Raportul GRECO

Râde ciob de oală spartă!

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, reactioneaza in timpul tragerii la sorti a completului de cinci judecatori ce vor instrumenta procesele in cursul anului 2019, joi 13 decembrie 2018, in Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Președinta instanței supreme, Cristina Tarcea, implicată în controversa privind completele nelegale, afirmă că raportul GRECO are aceleași preocupări pe care le-a sesizat și instanța supremă și se întreabă dacă cei care au susținut modificările legislative care încalcă independența justiției își vor asuma rezultatul și se vor retrage din spațiul public.

„Trebuie să precizez faptul că Raportul de follow up referitor la Raportul ad hoc privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte „legile justiţiei” ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.

Mă refer aici la:
– Lipsa de transparenţă şi dialog
– Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
– Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
– Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor”, spune Cristina Tarcea, într-o declarație pentru MEDIAFAX.

Șefa Înaltei Curți mai arată că își amintește că pe toată durata procesului legislativ, dar și ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma „obsesiv” în spaţiul public că nici o modificare din legile justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor.

„Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO, că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”, mai spune Tarcea.

Președintele Înaltei Curți se mai întreabă dacă vom asista la retrageri ale unor persoane din spațiul public.

„Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Madama asta să se retragă ea însăşi cu obrazul crăpat de ruşine – dar fără pensia care este mai nesimtită decât oricare altă pensie din România! Dacă nu-i ajunge agoniseala „cinstită” să intindă mâna pe la ambasadele celor pe care i-a pupat … mă rog, ştim cu toţii unde! Trăiesc din 1989 în Germania, dar încă nu am avut ocazia să văd, să aud sau să citesc că Preşedintele Bundegerichtshof-ului şi-ar fi permis vreodată cea mai mică critică la adresa politicii legislative a Bundestagului sau Guvernului federal! A propos: atunci când şi-a început mandatul, individa asta trebuie să fi depus un jurământ! Ştie cineva textul? Sau dânsa a jurat pe coada câţelului lui Klemm????

  2. Auzi madam tarcea, nu ne mai intreba bimic! Fa-ti bocceluta si du-te sa nu mai auzim de tine! Javrelor, vreti desfintarea SIIJ pentru ca va e frica, dar veti da socoteala pentru faradelegile comise!

  3. Huuuo hahalero! Maria ta ai incalcat grosolan legea si dai vina pe altii! Huuuo, cere-te afara din sistem! Din cauza ta au scapat hotii lui basecu!

  4. Numai unul ca Johanis putea numi ca capetenie la inalta curte un astfel de personaj ciudat. Exact ca si Basescu care facea numiri dupa cat il ducea mintea sa. Vinovati sunt insa romanii care au putut trimite la Cotroceni astfel de specimene.

  5. Toți prestigitatorii își arată “mâinile curate” ca apoi să scoată iepuri din joben,și să faca să răsară porumbei dintre palmele, minunându-te cu iuțeala de mână. Aratați-ne doamna Tarcea și ce-i “acoperit” în catușala hâinuței verzi de camuflaj să iasă la iveală Adevarul “care taie și spânzură” prin justiția ÎCCJ

  6. „Inalta” doamna de la Inalta Curte, inainte de a pune intrebari altora intreaba-te singura cum ai putut sa incalci legea cu buna stiinta si cu obraznicie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.