de guvernare al lu Liviu Dragnea. Pe timpul epidemiei merita acest tratament selectiv, pentru ca aceste spitale sunt marea lor realizare.

  17. Ce expresie de bulibasa de Buzau: „lucruri în decret care nu sunt foarte bine făcute”.
    Un om cu 4 clase reuseste sa se exprime mai clar si mai bine decat „diplomatul de la privati”.
    Oare nu are habar ca trebuie sa se consulte cu un jurist cand se refera la acte normative si poate sa imprumute de acolo niste expresii mai profesionale, mai urbane, „nu chiar ca la tara”, ca sa nu zic ca de la usa cu fermoar.

  18. Pana nu se pronunta CCR,personal tovarasul Dorneanu,iubitul fiu al poporului roman,fost procuror destoinic,nimic nu misca !

  19. Bravo Nestor.

    Oamenii politici sa lucreze , sa aplice măsurile, sa controleze corect pe toată lumea, nu sa critice, sa facă campanie electorală și sa se laude care mai de care cu meritele si intențiile lor. MAI sa-i activeze pe cei pensionați de PSD la vârste “fragede”, pot fi pregătite cadre medicale ca in timp de război, acele surori medicale care apoi au rămas in spitale și erau foarte bune.
    Oamenii bogați, îmbogățiți majoritatea fraudulos sa deschidă pungile cu bani și sa ajute sistemul sanitar și bătrânii. Muuuuulte megacase pot fi spitale, pe malul lacului, pădure, aer curat. Sunt foarte multe variante posibile, credibile ca sa fie depașită aceasta perioada. O rugăminte, domnule Nistorescu , va apreciez , însă va rog nu mai publicați declarațiile penalilor,
    copiatorilor, hoților, ciocoilor.

  20. @Nestor
    Propunerea este una foarte, foarte corecta. Este corect ca primii beneficiari, pacienti ai acestor 8 spitale sa fie de membri ai PSD sau ALDE, pentru ca datorita programului lor de guvernare au fost construite si este drept ca tot ei sa le si inaugureze. Asta ar reduce presiunea pe vechile spitale si ar asigura impacarea politica prin recunoasterea explicita a marilor merite ale PSD la dezvoltarea sistemului de sanatate. Chiar si Gadea sau Badea, in caz de necesitate sa fie trimisi la spitalele rezultate din programul de guvernare al PSD. Iata o propunere constructiva. Pe aceste spitale sa fie pusa o placuta indicatoar: „Acest este spital a fost construit in cadrul programului de guvernare al PSD”, asa cum punea si Basescu pe marginea soselelor pancarte pe care scria:”Aici sunt banii dumneavoastra”.

  21. @Smarandache
    Ma uimesti! Tu chiar crezi ca PSD a construit 8 noi mari spitale regionale, asa cum scrie in programul lor de guvernare? Aproape sigur cei de la PSD au furat banii de 8 noi spitale regionale, n-au construit niciunul, Dar sunt total de acord ca orice membru PSD sa fie in continuare tratat doar in spitalele fantoma pe care ei au sutinut cu nerusinare ca le-au construit. Basca coana Firea, care avea buget de constructie a unui nou mare spital pentru Bucuresti. Ce s-a intamplat cu banii, sunt sigur ca Firea si camarila i-au furat. Asadar sa se trateze in spitalele pe care pretind ca le-au construit, bani au, inclusiv Sorina Pintea pe care nu este bine sa o uitam pentru contributia decisiva la dezastrul sistemului medical romanesc din ultimii zece ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.