Rafila: Avem o situaţie incredibilă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că numeroase medicamente care nu mai sunt pe piaţă constituie baza de referinţă pentru calculul preţului altor produse, iar în cursul acestei luni va fi aprobat un ordin astfel încât preţul de referinţă să fie făcut în funcţie de medicamentele care există pe piaţă şi au o cotă semnificativă.

„În ceea ce priveşte preţul de referinţă, vom elimina acele produse care constituie referinţă de preţ în acest moment şi care nu mai există pe piaţă de ani de zile. Adică, este o situaţie incredibilă – produse care nu există pe piaţă reprezintă referinţă pentru calculul preţului altor produse care există pe piaţă. Lucrul acesta poate să genereze preţuri care sunt cu totul şi cu totul nepotrivite şi care duc la dispariţia multor produse generice de pe piaţă. Săptămâna viitoare vom ieşi cu un proiect de ordin de ministru – va fi în transparenţă se va referi exact la acest aspect. De asemenea, în cursul acestei luni vom lua şi decizia de a aproba acest ordin de ministru şi de a recalcula pe baze realiste, astfel încât preţul de referinţă să fie făcut faţă de molecule care există pe piaţă şi reprezintă şi o cotă semnificativă din piaţă. (…) Sunt numeroase cazuri de referenţiere faţă de produse care nu există pe piaţă”, a explicat Rafila.

El a spus că aşa se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană.

Alexandru Rafila a spus că în această săptămână a avut loc o întâlnire a comisiei care se ocupă de politica de preţ în ceea ce priveşte medicamentele generice în România.

„Aşa cum am spus-o şi în alte ocazii, este vorba de o abordare integrală care se referă la preţurile de referinţă. Trebuie să se refere la clawback, trebuie să se refere şi la creşterile de preţ care se înregistrează în industria producătoare de astfel de medicamente. Ştiţi că avem în jur de 20 de fabrici în România care contribuie cu mult la PIB şi evident că aceste creşteri la materiile prime şi la energie au afectat şi această industrie”, a arătat ministrul.

El a atenţionat asupra creşterii cu 25% a consumului de antibiotice în acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a spus că virozele nu trebuie să fie tratate cu antibiotice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Au disparut tocmai medicamentele cat de cat eficiente si au ramas „moarte lenta sigura” la pret urias, nu? Nu incercati sa aruncati cu aberatii, stiu tocmai din 2009 din domeniu ce se fabrica in frantuca in parteneriat cu big-a-farma pentru urmatorii ani, cat si intarita si sustinuta pozitia din alte tari! Asa ca, medicii stiu despre ce tot spun dar, ei vorbesc precum cacatul in iarba ca profesionisti. Stie si dlnu. Rafila dar nu are voie sa spuna.

  2. Sinteza informațiilor de la institutul de statistică al guvernului italian:

    Populația vaccinată: 80%
    Avorturi spontane: +279%
    Atacuri de cord (miocardită): +269%
    Embolii pulmonare: +458%
    Probleme ovariene: +437%
    Scleroza multiplă: +680%
    Cancer de sân: +487%

    Moarte subită:
    2020 – 155 000
    2021 – 222 000
    2022 – 548.000 (pentru primele 9 luni)

  3. Ioropa Kommunitara supt Directa Indrumare a tovarasei Ursula. ne Asista la Ajustarea Pretului la Nasturi de Durere de Burta – care au Disparut de pe Piata – in Referinta cu Nasturii de Durere de Cap care, in Buna Traditie a Noului CCCP, sint mai Scumpi dar de Kalitate Superioara.
    INTREBARI ?!?

  4. O situatie incredibila intradevar. fiul uni tortionar comunist rus, e responsabil de sanatatea romanilor

  5. Alimentație sănătoasă și mult sport …. și dispare orice boală … sănătate ….

  6. Așa a dispărut calmogastrin, ulcerotrat, napoton, rudotel, distonocalm vitamine si zeci de altele medicamente și cu ele toată industria farmaceutică românească. Farmaciile sunt un amestec de drogherie cu naturiste și puzderie de “suplimente alimentare” care după nume îți dai seama că este înșelăciune, și care tratează orice afecțiune. La toate se atrage atenția că dacă nu au nici un efect, după ce au costat o grămadă de bani, să consulți medicul! Și le Farmacie dacă produsul este prost nu poți să-l dai înapoi. Să nu vorbim de scumpirile de la o săptămână la alta atât direct, sau păstrează prețul, dar înjumătățesc substanța activă. Farmaciile depășesc Băncile și Asigurările la hoție.

  7. scoateti medicamentele romanesti care sunt cunoscute ca efecte de zeci de ani, banalul algocalmin a devenit „toxic”, dar substanta activa se regaseste in alte medicamente scumpe LA LIBER! ACUM CONTIN EFEDRINA! COBAII ROMANI „SANITARI” DISPERATI SI INFRICOSATI DE BOALA „CURENTULUI” PUN BOTNITZA LA TOT!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.