Putin aleargă fără rival

Curtea Supremă din Rusia a respins sâmbătă apelul înaintat de liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi împotriva deciziei Comisiei electorale centrale care i-a interzis candidatura la alegerile prezidenţiale din 18 martie 2018, transmite Reuters.

Invocând o condamnare judiciară pe care Navalnîi o consideră motivată politic, Comisia electorală a decis lunea trecută în unanimitate respingerea dosarului său de candidatură prezentat după o zi de mobilizare a susținătorilor săi, care i-au asigurat numărul legal de semnături pentru a putea candida.

Potrivit AFP, decizia Comisiei electorale nu a fost o surpriză, deoarece acest organism precizase deja de mai multe ori că Navalnîi nu va putea candida până în anul 2028, din cauza unei sentinţe prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de deturnare de fonduri.

Opozantul rus susţine însă că acest dosar a fost ”fabricat” tocmai pentru a nu putea să candideze împotriva lui Vladimir Putin. El invocă în acest sens şi verdictul emis în octombrie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a considerat ”arbitrară” o condamnare a sa din anul 2014 într-un alt dosar de fraudă fiscală şi i-a cerut Moscovei să-i plătească despăgubiri.

Navalnîi, care nu a fost prezent la audiere la Curtea Supremă a scris pe Twitter că el şi susţinătorii săi ”nu vor recunoaşte nişte alegeri fără o competiţie” şi şi-a reluat apelurile la boicotarea scrutinului.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care doreşte să obţină la alegerile din martie 2018 un al patrulea mandat la Kremlin, şi-a depus miercuri în faţa camerelor de televiziune dosarul de candidatură la Comisia Electorală Centrală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Nu e adevarat ,nu e dictatura,este democratia in stare pura ,un singur candidat ales de un singur norod!Sa zica mersi Rusia ca nu e ca in Coreea de Nord,fata lui Putin are alte preocupari…

  2. Pina cind si Iranul a iesit in strada. In tarile cu suprafata mare dictatura infloreste. In America e dictatura oribila a bogatilor care fura cu nerusinare. In Rusia KGB ul a innebunit definitive si irevocabil dupa atitia ani.

  3. Cotidianul preia propaganda occidentală. Semn că nu are nicio competență să discute realitatea politică rusească. Navalni este lider al opoziției în aceeași măsură în care Macovei, Barna, Ghinea sunt lideri ai opoziției. Niciunul dintre aceștia și nici Navalni nu trec de 5% în orice sondaj la prezidențiale. Navalni este un simplu blogger, protestatar cu un discurs critic. Dar fără niciun program politic. De aceea nu are nicio tracțiune în marea politică. După cum nici USR nu va avea. În afară de anticorupție, USR nu există, nici ca doctrină, nici ca program politic. Navalni nu există pentru electoratul rus. Este doar un circar precum Cosette Chici.

    • O tara fara opozitie este locuita de o turma,nu de un popor!Oile nu fac opozitie….Navalnai e scos la inaintare de KGB sa vada occidentul ca Putin e foarte popular..In rest,candidatii sunt khazari(Jirinovschi,zdreanta Sobceak si bolsevicul) fara legatura cu poporul rus!

  4. Câte mandate a câștigat Merkel? Al patrulea. Dacă ea are dreptul la 4 mandate, de ce nu ar avea dreptul și Putin? Este cineva mai bun ca Putin în Rusia? Greu de crezut. Este cel mai bun lider rus din ultimii zeci de ani, de după URSS. Nu este un reformator cu orice preț. Ba chiar, în toată nebunia occidentală a răsturnării reperelor sociale, de credință, inclusiv sexuale, Putin și-a ales o cale de centru, ușor conservatoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.