„Suveranitate” peste ruine

În lipsa unei prezențe militare în Siria similară cu a Rusiei, SUA ar trebui să renunțe la iluzia îndepărtării lui Assad de la putere

Rusia va continua să susţină eforturile Siriei de apărare a suveranităţii, i-a transmis preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său sirian, Bashar al-Assad, în mesajul de Anul Nou, a anunţat sâmbătă Kremlinul.

Astfel, Putin a afirmat, în mesajul trimis de Anul Nou, că Rusia „va continua să ofere toată asistenţa necesară Siriei pentru protejarea suveranităţii statului, a unităţii şi integrităţii teritoriale, promovând procesul de soluţionare pe cale paşnică a crizei şi susţinând eforturile de relansare a economiei naţionale”, anunţă Kremlinul, transmite Reuters.

Recent, Vladimir Putin a anunţat începerea retragerii forţelor combatante ruse din Siria, precizând însă că Rusia va menţine prezenţa militară permanentă în baza aeriană Hmeymim şi în baza navală Tartous.

Rusia a început operaţiuni militare în Siria în septembrie 2015, ajutând Administraţia Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Vineri, Putin a aprobat un acord privind extinderea activităţilor navale militare ruse în Siria. Liderul de la Kremlin a promulgat Legea de ratificare a acordului între Rusia şi Siria care prevede dezvoltarea bazei navale situate în portul sirian Tartus, pe litoralul Mării Mediterane, şi extinderea activităţilor navale militare ruse. Acordul permite intrarea navelor militare ruse, inclusiv a celor cu propulsie nucleară, în apele teritoriale şi în porturile siriene. Forţele Navale ruse pot utiliza infrastructura bazei Tartus în mod gratuit în următorii 49 de ani. Personalul militar rus va avea imunitate juridică, fiind doar sub jurisdicţia Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.