Rafila avertizează că ne va lovi şi al treilea val

Până la sfârșitul anului numărul noilor infectări cu SARS-CoV-2 va scădea, însă, dacă măsurile luate nu vor da rezultate și nu se va reuși gestionarea cazurilor, este posibil ca în primăvară să asistăm la o nouă creștere a cazurilor de COVID-19, a declarat Alexandru Rafila.

Președintele Societății Naționale de Microbiologie, a spus, la Digi 24, că există o problemă în privința cazurilor de COVID-19 care nu sunt alocate pe județe, iar acest lucru este periculos.

„Vedem mii de cazuri în fiecare săptămână, despre care se spune că nu sunt alocate unui județ. Nu știu ce înseamnă asta, că nu sunt alocate. Din punctul meu de vedere, dacă nu știu unde este pacientul, nu pot să fac ancheta epidemiologică și lucrul acesta are consecință pentru că nu pot să identific contacții, infecția continuă să se transmită”, a spus dr. Rafila.

Reprezentantul României la OMS spune că este greu de făcut o apreciere asupra unei posibile scăderi sau creșteri a numărului de cazuri în următoarea perioadă, tocmai din cauza incapacității de intervenție în zona de sănătate publică.

„Eu cred că la un moment dat numărul de cazuri va începe să crească din nou și va începe să crească din nou din cauza acestei incapacități de intervenție în zona sănătății publice, adică măsurile astea de identificare activă a persoanelor infectate, a contacților lor trebuie să crească puțin, ca să putem să oprim transmiterea. Oricum o să asistăm la creșterea numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă și din nefericire și a deceselor. Dar aceste tendințe se observă peste tot unde existat creșterea numărului de cazuri. Vedeți că Polonia care a avut foarte puține cazuri, iar acum a ajuns la aproape 600 de decese”, a mai spus Rafila.

Acesta afirmă că rămâne de văzut dacă după alegeri măsurile pe care le vor lua autoritățile vor fi foarte stricte. Dacă se va întâmpla asta, se va ajunge și la o scădere a numărului de cazuri, spune dr. Rafila.

Alexandru Rafila spune că vom asista, cel mai probabil, la o scădere a numărului de infectări, apoi la o nouă creștere.

„Dacă acest trend crescător și mai ales suprasolicitarea spitalelor și a secțiilor de terapie intensivă va continua, iar lucrul acesta va continua, pentru că noi, deși suntem stabilizați, să zicem, la 10.000 de cazuri pe zi, asta înseamnă o foarte mare presiune asupra sistemului de sănătate și consecințelor le cunoaștem deja, probabil că vor lua astfel de măsuri. Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu așa în trendul vremurilor, în valul 2. Am văzut că sunt deja țări cum e Japonia de exemplu unde apare al treilea val. Există întotdeauna decalaje între continente, între țări, care țin și de sistemele de sănătate cum sunt organizate. Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea. Nu știu să vă spun cifre în momentul de față și nici nu vreau să fac speculații. Însă este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte care vor duce în mod sigur la scădere evidentă, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, mai ales la categoriile de risc, să asistăm la o nouă creștere începând probabil cu luna februarie. Și atunci situația nu se rezolvă decât așa cum spun cele mai optimiste voci, decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin și ne vom organiza suficient de bine încât să administrăm vaccinul și mai ales (…) dacă vom reuși să explicăm populației ce este un vaccin ce conține el care sunt riscurile, dacă sunt riscuri, care sunt beneficiile încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important: să nu forțăm niciodată lucrurile”, a mai spus Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. 600 decese pe zi vrea sa spuna ca 2/3 din decesele zilnice sunt din covid. Acum eu sunt curios daca dupa eradicarea virusului covid o sa avem cu 600 decese zilnice mai putin decat media zilnica de astazi,…..cu alte cuvinte eu spun ca toate persoanele care astazi mor si sunt pozitive la virus chiar daca au alte 4-5… boli vin clasificate ca si morti de covid.

  2. Daca Rafila „crede” in al 3 lea val cu siguranta acesta abia asteapta sa vina la noi.Merkel deja stie cand vine valul 3, este programat deja sa tina inca 5 luni.Asa ca tovarasi, doar pe 6 decembrie va scadea valul doi pentru parlamentul lui iohanis, apoi din 7 decembrie intram direct in valul 3.Adica toata lumea intra in inchisoarea personala, cea de acasa.Cu declaratii pe propria raspundere si cu iesiri doar pentru scopuri vitale.

  3. Virusul va mai dura 5 ani .
    Anul acesta va fi maxim apoi va scade.
    Din 50 milioane de bolnavi mondial au murit 1 milion adica la cazul Romaniei din 25 milioane vor muri o jumate milion. Adica vom ramane 24 milioane 500.
    Asa ca sa nu ne speriem si sa ne lasam speriati de globalisti.
    Viata merge inainte.

  4. IN iarna si de Paste ne amenintau deja cu valul doi din toamna sa stam cuminti cu botnita pe gura.Acum teroristii anunta valul trei din acelasi motiv la Pastele viitor, sa stam cuminti cu botnita pe gura.si asta le convine pentru ca asa isi fac ei mendrele .

  5. Ce putem presupune despre semnificația „alocării” cazurilor? Ca ele „se distribuie” ante factum. Și ca se iau din sac și se împrăștie unde este nevoie statistic, nu se știe în ce scop. Nu se înțelege clar dacă este prostie, sfidare sau ignoranță.

  6. Dupa valul 3,va urma valul 4,daca rafila cunoaste sistemul de numeratie!Dupa valul 4,ghici rafila ce numar are valul urmator?
    Impotentilor!

  7. Tu NU STII sa CITESTI sau NU INTELEGI ce citesti? Rafila se refera la POLONIA, citez din articol:”Vedeți că Polonia care a avut foarte puține cazuri, iar acum a ajuns la aproape 600 de decese”, a mai spus Rafila.” Mai departe trebuie sa si gandesti corelezi cu populatia, UNA ESTE SA AI 37 de milioane si alta 19 milioane adica 18 ca restul sunt deja cetateni ai altor tari…dar si aici 600 este o aproximatie pt ca maximum a fost 548 de cazuri, iar per milion Polonia are 277 de decese, iar Romania 473, https://www.worldometers.info/coronavirus/
    O comncluzie azi Polonia are aprox. dublu cazuri pozitve/milion, dar aprox. jumatate din decesele/milion din Romania
    Fie ca au o populatie mai sanatoasa, fie posibilitati de tratare superioare Romaniei.
    ESENTIALUL este sa speram ca va fi mai bine, ca vom avea suficienta rezistenta fizica si mai ales psihica ca sa trecem peste aceste timpuri, evitand/reducand riscul pe cat putem.
    Nici parintii nostri nu aveau prea multe clipe de relaxare in public, doar servici si casa/copii fara TV, fara Net, si au trait vom reusi si noi chiar mai bine unii putem face si o plimbare cu masina si privi natura…

  8. Il informeaza Mercaloaia ta. Batranica pare mai priceputa.

  9. Pandemia de azi se va opri cand Big Farma si bajetii din spate vor vinde cateva miliarde de flacoane cu apa de gura si vor face ceva big money. Apoi dupa o mica pauza, se va inventa ceva nou, pentru ca aproape intotdeauna exista un remake, doar ca de cele mai multe ori e mai prost decat originalul. Oricum, lumea se indreapta in pasi de dans spre noul Ev Mediu si ca civilizatie si ca numar de locuitori. Pe cand Eugenia? E singura intrebare logica la ce urmeaza.

  10. Vaccinul antigripal lipșește, suntem deja în luna noiembrie, nu se știe ce reacție va avea SARS-CoV-2 asupra unui organism care manifestă gripa sezonieră, la ce ne putem aștepta; nosocomialele au dispărut subit dis spitale ! Off-topic : probleme sunt și cu Euthyrox si unele antidiabetice .

  11. Atata timp cat se mentioneaza „in valuri”, e de inteles ca exista un plan stabilit cu „ani in urma”! Visele altora din strainezia, se implinesc! Apropo de vacvinul care, cica, trebuie depozitat la minus 80 grade, pare ca deja este un mare plan pentru o alta afacere uriasa! Desi, bolnavii tot dau coltul din motive naturale, arsi in spitale sau accidente! Oricum, Romania va deveni platforma cu cele mai mari afaceri pe sanatate cu strainezia! O intrebare decenta:
    – Ce vor face cu aparatura daca se termina cu valurile coro?
    In loc sa construiasca spitale in Romania cu tot ce trebuie, ei cumpara orice aruncand fondurile! Ba mai mult, in loc sa trateze bolnavii in tara, ii cara in strainezia! Bre, cat e parandaratul pentru aceste afaceri?!

  12. Pe masura ce trece timpul vedem ca acest covid este o vector biologic ,iar testarea lui la nivel global continua pana la atingerea tintei !!.In prima faza s-a vanturat varianta vaccinului !,vaccinarea obligatorie !,nu te vaccinezi ,nu dovedesti ,nu intri la spectacol ,la mol ,nu te imbarci nu pleci in excursie ,nu intri in nustiu ce tara ,ai vaccin ?,ai si CIP !!!!!!
    si tot asa” picatura chinezeasca” a lasat o urma ,valul 2 nu-i finalul testului mai nou se inoculeaza testul 3 si asta pentru ca acele milioane n-au ajuns inca la BALAMUC !!. CARE-I TARGETUL ?,ca metodele ne-au pus libertatile in cui !,iar botnita ne-a scutit de personalitate si identitate .Daca mai cititi cate ceva! , ati vazut ca chestia cu mastile care-s o afacere nu vor dispare in viitorul apropiat,si pentru cei optimisti cavor prinde sfarsitul testului covid va uram LESA !!.
    Dle Rafila nu stiu pentru cine trefilezi !,dar sigur nu pentru amaratii astia de romani.

  13. Lovi-te-ar valu`, Rafilo! Ai porunca de la mai-marele OMS, cretinul ala cu nume imposibil de pronuntat, sa ne sperii mereu?

  14. Sluga Rafila nu este reprezentantul Romaniei la OMS (O Moarte Sigura), ci agentul criminalilor globalisti OMS in tara noastra.

  15. Scenariul și regia remake revoluția română din decembrie…se știe ce a urmat…incepe sa semene al draquluibde tare…
    Cu viruși care trag din toate pozițiile…cu tzinutul oamenilor în casă la tembelizor…și trasul sforilor la liber fără opozantzi …lejer

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.