Gusturile și aromele editoriale din 2017

Cum s-au vândut cărțile

100 de femei uimitoare sunt eroinele micilor cititori de la Editura All

Am direcționat două întrebări spre 16 edituri românești. De la cele mai mari până la întreprinderi mai noi sau orientate spre diferite nișe publicistice. Răspunsurile lor încep să sosească la redacție, astfel că putem să vă oferim primele statistici ale anului 2017 din perspectiva celor care aleg ce pare să trezească interes pentru cititorii din România.

Reprezentanții editurii Litera au povestit: „Vânzările noastre au fost impulsionate, ca de obicei, de decizii inspirate privind dezvoltarea canalelor neconvenționale de distribuție, precum minilibrăriile din centrele comerciale și proiectele de chioșc, dar și de implementarea unor programe de fidelizare a clienților care cumpără din supermarketuri, de exemplu, prin premii în cărți“. Pentru Editura Litera, „Testamentul lui Abraham“ de Igor Bergler a devenit în timp-record cel mai vândut titlu de ficțiune al anului. Locul al doilea îl ocupă continuarea bestsellerului „Înainte să te cunosc“, al scriitoarei britanice Jojo Moyes, cu romanul „După ce te-am pierdut“, ne spune Raluca Enache, din partea editurii. „Desigur, folosim și multe alte tactici de marketing în vederea acestui scop, cum ar fi campaniile speciale pentru angajații multinaționalelor, tiraje speciale de cărți pentru companiile partenere, asocierea cu persoane publice în campaniile de promovare a anumitor titluri, proiecte de vânzare directă implementate pe rețelele sociale. Cel mai important lucru este că suntem o organizație foarte flexibilă, gata întotdeauna să își adapteze strategiile la evoluțiile pieței“, arată cei de la Litera.

Dominația copiilor

Topul vânzărilor în 2017 este dominat de cartea pentru copii, seriile apărute sub pseudonimul Erin Hunter bucurându-se și anul acesta de succes. În topul celor mai vândute cărți ale Grupului Editorial ALL se numără cele de literatură, dezvoltare personală, dar și de medicină. Seria „Pisicile războinice“ de Erin Hunter s-a vândut în mai mult de 14 milioane de volume în peste 20 de țări și a apărut pe lista New York Times a celor mai vândute titluri. Editura ALL a publicat cele șase volume din prima serie, iar anul acesta au apărut și primele două volume din continuarea ei, „Noua Profeție“. „În 2018, vom publica și celelalte patru volume ale celei de-a doua serii.“

„Defecți“ de Cecelia Ahern a fost publicată deja în 15 țări. Autoarea are un mesaj foarte puternic pentru publicul tânăr: niciunul dintre noi nu este perfect, a fi om înseamnă a avea defecte. Continuarea acestui roman, „Perfecți“, va apărea în 2018. Și „Fata din Brooklyn“ de Guillaume Musso, scriitor francez contemporan, se numără între cărțile căutate de români. Fanii lui vor fi încântați să afle că în 2018 va apărea la Editura ALL un alt thriller al acestui autor.

În 2017, Grupul Editorial ALL a lansat MedLibris.ro, o librărie online specializată în carte medicală, care să răspundă nevoilor specialiștilor, dar și publicului larg, de a găsi rapid lucrări de referință în domeniul medical. Colegiul Medicilor din România recunoaște relevanța portofoliului de carte medicală al Editurii ALL. Din luna mai 2017, editura este acreditată de Colegiul Medicilor, ne scrie Gabriela Preda, specialist marketing. În același timp, poveștile a 100 de femei extraordinare din toate timpurile sunt pe primul loc în preferințele cititorilor mici și mari la Litera Mică anul acesta: regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile din „Povești de seară pentru fete rebele“ de Elena Favilli și Francesca Cavallo.

Poezie: „Întreținem o combustie“

Poetul Claudiu Komartin, unul dintre cei care au pus pe picioare Casa de editură Max Blecher, ne-a vorbit despre felul în care se mișcă piața pentru un editor specializat în cărți de poezie: „Nu este o afacere, ci un proiect născut și întreținut din pasiune și dintr-o convingere: aceea că limba română rezistă și evoluează prin travaliul scriitorilor, al inovatorilor și al creatorilor de limbaj. Volumele semnate de poeți ca Radu Andriescu, Andrei Dósa sau Teodora Coman, scriitori confirmați cu care publicul cititor de literatură română vie este deja familiarizat, au apărut în tiraje între 300 și 500 de exemplare, în cazul fiecăruia dintre ei primul tiraj al cărții fiind, după câteva luni, aproape epuizat. Cărțile lor sunt în acele librării care mai știu să prețuiască literatura scrisă în zilele noastre, au avut lansări și prezentări în mai multe medii (de la librării și târguri de carte la cluburi și cafenele ce întrețin fenomenul poetic actual) și pentru segmente de public diverse. Aceasta e o parte a muncii noastre, să întreținem o combustie ce se petrece cu zgomot secret în societate.

Important este, de asemenea, să debutăm an de an poeți tineri cu discursuri variate și originale, iar anul acesta am scos primele volume de poezie ale unor autori despre care sunt convins că se va vorbi și scrie și peste ani: Nicoleta Nap, Ovidiu Komlod și Dan Dediu (cel din urmă câștigând concursul anual de debut pe care editura îl organizează și care a ajuns la cea de-a șaptea ediție). Nu în ultimul rând, suntem dedicați publicării poeziei străine în traducere, știind cât de importante pot fi întâlnirile cu poeți din culturi și spații lingvistice neasemănătoare: primul volum al unei integrale Paul Verlaine, în traducerea lui Octavian Soviany, a apărut în luna mai și își face drum, încet-încet, către cititori, la fel ca volumul experimentalistului belgian Jan H. Mysjkin, și cum sunt convins că se va întâmpla cu excelenta carte a scriitorului maghiar Borbely Szilard, care stă să iasă acum“.

Junot Diaz se concentrează asupra traiului imigranţilor din Statele Unite

Debutul editurii: „Îndrăznește mai mult“

O editură care a debutat cu succes anul acesta este Black Button Books.

Cele mai bine vândute titluri de anul acesta au fost: pentru colecția de ficțiune: Junot Diaz – „Uite-așa o pierzi“, George Saunders – „Zece Decembrie“ și Richard Ford – „Rock Springs“, iar pentru colecția de nonficțiune: Jobby Warrick – „Flamurile negre. Ascensiunea ISIS“, David Foster Wallace – „Care-i treaba cu homarul?“, Ta-Nehisi Coates – „Între lume și mine“. „Patru dintre aceste titluri au fost publicate în ultimele trei luni, dar, proporțional, au fost primite foarte bine“, ne explică Elena Marcu. „În 2018 vom continua colecția de nonficțiune cu o serie de titluri care, ca și cele publicate până acum, vizează anumite subiecte actuale, pe alocuri incomode, despre care ne-am dori să se discute mai mult, în legătură cu care ne-am dori să facem mai multe. Începând de anul viitor, pe lângă continuarea colecției de proză scurtă coordonată de John Freeman, CTRL+F, vom publica și câteva romane, printre care clasicul «Giovanni’s Room» de James Baldwin, actualul «Americana» de Chimamanda Ngozi Adichie, și încercăm ca spre sfârșitul anului viitor să finalizăm traducerea romanului «Infinite Jest» de David Foster Wallace. Încercăm să acoperim o zonă care cere ceva mai mult de la cititor și, pe alocuri, și de la editor, o zonă în care se îndrăznește puțin mai mult. În general, discutăm despre câteva sute de exemplare. Pe parcursul unui an, se apropie de 1.000 de exemplare“, ne-a declarat reprezentanta editurii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.