Rădulescu: Cu tot respectul, nu voi da curs invitaţiei de a mă prezenta la Comisia parlamentară de anchetă

Invitat de două ori până acum la Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din Călăraşi, fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu refuză să se prezinte.

Într-o scrisoare transmisă joi preşedintelui Comisiei parlamentare, deputatul Eugen Nicolicea, Rădulescu explică motivele.

Astfel, fostul consilier spune că această comisie nu este un organism al autorităţii judecătoreşti şi, prin urmare, nu poate fi obligat să se prezinte la audieri, întrucât o atfel de solicitare ar contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la justiţie şi la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

„O comisie parlamentară de anchetă reprezintă doar o formă de exercitare a controlului parlamentar, deci nu poate avea atribuţii jurisdicţionale”, menţionează Rădulescu în scrisoare.

Un alt argument ar fi şi obiectivele comisiei, caz în care el nu ar avea nici o competenţă legală.

Rădulescu a menţionat că aceste aspecte, precum „transabilitatea terenurilor înstrăinate”, „verificarea situaţiei subvenţiilor”, „verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate”, „verificarea structurii de cultură a exploataţiilor agricole”, „verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri” trebuie analizate în raport responsabilităţile şi atribuţiile legale specifice instituţiilor statului implicate în aceste activităţi.

Rădulescu spune că nu are nici o competenţă legală pentru „a pune la dispoziţia comisiei întreaga documentaţie necesară îndeplinirii eficiente a mandatului încredinţat comisiei de către Parlamentul României”, aşa cum i s-a cerut în invitaţia pe care i-a adresat-o comisia.

„Având în vedere cele expuse anterior (cadrul constituţional şi lipsa totală a unor informaţii relevante pentru obiectivele pe care vi le-aţi propus), vă informez, cu tot respectul, că nu voi da curs invitaţiei de a mă prezenta pentru audiere la Comisia parlamentară de anchetă pe care o conduceţi”, a arătat Rădulescu.

O anchetă specială parlamentară analizează împrejurările în care Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui României, a cumparat 290 hectare de teren în judeţul Călăraşi fiind verificate eventuale probleme de legalitate inclusiv în fazele pregătitoare tranzacţiei în care au fost implicate instituţii de stat despre care s-a spus că nu ar fi avut ce să caute fiind vorba de o afacere între privaţi.

Cei audiați au prezentat comisiei documentele referitoare la subiectul anchetat.

Primele instituții invitate au fost OCPI, reprezentanții Cărții Funciare, prefectul, primarul, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, direcțiile agricole, consilierul Adrian Rădulescu și, de asemenea, notarii implicați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.