Putin a cucerit Ucraina în două luni

Premierul rus Vladimir Putin a propus o fuziune între Gazprom şi compania energetică naţională a Ucrainei, Naftogaz. Propunerea a fost făcută în timpul întâlnirii de la Soci cu premierul ucrainean Nikolai Azarov. Aceasta a fost a cincea întâlnire a celor doi lideri în doar două luni.

“Am discutat despre integrarea sectorului nuclear. Acelaşi lucru se poate face şi în industria gazului şi am propus ca Gazprom şi Naftogaz să fuzioneze”, a spus Putin, citat de Interfax. Putin i-a propus omologului său ucrainean să semneze şi o rezoluţie prin care taxele vamale pentru gazele naturale livrate Ucrainei să fie anulate. Totodată, premierul rus a subliniat că banca VTB negociază acum cu Ministerul de Finanţe de la Kiev şi în curând va putea oferi un împrumut de 500 de milioane de dolari, dacă Ucraina va fi interesată.

Eventuala fuziune Gazprom-Naftogaz va duce la controlarea gazoductelor ucrainene de către Gazprom. Gazoductele sunt gestionate de Ukrtransgas, companie deţinută de Naftogaz. Infrastructura de transport este considerată acum patrimoniu naţional. Gazoductele, care transportă circa 80% din exporturile ruse către UE, au fost permanent în centrul aşa-numitelor războaie ale gazului dintre Rusia şi Ucraina, dar şi un eficient instrument de presiune al Kievului.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a precizat că discuţiile privind posibila fuziune vor începe după “sărbătorile lunii mai”, care în Rusia durează până pe data de 10. Miller a precizat că ideea fuzionării a fost întâmpinată cu mare entuziasm de ambele părţi.

În cadrul aceluiaşi eveniment de la Soci, partea rusă a anunţat că este dispusă să ofere reduceri de circa un miliard de dolari Ucrainei pentru furnizarea de combustibil nuclear, dacă puterea de la Kiev va semna un contract pe 25 de ani în acest sens. Acest lucru va distruge planurile companiei americane Westinghouse Electric, care dorea să se extindă în Ucraina, înainte de schimbarea de regim din februarie, scrie Bloomberg. În acelaşi domeniu nuclear, Rusia ia în calcul investiţii de 500 de milioane de dolari în exploatarea rezervelor de uraniu din Ucraina. “Nu vom insista însă pentru aceasta, pentru că avem suficiente resurse”, a spus Serghei Kirienko, directorul companiei ruse de stat Rosatom.

În doar două luni de la venirea la putere a regimului prorus condus de Viktor Ianukovici, Ucraina a aprobat prelungirea prezenţei flotei ruse din Crimeea până în 2042. Fostul regim cerea Moscovei să-şi retragă flota până în 2017. În schimb, Ucraina a obţinut în schimb o reducere cu 100 de dolari (30%) a preţului miei de metri cubi de gaze. Kievul va importa în acest an 36,5 miliarde de metri cubi de gaze de la Gazprom. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a semnat şi pentru investiţii de până la 45 de miliarde de dolari, în următorii zece ani, în industria energetică ucraineană, mai cu seamă în modernizarea gazoductelor. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.