„Îndrăznește să crezi”: PSD își clatină din nou propria căruță

Anul 2018 se anunță încă de la început unul fierbinte în PSD. „Îndrăznește să crezi în România”, sloganul cu care partidul a defilat la alegerile parlamentare, s-a transformat din nou în „Îndrăznește să crezi” că în PSD este posibil orice.

În plin tărăboi televizionistic cu „statul paralel și ilegitim”, „nervosul” Mihai Tudose și „calmul” Liviu Dragnea și-au scos iar săbiile din teacă și le agită peste capul Guvernului și al partidului.

Războiul pentru debarcarea lui Sevil Shhaideh și a Rovanei Plumb, câștigat de Tudose în Guvern, dar pierdut la partid, nu a închis conflictul dintre cei doi, ci continuă la vedere sau în subteran.

Informațiile momentului arată că Liviu Dragnea ar plănui organizarea unui Congres la începutul anului în care să se reconfirme ca președinte al partidului, la pachet cu o debarcare a lui Mihai Tudose. Semnalul pare să se fi dat deja.

Dragnea s-a declarat joi nemulţumit că Tudose nu este calm.

„Eu sunt mulţumit de activitatea premierului Tudose. Este un tip care nu e foarte calm, sunt oameni care nu sunt foarte calmi. (…) Toţi trebuie să fim mai calmi, când eşti mai calm aduni mai multe în jurul tău, când eşti nervos, nu aduni”, a spus liderul PSD.

Declarația lui Dragnea l-a lucrat total la nervi pe Tudose.

Într-un interviu difuzat sâmbătă, premierul Tudose a părut vizibil deranjat de afirmațiile liderului PSD, repetând obsesiv cuvintele „nervos”, „nervozitate” și „calm”. Premierul a asigurat că va rămâne în continuare „nervos” și i-a invitat pe miniștrii care sunt nemulțumiți de atitudinea să-și dea demisia „în trei secunde”.

Războiul lui care pe care

În spatele războiului fratricid, care amuză sau, dimpotrivă, enervează publicul, se ascund însă mize importante.

Asaltat de dosare și de inamici reali sau doar inventați, Dragnea luptă prin studiourile prietene și prin Parlament cu „statul paralel”, în vreme ce Tudose se ține departe de legile Justiției, Codurile Penale, de o eventuală propunere de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi și refuză să predea hățurile guvernării.
Necunoscutele în această luptă pentru putere din interiorul PSD rămân însă. După episodul Shhaideh – Plumb, raportul de forțe s-a mai echilibrat. Cele două tabere au mai câștigat între timp adepți sau, din contră, au mai pierdut, astfel că finalul rămâne imprevizibil.

Cert este că bate vânt de încăierare pe o nouă remaniere/restructurare a Guvernului.
„Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvernului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului, dacă da sau nu. (…) Şi am avut o discuţie cu primul-ministru, cu domnul preşedinte Tăriceanu în ianuarie să începem să discutăm dacă se impune, repet, să vedem dacă e necesar sau nu. În ianuarie vom începe discuţii serioase despre ce putem face pentru ca activitatea guvernamentală să fie şi mai bună decât a fost în această perioadă”, a anunțat Liviu Dragnea săptămâna aceasta.

Tudose și-a expus și el teoria. „Vom vorbi despre o eficientizare a actului public. Analiza, de la prezența reprezentanților statului în Consiliile de Administrație, pentru că acolo sunt oameni care să aducă plus valoare, nu pentru protecție socială, la secretarii de stat, miniștri”, a spus premierul sâmbătă.

Acesta a confirmat că evaluarea va avea loc până la finalul lunii ianuarie, fără a preciza dacă după aceasta va avea loc o retructurare a celor 27 de ministere.

Informațiile care curg din zona PSD aduc aminte de episodul Grindeanu.

La sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, premierul de atunci Sorin Grindeanu a aflat din presă că Liviu Dragnea îi forțează plecarea prin demisia în bloc a miniștrilor. Pe 21 iunie,  Guvernul Grindeanu era deja istorie, demis printr-o moțiune de cenzură a propriului partid.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Marieta Visan 267 Articole
Autor

11 Comentarii

  1. Calmul mustaciosului rezulta sin spatele bine asigurat de …cine oare ?

    • Are la ceafa Busola Ierusalimului!Dar nu e calm de loc, e masca bolii, e mort dupa putere,bolnav de paranoia functiilor si exces de serotonina…

  2. Editorial Washington Post: „Democratia, in pericol sa decada in Romania. Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale.”

    Revolutia democratica ce a cuprins Europa Centrala dupa prabusirea URSS este in pericol sa fie inversata.

    A 3-a tara fosta comunista, Romania, se grabeste sa inverseze reformele anticoruptie adoptate sub presiunea Bruxelles-ului, scrie cotidianul Washington Post intr-un editorial intitulat „Democracy threatens to backslide in Romania” – „Democratia risca sa decada in Romania”.

    „Romanii cinstiti au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale.
    Ambasada SUA la Bucuresti s-a exprimat clar in favoarea statului de drept, la fel si 7 ambasadori ai unor tari membre UE.
    Dar Parlamentul Romaniei ar trebui sa auda asta direct de la lideri precum Angela Merkel sa Donald Trump. Nu este inca prea tarziu pentru a opri decaderea democratiei in Europa Centrala, dar acest lucru va necesita o actiune urgenta si concertata la cele mai inalt nivel”, este concluzia editorialului publicat de Washington Post.

    Publicatia americana aminteste ca, saptamana trecuta, Parlamentul Romaniei a adoptat, dupa o dezbatere slaba, 3 noi legi care risca sa reduca puterile DNA si sa compromita independenta judecatorilor si a procurorilor.
    Atacul asupra DNA este deosebit de important, deoarece a fost responsabil pentru sute de urmariri penale ale inaltilor functionari si demnitari romani in ultimul deceniu, inclusiv 72 de membri ai Parlamentului.

    „Unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestor modificari ar fi cea mai puternica figura din PSD, L. Dragnea, care a fost condamnat pentru frauda electorala si este acuzat in alte dosare aflate in curs de cercetare, inclusiv fraudarea a 25 de milioane de dolari din fonduri europene.
    Marele perdant al modificarilor este Codruta Kovesi, curajosul conducator al DNA.”

    • ne-am calma cu totii si am reveni la normal foarte simplu: sa se retraga din viata publica dragnea si anexele lui, tariceanu, olguta, iordache, nicolicea, plesoianu si inca vreo 2-3.

  3. Daca opozitia e slaba , cineva trebuie sa dea jos guvernele in tarisoara noastra . Noroc ca PSD nu fuge de responsabilitati si si-o asuma si pe asta . O face din ce in ce mai bine . Ar putea ajunge in curind la dexteritatea ca ce guvern pune azi sa darime maine .

  4. NU ESTE NICI O RASTURNARE DE CAUTA IN PSD FITI CALMI, TUDOSE NU SE LASA MANIPULAT. EL RESPECTA NISTE PRINCIPII SA PUNA PALNUL DE GUVERNARE IN APLICARE SI UNI INCEARCA SA-L SABOTEZE, UNI CHIAR DIN PARTID. DAR MULTI SUNT DIN OPOZITIE SI ONG_URILE DIRIJATE DE SERVICII. ACESTE SERVICII VOR SA-I FACA PE PLAC PRESEDINTELUI.

    • Ia lumineaza-ne tu, spune-ne care e „planul de guvernare” al lui Tudose, da-ne o adresa, un Link ceva, sa-l gasim si noi!
      Sa ne documentam, sa stim si noi!
      Deci: care e „Planul de guvernare” al lui Tudose?!
      Poate stii si unde putem gasi Programul de guvernare, ala de care acum vreo 3-4 seri vorbea Dragnea la Antena 3 si Romania TV!
      Ne ajuti tu?!

  5. Războiul pentru debarcarea lui Sevil Shhaideh și a Rovanei Plumb,provocat de Mihai Tudose a pornit de la o minciuna prin invocarea UE,dar aceste femei capabile erau o concurenta pt.premier ,plus ca a fost obiectivul aceleiasi Kovesi de a instabiliza alianta din interior.
    Cele doua s-au ales si cu „anatema ” unor dosare „penale” pt.ca daca Inchizitia DNA pune „pecetea de vrajitoare”vanatoarea presei aservite,incepe, cu aprinderea rugului .
    Atat Dragnea ce vorbeste despre discutii privind imb.activ.guvernului cat si Tudose ce vrea eficientizarea CA-urilor prin reprezent.sta-care NU FAC nimic acolo, a ministrilor si secret.de stat au idei ce converg .-
    Dar se mentine bagarea de fitile ,interpretari despre „conflicte”,cuvintele nervos,calm duc la „sesizarea”unor noi razboiae si conflagratii mondiale pt.a pune pe tapet ideia unei motiuni de cenzura a „propriului partid”-
    Sciziune, separare ,cautarea de tabere de „dusmani”,speculatii fara suport si ocolirea adevarului pt.ca se infrunta in permanenta dezbinarea cu relativa liniste, se extrag doar frictiunile demonstrate de ziaristi aserviti unei parti sau alteia .
    Apare si pseudonimul „lili”pt. a latra despre decaderea „democratiei”si st.de drept ca si cand Washington Post cunoaste ceva veridic din ce se intampla,precum massmedia romaneasca ce slujeste „democratia”nu cunoaste nimic fiind rauvoitoare si ignoranta.
    Merkel si Trump sunt dumnezeii loviti de propriile erori,situatii si politici, nu pot impiedica o REPUBLICA cu parlament,guvern,sa adopte legi etc.
    Poate presa aservita serviciilor si strucutrilor de forta mai are putin si cere „interventie”ca intr-o republica bananiera,asa a ajuns in orbirea si atacarea Romaniei in afara,trist lucru,o descompunere a deontologiei frizand tradarea legitimitatii prezentate invers,intr-o frazeologie politica demagogica made in USA:totul pt.protejarea unor interese despre care in Ro stim care sunt !

  6. New York Times: Romania asteapta decizia presedintelui Iohannis privind legile care slabesc justitia

    Protestatarii si politicienii din Romania, „tara care s-a luptat mult timp cu coruptia”, se pregatesc pentru o perioada tensionata in luna ianuarie si pentru decizia presedintelui Iohannis privind legile Justitiei, noteaza NYT.

    Publicatia scrie pe larg despre legile Justitiei adoptate recent de Parlamentul roman si noteaza ca presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa retrimita legislativului aceste legi.
    De asemenea, New York Times aminteste si despre modificarile la Codurile penale, dar si despre problemele penale ale liderului PSD, Liviu Dragnea.

    In Europa de Est, valorile liberale au fost amenintate in 2017, guvernele din tari precum Ungaria, Polonia si Romania adoptand masuri menite sa impiedice principiile democratice, inclusiv eforturile anticoruptie, libertatea presei si statul de drept, scrie NYT.

    Ei asteapta acum promulgarea legilor de catre presedintele Klaus Iohannis, care a criticat indelung eforturile de a slabi lupta impotriva coruptiei.
    Analistii spun ca momentul in care se fac aceste modificari propuse Codului penal nu reprezinta o coincidenta.

    „Protestele au avut un impact, dar acum este iarna, iar protestatarii sunt mai putini”, a declarat Cristian Pirvulescu, decanul departamentului de stiinte politice la Universitatea Nationala de SNSPA Bucuresti.
    „Politicienii inteleg ca acesta este momentul pentru a impune aceste schimbari”.

    Iohannis are 20 de zile sa semneze masurile sau sa-si exercite dreptul de veto si sa le trimita inapoi in Parlament. „Daca cineva isi imagineaza ca nu vor avea consecinte, inseamna ca au cazut pur si simplu de pe luna”, a declarat la NYT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.